Fittprotein blog

Kell-e kollagént szedni terhesség alatt?

Tomi
Tomi
2020.07.29 10:35
Kell-e kollagént szedni terhesség alatt?

Rengeteg kismama szeretné megelőzni a terhességi csíkok (striák) kialakulását. A kollagén, mint táplálékkiegészítő adja magát, hiszen kutatások is igazolják, hogy a narancsbőr ellen jótékony hatással bír. De mi a helyzet a terhesség alatti kollagén szedéssel? Ártalmas-e a magzatnak?

Sok kismamában felmerül, hogy a csíkok ellen kollagént szedjen a terhesség alatt vagy, hogy a kollagén szoptatáskor fogyasztható -e. De vajon tényleg beválik? Cikkünkből kiderül!

 

 

A kollagénről röviden

A kollagén egy olyan fehérje, ami többféle, különböző aminosavból áll. Szinte az egész szervezetben megtalálható: az erekben, csontokban, körömben, az inakban, a porcban, a hajban és a bőrben is.

 

Habár a szervezetünk magától is termeli, ahogyan öregszünk, úgy egyre csökken a szervezet természetes kollagén-termelődése. Ez a kollagénhiány okozza többek között azt, hogy 50-60 évesen már nem tudsz bemelegítés nélkül, önfeledten szaladni, vagy kivinni a szekrényt anélkül, hogy ne ropognál mindenhol. 

 

A használatával azonban megelőzheted a porckopásokat, és csökkentheted a ráncok mértékét is. Ami pedig a kismamákat illeti: segít eltüntetni a striákat és jó hatással van a testre.

 

(Amennyiben sportolóként kíváncsi vagy a kollagén további előnyeire, érdemes elolvasnod A kollagén: csodaszer, nem csak nőknek című cikkünket.) 

 

Kell-e kollagént szedni terhesség alatt?

Kollagén a terhesség alatt

Szerencsére nincs ismert mellékhatása, sem más, orvosi ellenjavallat a kollagén fogyasztására terhesség alatt sem, így ha az orvosod se ellenzi te is nyugodtan szedheted.

 

Érdemes azonban az elején kisebb mennyiséggel kezdeni, hogy lásd, milyen hatással van a testedre és a picire. Amennyiben nem érzel semmilyen káros mellékhatást, úgy fokozastosan növelheted az adagot a normál mennyiségre.

 

Mivel - ahogy írtuk - a kollagén megtalálható mind a hajban, mind a körömben és a bőrben (főleg nagymértékben itt), így segíthet:

 

  • a terhesség alatti hajhullásban,
  • a gyenge, töredezett körmök helyreállításában,
  • a száraz, repedezett bőrön.

 

A striák kialakulása - hasonlóan a narancsbőrhöz - alkat kérdése is. Így egyik embernél lehet, hogy erősen csökkenti a terhességi csíkokat, másnál viszont nem. Csak és kizárólag emiatt tehát nem érdemes elkezdeni szedni, viszont a fent említett egyéb, pozitív élettani hatások miatt igen.

 

Ráadásul - főleg a terhesség utolsó, 7., 8. hónapjában - a kismama már nehezen mozog, mivel az ízületei terhelődnek a plusz súly miatt. A kollagén izületekre gyakorolt pozitív hatásait már számos kutatás kimutatta, így segíthet a kismamáknak, hogy a terhesség után könnyebben visszanyerjék a mozgásukat. Így például a szülés utáni torna is sokkal könnyebben megy.

 

Kell-e kollagént szedni terhesség alatt?

Kollagén szedése a szoptatás idején

A kollagén szedése szoptatás alatt is ugyanúgy problémamentes lehet, mint a terhesség idején. Nem befolyásolja a tej ízét és minőségét sem - azonban érdemes figyelni szoptatás közben a pici reakcióit.

Mi a helyzet azokkal a termékekkel, amik nem csak kollagént tartalmaznak? 

Mivel sok olyan termék van, ami nem csak és kizárólag kollagént tartalmaz, így jogosan merül fel a kérdés. 

 

A kollagént általában:

  • hialuronsavval (vagy hyaluronsavval, amelyik írásmód szimpatikusabb),
  • vitaminokkal (például C-vitaminnal),
  • különböző ásványi anyagokkal (cink, réz, mangán satöbbi),
  • aloe verával,
  • és különféle hatóanyag kivonatokkal (például szőlőmag, gyömbér) kombinálják. 

 

Ezek közül az aloe vera az, ami belsőleg problémát okozhat. Mivel serkenti a méhösszehúzódást, koraszülést, illetve vetélést okozhat, ezért az ilyen típusú készítményeket jobb kerülni. Szintén nem érdemes kockáztatni a növényi kivonatokat (szőlőmag, grapefruitmag és társai) tartalmazó táplálékkiegészítőkkel, hiszen ezeknek is lehetnek mellékhatásaik.

 

Amelyik kollagén étrendkiegészítőt valamilyen vitaminnal vagy ásványi anyaggal kombinálták, teljesen ártalmatlan. 

 

Ugyanakkor terhesen érdemes inkább csak a hialuronsavval vegyített, vagy a színtiszta kollagént szedni.

 

Kell-e kollagént szedni terhesség alatt?

Mielőtt bármit vásárolnál...

Mielőtt bármilyen étrendkiegészítőt is vennél, mindenképp olvasd el az összetevők listáját és azt, hogy terhesség alatt is fogyasztható-e. Ezenkívül az orvossal való konzultációt sem érdemes megkerülni - nem hiába hangoztatják lépten-nyomon. Hiszen könnyen előfordulhat, hogy ugyan szedhető terhesség alatt, de az alacsony vérnyomás miatt például már nem javasolt.

 

A kollagénnek tehát nagyon sok pozitív hatása van, ami megkönnyíti az állapotos napjaidat. Védi az ízületeidet, elkerülheted hogy gyenge, törékeny legyen a körmöd, és az arcod is ragyogni fog. Ez utóbbi egyébként is együtt jár a terhességgel.