Fittprotein blog

Miért nem fogysz szülés után? Mutatjuk a válaszokat

Tomi
Tomi
2019.11.11 14:04
Miért nem fogysz szülés után? Mutatjuk a válaszokat

A babavárás talán az egyik legcsodálatosabb dolog, ami egy nővel történhet. Ahogyan a pici élet fejlődik, fokozatosan érzed, hogy az életed gyökeresen meg fog változni. Azonban a várandósság nem csupán örömről és vidámságról szól. Egyúttal kemény küzdelem is a hormonokkal járó hangulatingadozásokkal, a testsúly változással, valamint a kétségek érzésével. Persze mindez idővel - a szülés után - elmúlik. Hiszen ott van a pici gyermeked, akit végre a kezedben tarthatsz.

Ahogyan pedig telik-múlik az idő, és egyre inkább visszatalálsz önmagadhoz, ismét egy hatalmas küzdelem veszi kezdetét: a terhesség utáni fogyás. Nem fogunk hazudni, piszok kemény menet lesz. Azonban sok-sok türelemmel, és kitartással elérheted a célodat.

De ne szaladjunk ennyire előre. Először is nézzük meg, mi történik pontosan a testedben abban a bizonyos 9 hónapban.

Az a bizonyos 9 hónap…

 

Egy terhesség 40 hétig tart, melyet három periódusra (trimeszterre) lehet bontani. Nézzük is meg röviden, hogy mi történik egy-egy trimeszter során!

Az első trimeszter (1-3. hónap)

 

A terhesség felismerése nem mindig egyértelmű, főképp ha nem tervezitek a gyermeket. Ilyen esetekben nem mindig tudják a párok, hogy megtörtént a fogantatás, hiszen az első néhány hétben szinte semmi sem látszik.

Nagyjából az első hónap végétől kezdve azonban már beindulnak a reggeli rosszullétek, amelyek émelygéssel, hányással és rossz közérzettel járnak. Ezek sajnos a harmadik hónap végéig is kitartanak.

A második trimeszter (4-7. hónap)

 

A negyedik hónaptól kezdve azonban visszatérsz régi önmagadhoz: újra jó lesz a közérzeted, elmúlnak a rosszullétek. Ez azonban nem tart sokáig, hiszen idővel, ahogyan a magzat egyre növekszik, már előfordulhat gyakori vizelési inger.

Egyúttal megindul a has-, illetve mellnagyobbodás is, az előbbiből kifolyólag pedig egyre több, és változatosabb ételt kívánsz majd. Jó, ha már itt megálljt tudsz parancsolni magadnak: habár nagy a kísértés, hogy mindent össze-vissza egyél, szinte mértéktelenül, gondolj arra, hogy ezt mind le is kell majd dolgoznod a szülés után.

Igyekezz változatosan, ugyanakkor mértékkel fogyasztani, valamint oda kell figyelni a megfelelő táplálékra is. (Bőséges zöldség-, gyümölcs- és folyadékfogyasztás.)

Szülés előtt

Harmadik trimeszter (7-9. hónap)

 

A testi- és a hormonális változások már igencsak láthatóak, érezhetőek. Ez egy fizikailag és lelkileg is megterhelő időszak mindkettőtök számára, a harmadik trimesztert sokan nagyon nehezen viselik. A hátfájás, a görcsök, illetve a nehezebb mozgás a mindennapok részévé válnak.

Azonban kitartás, hiszen már a célegyenesben vagy. (Amennyiben részletesen is kíváncsi vagy, mi történik a magzattal, milyen terhesgondozásra van szükséged, olvasd el ezt a cikket.)

Mi történik szülés után?

 

A várandósság alatt egy nő átlagosan 10-12 kilogrammnyi súlyfelesleget szed fel magára. Azonban szülést követően szinte egyből fogynak is 3-4 kilogrammot. Továbbá, miután megszületett a pici, a szerveid is elkezdenek visszarendeződni eredeti helyükre. A szervekkel együtt a tested is visszatér a régi kerékvágásba: a vizesedés elmúlik, újra lesz életerőd, és majd’ kicsattansz.

Szülés után diéta

Azonban a kezdeti gyors fogyás igen hamar megtorpan, majd megáll. Ilyenkor a bőr megereszkedik, veszít a ruganyosságából, a mellek szintén, sok esetben pedig a csípő is megnő, és striák is kialakulhatnak.

Ebben az esetben sokan kétségbe esnek, és valljuk be, elsőre tényleg ijesztőnek tűnhet. De semmi ok a pánikra!

A terhesség utáni fogyás titka…

 

…leginkább a türelem.

Enélkül sajnos nem fog menni, ugyanis egyik pillanatról a másikra lehetetlen visszanyerni a szülés előtti formádat (kivéve néhány szerencsést, akinek olyan a genetikája).

Mindjárt az első jó hír, hogy magával a szoptatással napi közel 500 kalóriát égetsz el. Azonban ebben az időszakban nem szabad engedni a csábításnak, sem pedig felülni azoknak, akik azt mondják, minél többet egyél, annál több lesz a tejed. Egyszerűen azért, mert nem igaz.

Figyelj oda, hogy ebben az időszakban is egészségesen táplálkozz. Zöldségből és gyümölcsből bátran fogyaszthatsz többet is, hiszen a vitamin, és az ásványi anyagok mind a babának, mind neked jók. Azonban azt már régóta tudjuk, hogy sajnos növényeink már jó ideje nem tartalmaznak annyi tápanyagot, mint régen. Épp ezért szükség lehet ezek pótlására.

Fontos a kalcium, a B-vitaminok, az Omega-3 zsírsavak pótlása. De oda kell figyelni a megfelelő vas-, magnézium-, és cink bevitelre.

Szülés után edzés

Mozogj rendszeresen, és emeld a fehérjét

 

Természetes, ha a terhesség közben sokkal több szénhidrátot és nasit fogyasztottál, mint általában. Azonban a testedtől fokozatosan el kell vonni ezt, és megemelni a fehérjebevitelt.

Először kezdj laza sétákkal, majd fokozatosan növelheted a tempót, és a távot. Később átválthatsz kocogásra, és eljárhatsz spinning edzésekre is. A könnyű kardio mozgás ilyenkor aranyat ér.

A kulcsszó mindenképp a türelem. Gondolj arra, hogy a terhesség 9 hónapig tartott, így legalább ennyi, de inkább több időre van szükséged ahhoz, hogy a tested újra visszataláljon a régi önmagához.

Amit mindenképp meg kell jegyeznünk, és ami tényleg szigorúan tilos szoptatás közben, azok a különböző fogyasztó-, illetve stimuláló táplálékkiegészítők fogyasztása. Az ezekben található anyagok ugyanis - például a koffein -, belekerül az anyatejbe, és így a pici szervezetébe is.

Ezekre általában rá is írják, így mielőtt vásárolnál, mindenképpen nézd meg az összetevők listáját is.