Fittprotein blog

Mire jó a protein szelet? 2. rész - Gyakori kérdések

Tomi
Tomi
2019.09.09 07:53
Mire jó a protein szelet? 2. rész - Gyakori kérdések

Egy korábbi cikkünkben igyekeztünk átfogó képet adni a protein szeletekről. Itt többek között azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy mik is azok a protein szeletek, mikor érdemes őket fogyasztani és hogy mire figyelj oda, amikor ilyen termékeket vásárolsz. Most azonban igyekszünk még ennél is mélyebbre ásni.

Cikkünkben a leggyakoribb, protein szeletekkel kapcsolatos kérdésekre keressük a választ. Megmutatjuk, hogy miket tartalmaznak a legjobb protein barok, megtudhatod, hogy elmulasztja-e az éhséget, illetve hogy alkalmas-e fogyókúrához.

Tényleg csökkenti a protein szelet az éhségérzetet?

 

Ez a kérdés jóval komplexebb, mint az első blikkre tűnik. Először ugyanis érdemes tisztázni magát az éhségérzet fogalmát.

Az éhség központja - mint megannyi más érzelemé - az agyban található. Az éhségérzetet, pedig a hipotalamusz (vagy másnéven köztiagy) oldalsó részének aktivitása váltja ki. Rendszerint akkor kapja meg a jeleket, ha a szervezet energiatartalékai kiürülnek - például keményebb sport, fizikai munka, vagy hosszan tartó ételmegvonás által.

A protein szeletben található fehérjék és rostok hamar feltöltik ezeket a raktárakat - így megszünteti az éhségérzetet. Persze nem mindegy, hogy a szervezet mennyire kimerült, illetve az sem, hogy mekkora az energiaigényed.

Egy szikár, 70 kilós hosszútávfutónak ugyanis természetesen mások az igényei, mint egy 100 kilogrammos testépítőnek. Így lehet, hogy nem elegendő csupán egyetlen szelet a hirtelen éhségérzet csillapításához.

A másik nem elhanyagolható szempont a protein szeletek cukortartalma - ugyanis minél több található benne, annál inkább megemeli a vércukorszintet. Ennek a későbbi, hirtelen, drasztikus csökkenése pedig ismét éhségérzetet válthat ki.

A csokis protein szeletek azonban - például egy fogyókúra során - remekül csillapítják a nassolás iránti vágyat, ugyanis jóval kevesebb cukor található bennük, mint egy ugyanakkora, sima csokiban.

(Összehasonlításképp, például egy hagyományos, 100 grammos Snickersben 50 gramm cukor található, míg egy Snickers ízű protein barban 18,6 gramm.)

Tényleg segít a fogyókúrában?

 

A legjobb, ha az elején tisztázzuk: a protein szelet nem a fogyókúrázók számára lett kitalálva. Az edzések utáni gyors fehérjebevitelt hivatottak pótolni, így relatíve sok kalóriát és fehérjét tartalmaznak.

Azonban vannak olyan fehérje szeletek is, amelyeket a diéta során is nyugodtan fogyaszthatsz. Ezek általában olyan, hozzáadott cukor nélküli csokik, amelyek extra magas fehérje tartalommal bírnak.

Leginkább akkor ajánljuk őket, amikor egy brutálisabb, édesség iránti sóvárgással küzdesz - ezek ugyanis kiváló alternatívát jelentenek. Azonban nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a protein szelettől, nem fogsz fogyni. Ehhez ugyanis megfelelő étrendre és rendszeres mozgásra van szükséged.

Melyek a legjobb protein bar-ok?

 

Az, hogy kinek melyik a legjobb fehérje szelet, erősen szubjektív, hiszen függ attól, hogy milyen testsúlyú, és milyen típusú edzést végez. Ráadásul nem elhanyagolható szempont a protein szelet ízvilága sem, hiszen mindenkinek más és más az egyéni ízlése.

Amire érdemes odafigyelni, hogy arányosan minél kevesebb cukrot és szénhidrátot tartalmazzon, de minél több fehérjét. Cukor esetén például a 100 grammhoz viszonyított 5 grammos tartalom már kimondottan jónak számít, ahogyan a 20 gramm alatti zsírtartalom és a 40 gramm feletti fehérjetartalom is.

Allergiások is fogyaszthatják?

 

Glutén- és laktózérzékenyek számára kifejezetten a Taste Mee Protein bar-t ajánljuk, azonban sajnos a tejfehérje érzékenyeknek ez a termék sem ajánlott. Ha valamilyen allergiával, vagy intoleranciával küzdesz, mindenképp érdemes tájékozódni a vásárlás előtt.

Mint te is láthatod, a fehérje szelet nem csodaszer, azonban, ha az edzés után egy gyors feltöltésre van szükséged, kiválóan helyettesítheti a fehérjeport. Ráadásul bárhová magaddal viheted, így a hagyományos csokik és müzlik helyett is remek alternatíva.