Fittprotein blog

Napi fehérjeszükséglet

Attila
Attila
2019.03.07 19:20
Napi fehérjeszükséglet

A fehérje bevitel mindenki számára fontos, függetlenül attól, hogy sportolsz-e vagy sem. Az étrended szerves részét kell képezze, mivel a tested egyik építőköve. Természetesen a fehérjeszükséglet egyénenként különbözik. Ha nem vagy testépítő vagy ha nem sportolsz intenzíven, akkor elég egyszerű bevinni a napi fehérjeszükségletet. Napi 2 alkalommal 1-1db tenyérnyi (90g) hússzelettel a fehérje bevitel már fedezed a fehérje szükségleted, főleg hogy nem csak hússal hanem növényi forrásból is viszel be fehérjét.

 

 

Napi fehérjeszükséglet meghatározása

Ha nem sportolsz aktívan, akkor fogyassz 0,8g fehérjét testsúly kilógrammonként. Tehát ha 60kg vagy, akkor a 48g fehérje bevitelre van szükséged naponta.

Napi fehérjeszükséglet sportolóknak, állóképességi sportot űzőknek 1,2-1,5 fehérje testsúly kilogrammonként.

A szükséges napi fehérjebevitel testépítőknek 2g/ttkg.

Az idősebbeknek, terhes nőknek és szoptató anyukáknak 25%-al magasabb fehérje bevitel ajánlott.

Fehérjebevitelt el kell osztani legalább három részre a nap folyamán a fehérje hatékony hasznosulása érdekében. A magasabb fehérjeigényt gyakran nehéz kielégíteni. Erre találták ki a különféle fehérjeporokat és különféle sporttápszereket, amelyek segítségével a fehérje fogyasztása nagyon egyszerűvé és kényelmessé válik.

 

Milyen forrásból lehet benni a fehérjét?

 

A fehérjét állati és növényi forrásból is be tudod vinni. A legtöbb fehérjét tartalmazó ételek a teljesség igénye nélkül: húsok, halak, tojás, szója, sajtok, tehéntúró, diófélék, szója, bab, sárgaborsó, zabpehely (mellesleg tökéletes lassan felszívódó szénhidrát forrás is).

A húsok közül kiemelkedő fehérjetartalmú és ajánlott a csirkemell (100g csirkemellben kb. 23g fehérje található), amely ráadásul zsírszegény.

A növényi fehérjék hátránya, hogy az aminosavak sokszor alacsony mennyiségben fordulnak elő. Ha csak növényi forrásból viszed be a fehérjét és még sportolsz is, akkor ajánlom a figyelmedbe a különböző komplex aminosav készítményeket, amelyekkel pótolhatód az aminosavakat.

 

Fehérje fogyasztása diéta alatt?

 

A fehérje a diéta alatt egy fontos eszköz lehet. A fehérje képes a jóllakottság érzését elnyújtani továbbá megtartja a nehezen felépített izomzatot amit felépítettél már. A fehérje bevitel elősegíti a glükagon hormon termelődését. A glükagon segíthet a zsírégetésben, csökkenti az éhség érzetet, szabályozza az inzulin termelődését.

Fehérjeturmix, fehérjeporok fogyasztása mikor ajánlott?

 

A megfelelő fehérjebevitel sportolóknak sokszor elég macerás lehet. Ha nem tudod kellő mennyiségben bevinni a fehérjét vagy diétázol, akkor ajánlatos fehérjeturmixot fogyasztani. Ha sportolsz, akkor érdemes az edzés utánra időztetni a fehérjepor fogyasztását. Előnye, hogy könnyen fogyasztható, nem terheli meg az emésztésed és bárhol elfogyaszthatod. Hogy megakadályozd az izomvesztést és feltöltődj érdemes reggel is elfogyasztanod egy fehérjeturmixot. Fehérjeporral, zabkásával, magvakkal, lenmagolajjal egy teljes értékű, laktató reggelit varázsolhatsz.