Fittprotein blog

Mit jelent a beach body? Lehet-e egy nyárra edzeni?

Tomi
Tomi
2023.08.08 21:05
Mit jelent a beach body? Lehet-e egy nyárra edzeni?

Beach body. 

 

A szó, amitől a férfiak és nők gyomra egyszerre ugrik össze, mégis gyermeki reménnyel csillognak a szemek, hogy talán idén összejön. Aztán újra csalódni kell magunkban, hogy nem, megint elbuktunk. 

 

De vajon össze lehet-e, össze kell-e egyáltalán hozni a nyári alakot vagy engedjük el az egészet a francba úgy, ahogy van? Egyébként is van-e bármi értelme annak, hogy egyetlen nyárra eddzünk? 

 

Nyugi, mindenre választ kapsz a cikkünkben. Ám mielőtt mindennek nekidurálnánk magunkat, először is nézzük meg azt, hogy mit jelent maga a beach body kifejezés.

Mi is tulajdonképpen a beach body jelentése? 

A “beach body” tulajdonképpen az a test, amikor a strandon minden szégyenérzet nélkül le tudod vetni a pólódat. Férfiaknál ez egy kvázi szinonima az adoniszi, nőknél pedig egy Aphrodité istennőt megtestesítő alakra, ami valljuk be őszintén: nagyon ritkán jön össze.

 

Eleve maga a beach body, mint kifejezés is rendkívül káros. Hiszen gondolj csak bele, hogy egyrészt arra ösztökéli az embert, hogy nyárra hozza formába magát, minden más (évszak) pedig magasról le van ejtve. 

 

Másrészről viszont egy rendkívül káros önkép, amit nagyrészt a média (és most ideértjük a socialt és a televíziót is) sulykolt az emberekbe. Mert mi a tökéletes test? A 8%-os testzsír és a kockás has? Az izomtornyok? 

 

Á dehogy – mondaná Gryllus Vilmos az Égből pottyant mesékből. 

 

Érdemes-e nyárra edzeni?

 

A jó, a rossz és a test

Van, aki azzal is elégedett lenne, ha 100 kiló alá menne, valaki pedig az anorexiáig éhezteti magát, hogy elérje a szerinte kívánatos alakot. Ilyen szempontból nincs tehát jó, és rossz test. Vagy jól érzed magad a bőrödben és szereted, elfogadod magadat úgy, ahogy vagy, vagy sem. (Persze azért lássuk be, hogy az anorexia már egy külön műfaj, itt csak költői túlzásként szolgált.)

 

Más kérdés, ha az egészség perspektívájából nézzük a dolgot. 

 

Itt ugyanis már van az a zsigeri zsír, az a testzsírszázalék, ami bizony nagyon is káros az egészségre, és nem lehet elfedni azzal, hogy "ő így érzi jól magát". Ilyenkor igenis tenni kell azért, hogy a testsúlyt egy egészséges intervallumba hozzuk függetlenül attól, hogy jól érezzük-e magunkat a testünkben vagy pedig nem. 

 

Lehet-e egyáltalán egyetlen nyárra edzeni? 

Tegyük fel, hogy jól akarsz kinézni a nyárra.

 

Ha egy álmos, májusi reggelen arra ébredsz, hogy úristen, már csak másfél hónap van hátra a bikini szezonig, és formába kell lendülnöd, totálisan elvesztél. Ilyenkor nyúlnak az emberek a zsírégető teákhoz, és a fogyasztó tablettákhoz. Ez azonban zsákutca: maximum vizet és izmot veszítesz vele, valamint az egészségedet teszed kockára, ha ismeretlen forrásból származó, mindenféle szerrel próbálkozol.

 

Az igazság az, hogy másfél hónap alatt, a biztonságosan és egészségesen leadható súly nagyjából 4-5 kilogramm (bár attól is függ, hány kilóról indulsz). 

 

Ha a fene fenét eszik sem fogsz tudni ezidő alatt ledobni úgy 10-15 kilót, hogy ne tedd kockára az egészségedet. Vagyis a beach body-ra érdemes már jóval hónapok előtt felkészülni. Nagyjából úgy érdemes kalkulálnod, hogy havi szinten 3-4 kilótól fogsz megszabadulni.

 

Ezt pedig mozgással és helyes étrenddel tudod elérni. 

 

Szándékosan nem diétás étrendet írunk, hiszen tévesen arra asszociálhatsz, hogy ez nagyon alacsony kalóriabevitellel és ételmegvonással jár. Ennek ellenére leginkább arról van szó, hogy tápanyagdús ételeket kell választanod az üres kalóriák (chips, csoki, hamburger, sültkrumpli, pékáruk, zsemle, kenyér és még sorolhatnánk) helyett. 

 

Ezekről már számtalan cikkben megemlékeztünk, az egyik motiváló cikkünket a linkre kattintva érheted el. És már jó, ha az elején realizálod magadban, hogy sem a mozgást, sem az étrendváltoztatást nem tudod kibekkelni. 

 

És belegondoltál már, hogy mi lesz nyár után? 

 

Elereszted magad, felveszed a két számmal nagyobb pulcsidat és az egész hajcihőt újra kezded elölről majd tavasszal? 

 

Ilyenkor az a baj, hogy a jojó-effektus miatt a szervezet hajlamos plusz zsírt felhalmozni. A szervezeted ugyanis nem hülye: felismeri azt, hogy volt egy koplalós időszak, ezért ha ellátják szénhidráttal, bizony bőszen raktározni kezd belőle, hogy a következő diétát ki tudja bekkelni a zsírtartalékokból. 

 

Sokkal jobban teszed tehát, ha választasz magadnak egy olyan étrendet, egy olyan mozgásformát, ami egészséges, és örömmel eszed/végzed. 

 

Úgy vettem észre, hogy nagyon sokan be vannak szűkülve például az ételek terén. Az édesburgonya, a bulgur, a köles rossz ízű, ehetetlen, mint ahogyan a hal is. (Meg persze a csirke is csak bő olajban jó, rántva.) Pedig lehet, hogy csak rossz helyen próbáltad ki, sem próbáltad vagy rossz volt a fűszerezése. 

 

Ha egy kicsit is nyitott vagy, nagyon könnyű olyan ételeket találni, amik finomak és egészségesek is egyben. Csak túl kell lépni a pacalos, olajos, zsírban tocsogós étrenden, és megnézni más országok konyháját is. (Sőt, a magyar konyhában is vannak nagyon egészséges ételek, gondoljunk csak a lecsóra.)

 

Fontos az egészséges énkép

 

Ne a beach body legyen a fő szempont...

...sokkal inkább az, hogy harmóniába kerülj magaddal. 

 

Tudom, ez úgy hangzik, mint egy zenes, szektás valami, azonban fontos az, hogy legyen egy egészséges testképed. Ha tudod, hogy már a cipőfűződet is nehéz bekötni, akkor épp itt az ideje annak, hogy változtass. 

 

Ha pedig van rajtad egy kis fölösleg, és egyébként nagyon is jól elvagy így, akkor ne engedd magad befolyásolni a média által. Igen, vannak akik kigyúrtabbak, vannak szálkásabbak és akiknek olyan kockahasa van, hogy még a jégkocktartód se néz ki úgy, mégse ess kétségbe. 

 

Ők így érzik magukat jól, ettől érzik magukat teljesnek, te pedig attól, hogy egészséges vagy, de néha benyomsz három sört és egy sajtos-tejfölös lángost. A lényeg, hogy megtaláld az egészséges középutat: ne kergesd a tökéletesség délibábját, de ne is hagyd el magadat minden mindegy alapon.