Fittprotein blog

Mutatunk 6+1 előnyt, hogy miért kezdj el még ma kerékpározni!

Tomi
Tomi
2021.07.13 23:13
Mutatunk 6+1 előnyt, hogy miért kezdj el még ma kerékpározni!

Olyan, mint a biciklizés - sohasem felejted el. 

 

Sokszor hallani ezt a mondást, az emberek valahogy mégis sokszor elfelejtenek biciklire ülni. Persze kényelmesebb autóval, vagy tömegközlekedéssel eljutni A-ból B-be, viszont a kényelemnek ára van (és most nem csak a pénzre gondolunk). 

 

A biciklizés egy olyan mozgás, amivel egyszerre fogyhatsz, erősödhetsz, ráadásul bármikor elkezdheted. Ez pedig csak néhány ok azért, amiért még ma érdemes elkezdened bringázni. 

 

A továbbiakban pedig mutatunk még néhányat. 

#1 A biciklizés erősíti az immunrendszert

Talán nem mondunk túl sok újdonságot azzal, hogy a mozgás - főképp az aerob sportok, mint például a biciklizés is - erősítik az immunrendszert. Így a szervezet ellenállóbb lesz a betegségekkel, fertőzésekkel és a vírusokkal szemben is.

 

A mozgásszegény életmód és a túlsúly számtalan betegség előfutára lehet, például:

  • II-es típusú cukorbetegség
  • szív-és érrendszeri problémák
  • gerinc- és ízületi problémák
  • alvászavarok (például alvási apnoe)
  • egyéb gyulladásos betegségek

 

Rendszeres mozgással mindezeknek elejét veheted, ráadásul csökkentheted a distresszt is. 

 

#2 A bringázással csökkentheted a napi stresszt és jó közérzeted lesz

Distresszről akkor beszélünk, ha a stressz állandó, és a mindennapjaid részévé válik. Sajnos a jelenlegi gyors és zajos világban kis túlzással minden bokorból leselkedik ránk a stressz: a dugóban, a munkahelyen, a tömegközlekedésen, és sok esetben otthon is.

 

A biciklizés azonban egyrészt kikapcsol, hiszen miközben suhansz és a tájat nézed, el tudsz vonatkoztatni a mindennapi problémáktól. 

 

A mozgás pedig kimondottan stresszcsökkentő hatással bír, ugyanis sportolás közben endorfin termelődik, amit boldogsághormonnak is hívnak. Ez a hormon csökkenti a depresszióra való hajlamot, a fáradtságot és a rossz közérzetet. 

 

Tehát érdekes, de attól, hogy a kerékpározástól elfáradsz, valójában nem fáradtabb, hanem energikusabb leszel. (Persze 100 km-t biciklizve kezdőként inkább csak a fáradtságot és az izomlázat érzed majd.)

 

A szabadban bringázva a napfény segítségével D-vitaminhoz juthatsz. Ez a vitamin nagyon kevés táplálékban található meg, és az emberi szervezet nem termeli meg saját magától, így napfény vagy étrend-kiegészítő formájában lehet csak hozzájutni. 

 

A D-vitamin erősíti az immunrendszert, ezenkívül segíti a kalcium felszívódását a bélrendszerből. 

 

Kerékpározással fogyni? Igen!

 

#3 A kerékpározással rengeteget fogyhatsz

A kerékpárosoknak általában irigylésre méltó alkatuk van, hiszen szálkásak és izmosak. Ez pedig nem véletlen, hiszen intenzitástól függően a biciklizéssel óránként 400-800 kalóriát égethetsz el. 

 

Ez pedig nem kis szám, hiszen:

  • egy sajtburgerben nagyjából 300 kalória van, 
  • egy átlagos testalkatú nőnek 1500-, 
  • egy férfinak pedig 1800 kalóriára van szüksége naponta.

 

Fogyás valójában akkor következik be (leegyszerűsítve), ha több kalóriát égetsz el, mint amennyit beviszel. Ha tehát naponta 800 kalóriát égetsz el biciklizéssel, és 2200-at viszel be, akkor sincsen semmi probléma.

 

Egy kilogramm zsír egyébként 7000 kalóriát tartalmaz, tehát közepes intenzitású biciklizéssel (600 kcal/óra) 11 óra alatt szabadulhatsz meg 1 kiló zsírtól.

 

#4 Erősíti az izmokat 

A biciklizés természetesen nem csak fogyaszt, hanem izmokat is épít. 

 

Főleg a 

  • farizmokat,
  • combizmokat,  
  • és a vádlit erősíti. 

 

Azonban a csípőről is sokkal könnyebben "legyalulja" a felesleget, mint más mozgásformák. 

 

#5 Jót tesz a vérkeringésnek

Arról már korábban ódákat zengtünk, hogy a biciklizés milyen remek hatással van az immunrendszerre, arról azonban még nem írtunk, hogy a vérkeringést hogyan befolyásolja.

 

Miközben kerékpározol, a szíved egyre nagyobb sebességre kapcsol. Nem csak a pulzusod, hanem a vérnyomásod is emelkedik, ráadásul a hevesebb légzéssel több oxigént juttatsz a szerveztedbe. 

 

Ez csökkenti a koleszterinszintet, javítja az erek rugalmasságát és erősíti a szívet, így csökkenti a stroke kockázatát is. 

 

#6 Segíthet a hátfájdalom és gerincbetegségek esetén

Amikor bringázol, az alsó hátizom és a lábak egyszerre mozognak, egyszerre fejlődnek. Ez pedig pozitív hatással van a gerincre is. Azonban érdemes odafigyelni arra is, hogy a monoton lábmozgás bizony igénybe veszi a porcokat, így "meg kell olajozni őket", hogy elkerüld a porckopást.

 

Ilyen olajozó például a kollagén, ami természetes védőburkot képez a porcok között, így csökkentheted az ízületi fájdalmak kialakulásának esélyét. (Ráadásul fiatalosabb lesz tőle a bőröd is!)

 

+1 Pénzt spórolhatsz - hiszen nem kell bérletre vagy benzinre költened

A biciklizéssel fogysz, a pénztárcád viszont hízik. Ha bringával jársz be dolgozni, akkor nem kell bérletre vagy benzinre költened, ráadásul kisebb lesz az ökológiai lábnyomod is. Így tehát egy igazi win-win szituáció.

 

Megmutatjuk, milyen biciklit érdemes választani

 

Okés, de milyen kerékpárt válasszak?

Hogy milyen kétkerekű illik hozzád, az nagyban függ attól, hol szeretnéd használni. Amennyiben városban, úgy egy citybike jó választás lehet. Ha az országúton akarsz tekerni, akkor pedig egy gyorsasági bicikli mellett érdemes döntened. 

 

Amennyiben pedig az erdőben, mezőkön bicikliznél úgy egy mountain bike-ot ajánlunk. 

 

A kerekparcity webshopban jobbnál jobb bringák várnak rád

 

Összegzés

Közhelyes lesz, de a legtöbb közhely igaz: a biciklizés nem egy mozgás-, sokkal inkább egy életforma. Lehet egyedül, lehet közösségben, mindenesetre már hamar megtapasztalod a fent leírt pozitív dolgokat, amik mindenképp változást hoznak majd az életedbe (jó értelemben). 

 

És a legjobb az, hogy igazából sohasem késő elkezdeni. Legyél akár 20-, akár 60 éves, a biciklin ülve ez nem számít, ugyanakkora öröm mindenkinek.