Fittprotein blog

7+1 tipp ahhoz, hogy te mutass a legjobban bikiniben

Tomi
Tomi
2021.05.11 21:15
7+1 tipp ahhoz, hogy te mutass a legjobban bikiniben

Májusban már az utolsó utáni pillanatban van ahhoz, hogy formába hozd a tested a strandszezonra. Viszont jó hír, hogy még nem késő nekilátni, a tippeket olvasva pedig te is bomba formába kerülhetsz!

 

Mielőtt azonban még elkezdenénk belevetni magunkat a témába, az első és legfontosabb, amit meg kell jegyezned, hogy a fogyás nem megy csak sporttal, és csak étrendváltással. Ez inkább egyfajta életmód váltás, aminek a szerves része a rendszeres mozgás, és az egészséges étkezés. 

 

A lényeg, hogy megtaláld azt az életformát, amitől  jól érzed magad - hiszen csak így fogod tudni hosszú távon is fenntartani a nyári formádat. 

 

Ha pedig ez sikerül, akkor a következő bikiniszezonra már nem kell rástresszelni - hanem csak folytatni a jól kialakított rutint. 

 

A kérdés viszont az, hogyan is fogj neki?

#0. Derítsd ki, hogy minden rendben van-e

Ha nagyon sok ideje próbálsz lefogyni, de sikertelenül, akkor előfordulhat, hogy pajzsmirigy-alulműködésed, II-es típusú cukorbetegséged, vagy inzulinrezisztenciád van. 

 

Minél előbb érdemes elmenni egy vérvételre, ahol kideríthetik, ha ilyen jellegű problémád van. Amennyiben valamilyen szervi probléma okozza a túlsúlyt, érdemes meglátogatnod egy dietetikus szakembert, aki segít kialakítani a megfelelő étrendet.

 

Mindenképp kérj tanácsot az orvostól is, hogy milyen mozgásforma ajánlott, heti hányszor, és pontosan figyelj oda a szénhidrát-bevitelre is, különösen ha IR-rel, vagy II-es típusú diabétesszel küzdesz. 

 

Egyik sem egy végleges állapot, diétával és megfelelő étkezéssel simán visszafordítható a folyamat. 

 

A hasi zsírégető diétához érdemes letölteni egy appot

 

#1. Tölts le egy diétás applikációt

Ha nincs semmilyen szervi problémád, akkor ideje nekilátni a bikini-diétának. Ehhez talán az egyik legjobb motiválóerő egy virtuális személyi edző - ebben az esetben egy diétás app. 

 

Érdemes beszerezni egy aktivitásmérőt/bandet/okosórát, és összekötni a telefonos applikációval. 

 

A legjobb edzős applikációk:

 

  • MyFitnessPal (ingyenes, csak alkalmazáson belüli vásárlások vannak)
    • iPhone-ra és Androidra is elérhető

 

  • Lose it! (ingyenes, csak alkalmazáson belüli vásárlások vannak)
    • iPhone-ra és Androidra is elérhető

 

  • DailyBurn (ingyenes, csak alkalmazáson belüli vásárlások vannak)
    • iPhone-ra és Androidra is elérhető

 

 

 

  • Monitor Your Weight (ingyenes, csak alkalmazáson belüli vásárlások vannak)
    • iPhone-ra és Androidra is elérhető

 

Már vannak olyan okosmérlegek is, amelyek értesítést küldenek arról, ha víz-, és fehérjehiányos vagy. Sőt, a magasságod és az életkorod alapján kiszámolják az ideális testsúlyodat és azt is, hogy ennek eléréséhez hány kilogramm zsírt kell leadnod.

 

Ha látod a folyamatos fejlődést, a javuló értékeket, akkor te is sokkal motiváltabb leszel - hiszen kézzelfogható eredménye van. Ahhoz pedig, hogy júliusban már fesztelenül vehesd fel a bikinit, szükséged lesz a motivációra, hiszen alig két hónapod van már csak hátra.

 

#2. Sportolj legalább hetente háromszor

Sajnos sport nélkül nem fogod megúszni a strandszezonra való felkészülést. 

 

Sokan szenvedésként élik meg a mozgást, pedig csak egész egyszerűen nem találták még meg azt a mozgásformát, amit örömmel végeznének. (Vagy csak rossz emlékeik vannak a középiskolás tesi órákról.)

 

Lehet, hogy szerencsés leszel, és már elsőre megtalálod azt a mozgásformát, amiben örömödet is leled, de lehet, hogy ki kell próbálnod vagy 10 fajta különböző sportot. A lényeg, hogy legyél kitartó, és nyitott - mert tuti van olyan sport, amit egyenesen neked találtak ki. 

 

Kezdésképpen itt van néhány mozgásforma, hogy legyen hol elindulni: 

 

  • Aerobik
  • Cheerleading
  • Evezés
  • Hastánc
  • Kettlebell
  • Kézilabda
  • Kosár
  • Modern jazztánc
  • Labdarúgás
  • Biciklizés
  • Röplabda
  • Futás
  • Jóga
  • Spinning
  • Tollasozás
  • Túrázás
  • Úszás
  • TRX-edzés
  • Vízilabda
  • Küzdősportok

 

A diétához egyél sok gyümölcsöt és zöldséget

 

#3. Gyümölcs és zöldség > nasi 

Magyarul: egyél több gyümölcsöt és zöldséget, és kevesebb nasit. Hadd meséljek el ezzel kapcsolatban egy személyes sztorit - igaz, hogy férfi vagyok, de uniszex történet, szóval neked is tanulságos lesz.

 

Végre sikerült lefogynom (15 kilótól szabadultam meg, fél év kellett hozzá). Heti két futás mellett odafigyelek az étkezésre, úgyhogy sikerült is megtartani a súlyomat - egy jó darabig. Aztán látszólag minden ok nélkül hízni kezdtem. Észrevettem, hogy egyre inkább egy széles plazma tévéhez kezdek hasonlítani, és nem tudtam, mi változott.

 

Aztán rájöttem, hogy mi lehet a ludas. Rászoktam arra, hogy délelőttönként megeszek 6 szelet (amúgy cukormentes) nápolyit tízóraira, hogy kibekkeljem valahogyan ebédig. Ez a 6 szelet nápolyi plusz 300 kalóriát jelentett naponta. Látszólag nem túl sok, de üres kalória, semmi értelme, és bizony ha csak hétköznap eszik az ember, akkor is 20x300= 6000 kalória egy hónapban. 

 

1 kiló zsír felesleg leadásához 7000 kalóriát kell elégetni - szóval megfordítva a dolgot, ezzel az ártatlan kis nasizással havonta egy kiló felesleget szedtem magamra. 

 

Szóval már egy ilyen apró kis dolog is felboríthatja az egyensúlyt - úgyhogy érdemes rá tényleg odafigyelni. Ha megéhezel, egyél egy almát, vagy igyál egy fehérjeturmixot, ami eltelít. 

 

#4. Ismerd meg a tested, és a jelzéseit

Ha túl magas glikémiás indexszel rendelkező ételeket eszel, akkor az hirtelen megemeli a vércukorszintet, ami később farkas éhséget okoz. Szerencsére a neten egy csomó táblázatot találni, ahol tételesen felsorolják, melyek ezek a magas GI-s ételek, ezeket érdemes csak minimális mennyiségben fogyasztani.

 

Ráadásul sokan küzdenek ételintoleranciákkal, allergiákkal is - csak épp nem tudnak róla. Ha gyakran puffadsz, vagy hasmenésed, székrekedésed van, akkor érdemes kivizsgáltatni a dolgot, és elkerülni ezeket az ételeket.

 

Gyakran már csak azzal, hogy a tested jelzéseire figyelsz, rengeteg plusz kilótól szabadulhatsz meg, és a diszkomfort-érzet is elmúlik.

 

A strandszezonig érdemes sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani

 

#5. Alakítsd ki a megfelelő étrendet

Létezik egy ún. tányér-módszer, ami jó alapja lehet a kezdeti diétának. Ennek lényege, hogy a tányért négy egyenlő részre kell osztani. 

 

Ebből 2/4 részre, vagyis a tányér felére zöldségeket kell rakni, például spárgát, brokkoli, paradicsomot, kápia paprikát, uborkát, salátát satöbbi. 

 

Az 1/4 részre sovány hús, például csirke vagy pulyka kerüljön. Ha vegetáriánus étrenden vagy, akkor érdemes más fehérjével pótolni, például tofuval vagy babbal. 

 

A maradék 1/4 részre kerülhet például basmati-, vagy barna rizs, köles, kuszkusz vagy alacsony szénhidráttartalmú, például konjac lisztből készült tészta.

 

#6. Milyen étrend-kiegészítőket érdemes használni?

Ha az idő szűke miatt szeretnéd felgyorsítani a fogyást, érdemes étrend-kiegészítővel felturbózni a szervezeted. 

 

A zöld tea-kivonat például remek antioxidáns, és fokozza az anyagcserét is. Ráadásul termogén zsírégetőként is megállja a helyét, hiszen megemeli a test hőmérsékletét, ezáltal plusz energiát éget el. 

 

A CLA vagyis a konjugált linolsav fokozza az izomnövekedést és segít átalakítani a zsírokat izommá. Alkalmazásával elkerülheted a jó öreg jojó-effektust, vagyis azt, hogy a leadott plusz kilókat később vissza szedd. 

 

A HCA, azaz a hidroxi citromsav meggátolja, hogy a szénhidrát zsírrá alakuljon. Ezenkívül remek étvágycsökkentő is. 

 

A króm segít abban, hogy az étkezések után ne emelkedjen meg a vércukorszinted, így nagyon jó éhségcsökkentő. 

 

A pyruvatról már írtunk bővebben is (érdemes elolvasni, ha szeretnél róla teljes képet kapni). Lényege, hogy akár mozgás nélkül is fogyhatsz vele, mivel a szervezeted a pyruvatot szénhidrátként érzékeli (pedig valójában nulla energiatartalommal bír), így a tested a zsírraktárokhoz nyúl. Természetesen nincsenek csoda étrend-kiegészítők, csak pyruvat fogyasztásával nem fogsz lefogyni, de jelentősen meggyorsíthatod vele a folyamatot.

 

Ezeket a kiegészítőket megtalálod a diétás termékeink között

 

Tippek narancsbőr ellen

 

#7. Néhány tipp a feszes, narancsbőrmentes bőrért

Nagyon sok nőnek okoz gondot a narancsbőr - főleg, ha bikiniszezon van. Annyira, hogy már részletes haditervet is készítettünk arról, hogyan lehet hatékonyan eltüntetni. Néhány jó tippet persze azért is megosztunk veled.

 

Az egyik hatékony módja a narancsbőr eltüntetésének a kollagén, koenzim Q10 - a Fittprotein Collagen C+Q10 pedig mindkét összetevőt tartalmazza. 

 

Mivel a bőrünk 3/4-e kollagénből épül fel, így nagyon fontos a külső pótlása. Ennek segítségével nemcsak a bőröd lesz feszesebb, de a kötőszövet is rugalmasabb lesz, ami miatt a combokon és a popsin lévő apró kis barázdáknak is búcsút mondhatsz.

 

Egy másik, fontos összetevő a hyaluron, ami egy természetes fehérje - és egy csomó kozmetikumban is megtalálható. Lényege, hogy képes a saját súlyának ezerszeresét is megkötni a vízből, így hidratálja a bőrt. Ezenkívül a porcok és az ízületek egészségéért is felel - így egyszerre két legyet üthetsz egy csapásra. A Fittprotein Hyaluron étrend-kiegészítő mintegy 400 mg hyaluront tartalmaz kapszulánként - ami extra magas mennyiség.



Tehát ne aggódj, májusban sem késő elkezdeni a bikiniszezonra való felkészülést. Ha a fenti tippeket megfogadod - akárcsak egy részüket - akkor akár 2 hónap alatt is bomba formába kerülhetsz.