Fittprotein blog

A DAA-, vagyis a D-aszparaginsav, és ami mögötte van

Tomi
Tomi
2019.12.04 09:33
A DAA-, vagyis a D-aszparaginsav, és ami mögötte van

A BCAA-aminosavakat már jószerével mindenki ismeri. Ezek az elágazó-láncú aminosavak nélkülözhetetlenek a hatékony izomépítés során (gyakran az izomszövetek építőköveinek is nevezik őket - ami nem véletlen). A D-aszparaginsav (vagyis angolul D-aspartic acid - DAA)

szintén hatásos izomépítő... azonban a sztoriban van egy kis csavar.

Mi az a D-aszparaginsav?

 

A Hogyan növeld a tesztoszteron szintedet? című cikkünkben részletesebben is kifejtettük, hogy miként lehet megemelni a szervezet férfi nemi hormon szintjét. A tesztoszteron növelő szerek összetevői között gyakran találkozhatsz az úgynevezett D-aszparaginsavval, amely egy hatásos tesztoszteron serkentő.

Hogy megértsük magát a szó jelentését, érdemes szétszednünk, és külön-külön is megvizsgálnunk.

Az aszparaginsavakat már érintőlegesen említettük, az aminosavakról szóló cikkünkben. Ez egy nem esszenciális aminosav, tehát az emberi szervezet is képes előállítani.

Mint olyan, hatékonyan növeli az immunrendszer védekezőképességét, javítja az állóképességet és jótékony hatással van az idegrendszerre. És itt, ebben az esetben bír a legjelentősebb szereppel, ugyanis megakadályozza, az extrém hangulat ingadozásokat.

A legkönnyebben talán egy libikókával tudjuk ezt szemléltetni: az egyik oldalon a teljes, már-már katatón nyugalom ül, a másikon pedig "Hulk", a megtestesült idegbaj. Az aszparaginsav pedig az a “harmadik barát”, aki középen áll, és igyekszik egyensúlyban tartani a kettőt.

Hol található?

 

Férfi nemi hormon fokozó lévén, legnagyobb számban a herékben található meg. A tesztoszteronhoz hasonlóan azonban jelen van például az agyalapi mirigyben is.

És miért van az elején D-betű?

 

L-glutamin, l-arganin, l-karnitin… a legtöbb aminosav, mint láthatod, l-előtaggal van ellátva. Mit keres tehát a d-betű az aszparaginsav előtt?

A már sokat emlegetett fehérjeszintézis során háromféle csoportba tartozó aminosavat használunk fel: az l-, és a d-, aminosavakat. A harmadik csoportban egyetlen aminosav, a glicin található, amely egyik formába sem sorolható.

Az l-aszparaginsav felel a már fent említett idegrendszeri kilengések megakadályozásáért, míg a d-aszparaginsav a nemi hormonok felszabadulásáért.

Néhány szó a tesztoszteronról

 

A tesztoszteron, vagy másképp férfi nemi hormon felel a megfelelő izomfelépítésért, a jó erőnlétért, valamint a szexuális teljesítőképességben is szerepet játszik. A hormon aránya sajnos a kor előrehaladtával egyre inkább csökken. Éppen ezért, 50 éves kor felett, már erősen javasolt, hogy különböző fokozókkal segítsük a termelődését.

Régebben ezt különböző szteroidokkal érték el, amelyek azonban rendkívül károsan hatottak a szervezetre. Ráadásul nem is érték el a kívánt hatást, hiszen a szer abbahagyásával a tesztoszteronszint ugyanúgy visszaesett.

Manapság, az új generációs táplálékkiegészítők, már a szervezet természetes tesztoszteron fokozását segítik.

Olimp Testoxeed tesztoszteronfokozó

Olimp Testoxeed

Az Olimp Testoxeed a DAA mellett többek között maca gyökér kivonatot, ashwaganda kivonatot és görögszéna kivonatot is tartalmaz, amelyek segítik a természetes tesztoszteron fokozást.

Így egy komplex formulával járul hozzá a nemi hormon megfelelő termelődéséhez.

Kísérletek és eredmények

 

A DAA-val kapcsolatos állatkísérletek rendkívül pozitívak voltak, azonban az emberi szervezetre gyakorolt hatásokat már sokkal bonyolultabb vizsgálni.

A kísérleti alanyok esetében egy kis hányadnál, ugyanis nem történt semmilyen érdemi változás a tesztoszteronszintet illetően. Egy másik csoportnál azonban jelentős, mintegy 42%-os, növekedést eredményezett.

A hatása tehát rendkívül egyénfüggő lehet.

Azonban azt tanácsoljuk, hogy amennyiben alacsony tesztoszteronszinttel küzdesz érdemes kipróbálni, hiszen nincsen vesztenivalód. Ha pedig pozitív hatásokat tapasztalsz - például megnövekedett erőnlétet, jó teljesítőképességet -, úgy érdemes tovább fogyasztani.

Amennyiben érdekelnek a tesztoszteronszint növelők, nézd meg táplálékkiegészítő webshopunkat, ahol többféle termék közül választhatsz!