Fittprotein blog

Hogyan növeld a tesztoszteron szintedet?

Tomi
Tomi
2019.05.17 14:06
Hogyan növeld a tesztoszteron szintedet?

Az ember 20 éves kora körül majd kicsattan az egészségtől: jó erőben van, fitt és egy kis erősítéssel az izomzata is gyorsan növekszik. Ennek egyik oka, hogy a tesztoszteron szint 20 évesen a legmagasabb.

De mi is ez a tesztoszteron és miért olyan fontos az ember számára? Hogyan növelhetjük korunk előrehaladtával a tesztoszteron szintünket? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Mi az a tesztoszteron?

 

A tesztoszteront a kutatók az egyik legfontosabb férfi nemi hormonnak tartják. Fontos szerepet játszik többek között az elsődleges férfi nemi jegyek (szőrnövekedés, megfelelő testfelépítés, izomtömeg növelés és a libidó) megfelelő szintentartásában.

Elsődlegesen a herékben termelődik, azonban - mivel minimális mennyiségű tesztoszteronra a nőknek is szüksége van - kisebb mértékben a petefészek és a mellékvese is előállítja.

Az életkor előrehaladtával azonban a tesztoszteron szint drámaian csökken: 40 -50 éves korunkban már csupán feleannyi hormon termelődik, mint 20 évesen; 70 évesen ez a szint pedig a negyedére csökken.

Az alacsony tesztoszteronszint pedig szívproblémákat, fáradtságot, libidócsökkenést, de súlyosabb esetben akár depressziót és elmezavart is okozhat. Éppen ezért 40 év után nélkülözhetetlen a hormon pótlása.

A tesztoszteron szint növelése természetesen

 

A helytelen életmódnak "köszönhetően" akár már 30 éves korunkra is jelentős mértékben csökkenhet a tesztoszteron szintünk. Azonban jó hír, hogy életmódváltással és a megfelelő tápszerekkel könnyedén helyrebillentheted az egyensúlyt.

Edzés

 

A rendszeres edzés és az erőkifejtés természetes módon fokozza a szervezetben a tesztoszteron hormon termelődését. Azonban ahhoz, hogy maximalizáld a teljesítőképességedet, érdemes táplálékkiegészítőket is alkalmaznod. Ezekkel ugyanis nem csupán a tesztoszteron termelődését, de az izomnövekedést és a szexuális teljesítőképességedet is növelheted.

Fontos a rendszeres szexuális élet

 

A rendszertelen nemi élet következtében csökken a tesztoszteron termelődése, így kialakul egy ördögi kör: a kevesebb együttlét miatt kevesebb hormon termelődik, ami csökkenti a libidót. Azonban ha a probléma már felütötte a fejét, akkor mindenképp gondolkozz el a tesztoszteron pótlásán és ne hanyagold az együttléteket. Amint ugyanis újra beáll a "régi kerékvágás" sokkal kiegyensúlyozottabb leszel, egészségesebb leszel.

Az alvás fontossága

 

Alvás közben rengeteg hormon termelődik. A kutatók kimutatták, hogy a kevés (6 órát nem meghaladó) alvás igencsak negatívan befolyásolja a tesztoszteron termelődését. A rossz alvók testében ugyanis akár 60%-kal kevesebb hormont mutattak ki, mint azokban, akik napi 8 órát pihentek.

Fogyassz minél több fehérjét

Aki rendszeresen edz, minden bizonnyal tudja, mennyire fontos a minőségi fehérje megfelelő pótlása. Az izomnövekedésen túl azonban segít fenntartani a megfelelő tesztoszteron szintet is. A természetes fehérjeforrásokon túl, mint a tejsavó, a halak, a túró, a rizs vagy épp a csirke érdemes kiegészítővel is pótolni, hogy biztosítani tudd az izomzat megfelelő ütemben történő növekedését.

Fontosak az étrendkiegészítők is

 

A D-vitamin termelődése, főképp az őszi, téli hónapokban, jelentősen csökken, így ebben az időszakban érdemes pótolni: a "napfény vitamin" ugyanis elősegíti a tesztoszteron termelődését.

Ajánlott növelni továbbá a C-vitamin bevitelt is, hiszen erősíti az immunrendszert, továbbá természetes módon hozzájárul a kortizol csökkentéséhez is.

Ezenkívül hasznos nyomelem a cink is, amely hozzájárul a vér normál hormonszintjének fenntartásához.

Azonban ha érzed magadon a tesztoszteron hiány tipikus tüneteit, vagyis a csökkent libidót, a hirtelen izomvesztést, a krónikus fáradtságot és a hajhullást, akkor mindenképp érdemes a >>> hormon célzott pótlása <<<.