Fittprotein blog

Edzés utáni fehérje

Attila
Attila
2019.02.13 12:18
Edzés utáni fehérje

Edzés után mindenképpen ajánlott feltölteni magad fehérjével, hogy a már nehezen felépített izomzatot megtartsd és tovább növeld. Amire szükséged van edzés után az egy gyorsan felszívódó, jól hasznosuló fehérje a tejsavófehérje.

Milyen tejsavófehérjét fogyasszak?

Három lehetőség közül választhatsz: tejsavófehérje hidrolizátum, izolátum és a koncentrátum. Továbbá ezeknek a fehérjéknek a keverékével is találkozhatsz. Általában a tejsavófehérje hidrolizátum a legdrágább, de legkönnyebben emészthető és hasznosuló fehérje készítmény. Ajánlom, ha laktózérzékeny vagy, esetleg diéta idején. A koncentrátum nem ajánlott, ha laktózérzékeny vagy, ha nehezebben emészted meg a tejből készült termékeket. A tejsavó fehérje koncentrátum a legolcsóbb készítmény a 3 közül, de ugyanúgy ezzel is el tudod érni a céljaidat. A tesjavófehérje izolátum ugyanúgy mint a hidrolizátum a laktózérzékenyek számára lehet ideális, illetve diéta idején a koncentrátumnál alacsonyabb cukortartalma miatt.

Mennyi fehérjét fogyasszak?

Legelőször tájékozódj a választott fehérje készítmény leírásában mennyi az ajánlott mennyiség egy alkalommal és, hogy hány alkalommal fogyasztható a termék egy napon. A fehérjét ne csak "por" formában vidd be. Egyél minőségi ételeket, sovány húsokat. Ha rendszeresen sportolsz, illetve kezdő testépítő vagy akkor a napi adagod fehérjéből 1,5 - 2g/testsúlykilógrammonként. 70kg-os testsúlyt feltételezve ez 105-140g-ot jelent naponta fehérje fogyasztásban.

Csak edzés után fogyasztunk fehérjét?

A nap minden szakaszában érdemes fehérjét fogyasztanod, hogy megakadályozd az izomvesztést. Tejsavófehérje turmixot még érdemes reggel fogyasztanod valamilyen lassan felszívódó szénhidráttal (ajánlom a zabpehelyt). Megadja a kezdő lökést a naphoz. Esti fehérje turmix fogyasztáshoz lassabban felszívódó kazein fehérjét érdemes választanod.