Fittprotein blog

Úristen, házasodunk! Avagy esküvő előtti diéta, későn ébredőknek

Tomi
Tomi
2020.08.14 11:40
Úristen, házasodunk! Avagy esküvő előtti diéta, későn ébredőknek

Eljött hát életetek legboldogabb napja. A nap is szebben süt, mint általában, a madarak csiripelnek, a kávét sem öntöd mellé, és mindent egészen más fényben látsz. A gyomrodban pillangók röpködnek, de azért benned van a kellemes stressz. Úgy érzed, hogy semmi sem ronthatja el ezt a napot. Egészen addig, amíg fel nem veszed a menyasszonyi ruhádat (vagy épp az öltönyt és a nadrágot, ugye). Vagyis csak próbálkoznál, de a ruha nem megy rád.

 

A fenti apró kis életkép minden pár rémálma. A nagy sürgés-forgás, stressz zabálás és a kimaradt kondi-napok pedig néhány hónap alatt képesek kifejteni az “áldásos” hatásukat.

 

Persze sokan el akarják kerülni ezt a kellemetlen szituációt, és már az esküvő előtti két hónapot koplalással töltik, azonban ez az idő sokszor nagyon kevés. De szerencsére nem lehetetlen, elég csak néhány trükköt bevetni

Az esküvő előtti diéta alapjai

 

Bármilyen szép dolog is az esküvő, bizony sok stresszel jár. A stressz azonban nem minden esetben jelent fogyást, hiszen létezik az ún. stressz-evés. 

1. A stressz-evést is le kell gyűrni

 

Ezzel persze nem is lenne semmi baj, ha a stresszes ember répához, retekhez, vagy más zöldséghez nyúlna. De ilyenkor általában a cukros, szénhidrátdús, egészségtelen ételeket kívánjuk meg.

 

Ennek persze számtalan biológiai, és pszichológiai oka van, amibe most nem megyünk bele részletesen (megtették helyettünk mások), azonban mindenképp ki kell iktatni.

 

Az idegeskedést számtalan egyéb módon lehet kezelni, például sporttal (erről picit lejjebb is írunk, részletesen) vagy jógával, masszázzsal. 

2. Kerüld a cukros, lisztes ételeket

 

Ha pedig már a cukros, egészségtelen ételeknél tartottunk, talán mondani sem kell, de ezekről mindenképp muszáj lemondanod. A fehér cukor ugyanis amellett, hogy picit sem egészséges, megdobja a vércukorszintedet. 

 

Ez azért baj, mert egy-két órával később drasztikusan leesik, ami farkahséghez vezet. Így pedig akarva-akaratlanul is többet és gyakrabban eszel. 

 

Sokan teljesen elhagyják a gabonákat, ami nem jó, mert a szervezetnek szüksége van rá. Azonban a fehér liszt gyártása során a szemeket teljesen feldolgozzák, így nem maradnak benne értékes tápanyagok (vagyis csak minimális mennyiségben). Épp ezért üres kalóriának számít - tehát nincs tápértékük.

 

Mit egyél ezek helyett? 

A fehér liszt helyett érdemes teljes kiőrlésű lisztet, illetve ebből készült készült terméket vásárolni. 

 

Szerencsére nem csak a kenyérre, de a tésztára is van alternatíva: az x tojásos paszták helyett válassz durumlisztből készült-, vagy szénhidrátcsökkentett tésztákat.

 

Cukor helyett válassz természetes édesítőket, mint például a stevia vagy eritritol. 

3. Nem minden egészséges, ami annak látszik

 

Kézenfekvőnek tűnhet, ha az egészséges étkezés jegyében joghurtokat, müzliket eszel. Azonban a gyümölcsjoghurtok (legalábbis a boltiak) szintén sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, a müzlikről nem is beszélve.

 

Épp ezért inkább a bioboltok polcain érdemes keresgélni, vagy érdemes saját magunknak elkészíteni ezeket.

 

Mit egyél ezek helyett?

Natúr joghurtot, házi müzlit, vagy “home made” granolát. 

Egyél zöldséget, hogy lefogyj esküvő előtt

Zöldség, zöldség, zöldség

 

Hallottál már a zöldségdiétáról? A lényege az, hogy egy hétig, minden nap egy kiló zöldséget kell megenned. Ez elsőre talán furcsán hangzik, hiszen rengeteg zöldségről van szó, azonban a titok nyitja az, hogy nagyon kevés kalória és szénhidrát mellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. 

 

A legjobb, ha nyers formában fogyasztod, de ez egy idő után megterhelő lehet a gyomrod számára. Ha így érzel, célszerű grillezni vagy párolni a zöldségeket, így könnyebben emészthetővé válnak. (Igaz a hő hatására értékes vitaminokat is veszít.)

 

Azonban a diétát semmiképp sem szabad egy hétnél tovább tartani, és mellette bőségesen kell folyadékot is innod - napi legalább 3-3,5 litert.

 

Ha nem szeretnél ennyire drasztikus fogyókúrába fogni, akkor is érdemes beiktatni a zöldségeket a mindennapi étkezésbe. Ezzel kapcsolatban alkalmazhatod az ún. tányér módszert is.

 

Oszd képzeletben négyfelé a tányért. 2/4 részében (tehát a felében) zöldség, legyen rajta. A maradék ¼ részére fehérjét, például csirkét-, pulykahúst, halat, tofut tegyél, a maradék negyedre pedig a köretet: barna-, vagy basmati rizst, bulgurt vagy kölest.

Mozgással is lehet diétázni a nagy nap előtt

Mozgással felpörgetheted magadat az esküvőre, és megszabadulsz a felesleges kilóktól

 

Gyakran mondják, hogy a fogyókúra sikeressége nagyobb mértékben a helyes étkezésen, kisebb mértékben pedig a rendszeres mozgáson múlik (ez az arány egyébként 60-40% az étkezés javára).

 

Ha csak egészségesen étkezel és nem mozogsz, vagy ha csak mozogsz, de össze-vissza zabálsz, akkor korántsem lesz olyan sikeres a fogyókúra, mint lehetne. (Vagy az lesz, csak sokkal hosszabb ideig tart.)

 

A mozgás ráadásul nem csak az anyagcserét és a zsírégetést indítja be, de energetizálja a testedet is. Figyeld meg; ha rendszeresen mozogsz, akkor sokkal fittebb, koncentráltabb és kiegyensúlyozottabb leszel. Ez azért van, mert a mozgással nagyobb mennyiségű oxigén, és vér jut a testbe, ami segíti az idegpálya-kapcsolatok kialakítását.

 

De mennyit is lehet fogyni a mozgással?

 

Egy fél órás, közepes futással nagyjából 300-350 kalóriát égetsz el, intenzitástól függően. Azonban futás után, az izmok regenerációja közben nagyjából hasonló mennyiségű kalóriától szabadulsz meg. Nagyon leegyszerűsített számítással tehát összesen egy fél órás futással 700 kalóriától szabadulsz meg - feltételezve, hogy nem eszel utána azonnal három hamburgert. 

 

Egy kilogramm zsír 7000 kalóriának felel meg, tehát 10 futással 1 kilót fogysz. Heti 3 futással számolva egy hónap alatt nagyjából másfél kilótól szabadulsz meg. 

 

Ha emellett pedig egészségesen is étkezel, további 1,5 kilogrammot dobhatsz el - így havi 3 kilogramm mínuszban leszel.

 

Két hónap alatt tehát 6 kilogrammal könnyebben készülhetsz a nagy napra. Így a kilók mellett az aggodalomnak is könnyes búcsút mondhatsz.