Fittprotein blog

Diéta és fáradtság: van-e kapcsolat a kettő között?

Tomi
Tomi
2020.09.24 12:06
Diéta és fáradtság: van-e kapcsolat a kettő között?

 

"A diéta teljesen megváltoztatta az életemet. Mióta odafigyelek az étkezésemre és rendszeresen sportolok, sokkal frissebb, fittebb és energikusabb vagyok."

 

Legalábbis ezt olvasod a fórumokon, és az életmód blogokon. Ezzel szemben te fáradt vagy, kimerült, a bőröd pedig olyan fakó, mintha 90 fokon mosták volna ki. Jogosan gondolhatod, hogy a fáradtságodat a diéta okozza - de vajon mit csinálsz rosszul?

 

A kettő összefüggésének megértéséhez először is meg kell néznünk, mi történik diéta közben a szervezetünkkel.

Mi történik a testeddel fogyókúra közben?

A zsírtömegünket nem csupán egyféle zsírok alkotják. Léteznek ugyanis az ún. fehér-, és barna zsírok. A fehér zsír raktározza a kalóriákat - ezért, ha ezek vannak túlnyomó többségben, akkor hízni kezdünk. 

 

A barna zsírsejtek viszont ezzel szemben hőt termelnek, amihez a fehér zsír raktárait használják fel. 

 

Valahogy úgy kell ezt elképzelni, mint amikor szenet lapátolunk a kályhába. Minél több a szén, annál nagyobb a hő, azaz minél több fehér zsírsejtet használnak fel a hő előállításához a barna zsírsejtek, annál nagyobb mértékű a fogyás. 

 

Ahhoz, hogy munkára fogd őket, célszerű olyan sportot választanod, amit a szabadban tudsz végezni: ilyen például a futás, futball, vagy kerékpározás.

 

Persze a fogyás nem csak a mozgás eredménye, hanem mindig valamilyen életmódváltással áll összefüggésben. Ennek pedig az is része, hogy kevesebb kalóriát viszel be a szervezetbe, egészségesebben, változatosabban étkezel.

 

Ennek hatására a fehér zsírraktárak egyre csak fogynak, mígnem végül eléred azt a testsúlyt, amiről mindig is álmodtál. 

 

Igen ám, azonban a fogyás mértéke nem mindig megfelelő. Van ugyanis, amikor túlhajtjuk magunkat és/vagy drasztikusan kevés kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.

 

Ilyenkor valósággal kiéheztetjük a testünket: az izmaink nem tudják biztosítani a fejlődésükhöz szükséges aminosavakat, és az agyunkat sem látjuk el a megfelelő tápanyagokkal, amitől egyre tompábbak és lassabbak leszünk.

 

Ekkora az egészségtelen- és ekkora az egészséges fogyás üteme

 

Mikor egészséges-, és mikor egészségtelen a fogyás?

 

Mindennek a kulcsa a türelem. Nem várhatod el ugyanis a szervezetedtől azt, hogy amit az évek során, plusz kilókként rápakoltál, egyik pillanatról a másikra ledobja magáról. Épp ezért időt kell neki hagyni, ugyanis az egészséges fogyásnak is van egy jól meghatározott üteme.

 

Ez a gyakorlatban az aktuális testsúlyod 1%-át jelenti hetene. 

 

Vagyis ha 100 kilóról indulsz, akkor hetente 1 kilogramm fogyás az ideális - ez havi négy kilogrammot jelent. Igen ám, de az ütem nem mindig tartható fenn, hiszen figyelembe kell venni a fogyás mértékét. Ha elérted a 90 kilogrammot, akkor heti 0,9 kiló az ideális testsúlyvesztés, ami nagyjából havi 3,5 kilogrammnak felel meg.

 

Megjegyzés: A diéta elején valószínűleg sokkal nagyobb, mondhatni egészségtelen(nek tűnő) mértékű lesz a fogyás. Ekkor ugyanis a felesleges víz távozik először a szervezetből, így akár az is előfordulhat, hogy heti 3 kilót is lefogysz - ez azonban maximum 3 hétig tart csak. Ezután a súlyvesztés látványosan lassulni fog. 

 

Ha még a drasztikus fogyás után is heti szinten 1,2-2 kilót fogysz, akkor valószínűleg nem jó diétát választottál, ekkora tömeg ugyanis ritkán megy zsírból. (Kivéve extrém túlsúly esetén.) Itt valószínűleg arról lehet szó, hogy az izmodból fogysz, ami azonban nem jó - és mindenképp változtatnod kell a diétán. 

 

Mindezek mellett persze nem szabad elhanyagolni a megfelelő tápanyagbevitelt sem. ű

 

Változatosan kell étkezni, és étrendkiegészítőkkel is támogatni a szervezetet a fogyásban - épp azért, hogy biztosítsuk számára a megfelelő vitamin- és ásványianyag bevitelt. Nem szabad kiéheztetnünk, annak ugyanis igencsak kellemetlen tünetei lehetnek.

Milyen tünetei vannak a fáradtságnak? Mikor sok a sport és a diéta?

Milyen jelei vannak még, ha rosszul diétázol?

 

Az extrém súlyvesztés mellett további tüneteket is tapasztalhatsz, mint például:

#1 Kimarad a menstruációd

Nagy valószínűség szerint a túlzásba vitt fogyókúra okozza. Azonban, mivel egyéb okok is állhatnak a háttérben, mindenképp érdemes felkeresned vele a nőgyógyászodat - és persze abba kell hagynod a diétát is egy bizonyos időre.

#2 Fáradt, depressziós és levert vagy

Tipikusan annak a tünete, amikor kevés ásványi anyagot (például magnéziumot), illetve extrém kevés szénhidrátot viszel be a szervezetedbe. 

 

Ahogyan egy korábbi cikkünkben is írtuk: nem kell megijedned a szénhidrátoktól, csak oda kell figyelned arra, hogy megfelelő minőségben és mennyiségben vidd be.

#3 Gyakrabban leszel beteg

Ha kevés a szervezetedben a C-, D-, E-vitamin, a cink és a vas, akkor az immunrendszered előbb vagy utóbb nem lesz képes ellátni a szervezeted védelmét. A zöldség- és gyümölcs mellett érdemes nagyobb dózisban is bevinni például C-vitamint, hogy feltöltsd a kiürült vitaminraktárakat.

 

#4 Görcsöl a hasad, és az epéd

Az epének szüksége van zsírra. Ha nem biztosítod számára a szükséges mennyiséget, akkor az epe nem “dolgozik”, azaz nem húzódik össze. Így megindulhat az epekőképződés, ami súlyos görcsökkel járhat.

 

A fájó gyomor gyakran a farkaséhség, tünete. Ilyenkor drasztikusan leesik a vércukrod, ezért - hogy elkerüld a rosszullétet - ajánlott valamilyen gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztása.

Összegzés

Ahogyan láthatod, a diétát is érdemes ésszel csinálni, és türelmesnek kell lenned. Általában fél év alatt “áll be a rend”, így ha továbbra is fenntartod a diéta elején elkezdett életmódot - tehát rendszeresen mozogsz, és sok zöldséget, rostot eszel - akkor még a jojó-effektust is elkerülöd.