Fittprotein blog

Nem a koplalástól fogysz le - erre figyelj az életmódváltás során

Tomi
Tomi
2020.10.26 13:36
Nem a koplalástól fogysz le - erre figyelj az életmódváltás során

A koplalásról sokaknak a böjtölés ugrik be szinonimaként, azonban a kettő nem feltétlenül fedi egymást. A böjtölésről - és annak pozitív, negatív hatásairól - már mi is írtunk,  azonban meg kell jegyeznünk, hogy az időszakos böjtölést nem fogyásra találták ki. 

 

Ugyanis lehet, hogy ideiglenesen megszabadulsz majd néhány kilótól, amint azonban visszatérsz a rendes étrendhez, újból visszatérnek, sőt! (Erről majd egy bővebben picit lejjebb.)

 

 

Az éhezés előnyei

 

Viszont ez nem azt jelenti, hogy ne lennének pozitív, egészségügyi hatásai az időszakos éhezésnek. 

 

Mi minősül időszakos böjtnek?

 

Időszakos böjt például, ha 7 napból 5 napon keresztül rendesen táplálkozunk, a maradék két napon azonban maximum 500 kalóriányi ételt veszünk magunkhoz.

 

#1 Kiürülnek a zsírraktárak 

 

Mivel a szervezetnek valahonnan fedeznie kell az energiaszükségletét, először is elkezdi felhasználni a glükóz készleteket. Mivel elsősorban a májból, és az izmokból fedezi ezeket, ezért szépen lassan kiürülnek a méreganyagok is. 

 

Miután a májban megindul a raktárak kiürülése, megemelkedik a növekedési hormon szintje - tehát a tévhitekkel ellentétben a böjtölés nem jár feltétlenül izomveszteséggel. Az időszakos böjtölés lényege,hogy zsírból-, és ne izomból fogyj.

 

#2 Csökken a diabétesz esélye, nő az inzulinérzékenység

 

A raktárak kiürülése segít stabilizálni a vércukorszintet., így nő az inzulinérzékenység, viszont csökken a diabéteszre való hajlam. 

 

A cukorbetegségre, és annak kialakulására ugyanis pozitív hatással van az, ha üres a gyomrunk. Azonban megintcsak érdemes hangsúlyozni, hogy ez nem konkrét éhezést jelent - csak bizonyos időszakonként alacsony kalóriabevitelt (500-600 kalória/nap). 

 

#3 Erősíti az immunrendszert

 

A kutatások szerint, ha legalább 48 órán keresztül böjtölünk, akkor újraindul az immunrendszer - aminek hatására a hibás immunsejteket a szervezet eltávolítja, a többit pedig regenerálja. 

 

Ezek persze mind nagyon jól hangzanak, azonban érdemes odafigyelni a következőkre:

- 18 év alattiak semmiképp se próbálják ki, hiszen az ő szervezetük még fejlődésben van

- A várandós, szoptatós anyáknak szintén tilos mindennemű böjtölés, koplalás

- Bármilyen betegséggel-, I-es típusú diabétesszel küzdőknek, illetve azoknak, akiknek eleve gyenge az immunrendszere, szintén nem ajánlott (koplaláskor ugyanis kiürülhetnek a vitaminok - ezért nem erősödni, hanem gyengülni fog az immunrendszer)

 

Az időszakos böjtölésre többféle módszer is van - például a fent említett 5 nap evés 2 nap böjt, vagy a 16/8 módszer, aminek lényege, hogy 8 óra evést 16 órányi böjt követ. Ugyancsak népszerű az Eat-Stop-Eat böjt is, ami azt jelenti, hogy egy héten egy alkalommal, 24 órán keresztül nem eszik semmit az ember.

 

Az, hogy kinek melyik diéta hatásos, leginkább egyénfüggő, így érdemes kísérletezni.

A koplalásnak több hátránya is van

A koplalás hátrányai

 

Sajnos sokan azonban teljesen félreértelmezik a böjtölést, és kiéheztetik a testüket, majd utána visszatérnek a régi étrendhez. Ennek, valamint a túlzásba vitt böjtnek, azonban számos negatív- sőt, veszélyes hatása van.

 

#1 Mennyiségi éhezés

 

A mennyiségi éhezés első fázis, a már feljebb is említett glikogén raktárak kiürülése a májból. 

 

Ezután következik a zsír-, majd az izomvesztés. Ennek a fokozatosságnak evolúciós szempontból is van értelme, hiszen - amíg nem következik be izomveszteség - addig az embernek van ereje ahhoz, hogy táplálékot szerezzen magának. 

 

Épp ezért fontos, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire, és tápanyaghoz juttassuk azelőtt, mielőtt még elkezdődnének a drasztikusabb folyamatok. 

 

#2 Minőségi éhezés

 

A minőségi éhezés a mennyiségi éhezés egyenesági következménye. Akkor alakul ki, ha a szervezet nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, vitaminokat. 

 

Viszont, épp ezért, minőségi éhezés akkor is kialakulhat, ha egyébként valaki rendszeresen étkezik, viszont az étrend csak finomított szénhidrátból, cukorból és fehér lisztből készült ételekből áll. Ugyanis ilyenkor sem viszi be a megfelelő vitaminokat és nyomelemeket, így a szervezetben hiány lép fel.

 

#3 Jojó-effektus

 

Az ún. jojó-effektusról már mi is írtunk korábban, így inkább csak érintőlegesen említjük. A lényege, hogy a koplalástól elvesztett kilók később nemcsak visszatérnek, hanem még nagyobb lesz a súlygyarapodás.

 

Az ember ugyanis úgy van bekódolva, hogy néhány hétig-, hónapig sanyargatja magát, utána pedig mehet minden a régi kerékvágásban. 

 

Azonban, ha visszatér ahhoz az életmódhoz, amit a diéta előtt folytatott, biztos, hogy vissza is hízik - hiszen már először is hízáshoz vezetett. Miért ne sikerülne hát visszaszedni a kilókat másodszor, vagy harmadszor is?

 

Amennyiben tehát hosszú távú fogyást akarsz, le kell mondanod a korábbi életmódról, és drasztikus változásokat véghez vinni.

 

A tartós fogyás kulcsa az életmódváltás

 

A kulcs az életmódváltás - avagy a hosszú távú fogyás titka

 

Ha szeretnéd elkerülni a fent említett jojó-effektust, akkor feküdj rá az alábbiakra.

 

#1 Több zöldség és gyümölcs

 

Unalomig ismételt, hogy a nyugati emberek kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek. Ha eddig te is úgy féltél ezektől, mint ördög a szenteltvíztől, íme néhány jó tanács, hogyan vezetheted be őket a hétköznapokba.

 

  • Keress olyan gyümölcsöt, ami tényleg ízlik

 

 

Eleinte kísérletezz olyanokkal, amik itthon is fellelhetőek és időszakosak, pl. alma, körte, szilva, barack satöbbi. Mindegyik gyümölcsnek rengeteg különböző fajtája van, almák közül édesebb fajta a Golden, és savanykás a Granny Smith. Egy kis idő után biztos találsz olyan fajtát, amit nem csak azért ropogtatsz majd, mert egészséges, hanem azért, mert ízlik.

 

  • Egyél zöldséget a köret és a hús mellé

 

 

Nem kell egyből átállnod a salátákra - elég, ha eleinte csak kiegészíted vele az étrendedet. Egy natúr joghurttal, vagy egy kis feta sajttal pedig minden salátát feldobhatsz. Amikor már jobban hozzászoktál az ízhez, növeld a saláta mennyiségét, és csökkentsd a köretét.

 

  •  Rostdús ételek fogyasztása

 

 

A rostban gazdag ételekről már szintén írtunk bővebben. Amit érdemes ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy a rostdús ételek segítik és gyorsítják az emésztést, így a súlyveszteség is felgyorsul. Egyél mézes zabot, reggelire, valamilyen fanyar gyümölccsel - ez nem csak finom, de nagyon egészséges is.

 

#2 Kevesebb finomított szénhidrát

 

A kevesebb nem azt jelenti, hogy örökké le kell mondanod a hambikról, vagy a nyári lángosozásról. Csak azt, hogy ritkábban bűnözhetsz, mint eddig. Ha megéhezel, ne rohanj egyből a boltba fehér kenyérért, és szalámiért, hanem egyél táplálóbb, egészségesebb ételt: gyümölcsöt, zabpelyhet, vagy egy sima joghurtot.

 

#3 Több mozgás

 

A sport nem csak segít megtartani az izomtömeget, és csökkenteni a zsírt, de stabilizálja a vércukorszintet, így megelőzhető vele a II-es típusú cukorbetegség kialakulása.

 

Hogyan fogyhatsz le gyorsan, és hosszú távon?

 

Sajnos gyors, és hosszú távú fogyás nem létezik. A hatékony fogyás ugyanis - a feleslegtől függően - több hónapos, vagy akár éves projekt is lehet. Azonban, ha sikerül megváltoztatni a táplálkozási szokásaidat, akkor nem lesz jojó-effektus sem, így nem kell félned a visszahízástól.