Fittprotein blog

Miért hízok, ha nem eszek sokat? Ez a 7 ok állhat a háttérben

Tomi
Tomi
2023.02.02 12:03
Miért hízok, ha nem eszek sokat? Ez a 7 ok állhat a háttérben

Látni azt, hogy hogyan jönnek fel a plusz kilók a hasadra, sohasem valami szívderítő látvány. De még inkább frusztráló az, ha nem tudod, hogy miért is hízol valójában, főleg ha nem is eszel sokat.

 

Habár a súlygyarapodásban általában a táplálkozás játssza a legfőbb szerepet, más tényezők például a stressz és az alváshiány is hozzájárulhatnak a zsírpárnák gyarapodásához. 


A cikkben 7 olyan okot gyűjtöttünk össze, ami a háttérben meghúzódhat nézzük is meg, melyek ezek!

 

1. Túl sok feldolgozott élelmiszert eszel

Ha az étrendedben olyan élelmiszerek szerepelnek, mint a cukros gabonapelyhek, az ízesített joghurtok, a felvágottak, a pékáruk, a sültkrumpli, hamburger, csoki, chips és barátai, akkor nagy valószínűség szerint az étkezési szokások állnak a háttérben.

 

Hiába tudsz ugyanis megálljt parancsolni magadnak és hiába eszel keveset, ezek a transzzsírban gazdag élelmiszerek magas szénhidrát-, és kalóriatartalommal rendelkeznek. 

 

Cserébe viszont a hasznos tápanyagtartalmuk (például fehérje, rost, esszenciális zsírsavak) nulla vagy minimális. Magyarul üres kalóriákat viszel be a szervezetedbe, anélkül, hogy a tested bármit is a hasznára tudna fordítani mindebből. 

 

Mivel ilyenkor a szervezet éhezik, annak ellenére hogy eszel, így olyan jeleket küld az agyba, hogy még több tápanyagra van szüksége. Ezért fordulhat elő az, hogy a feldolgozott élelmiszert fogyasztók napi szinten 500 kalóriával többet visznek be mint azok, akik egészségesebben táplálkoznak.

 

Matekozzunk is egy kicsit. 

 

1 kg-nyi testzsír mintegy 7000 kalóriát tartalmaz. Napi 500 plusz kalória pedig annyit tesz, hogy kéthetente feljön +1 kg. Ez havi 2 kg, egy évben pedig akár 24 kg plusz testsúlyt is jelenthet, ami rengeteg. 

 

A kutatások szerint azok, akik több feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, 32%-kal nagyobb valószínűséggel híznak el mint azok, akik kevesebb ilyen ételt esznek. 

 

A megoldás az, hogy olyat egyél, amivel a szervezeted ténylegesen jól lakik és kerüld a felesleges, feldolgozott élelmiszereket. Ha szereted a joghurtot, egyél natúr változatot, mézzel. 

 

Reggelire a pékáruk helyett fogyassz zabot, napközben pedig tÍzóraira és uzsonnára egy-egy gyümölcsöt.  

 

A túl sok cukor hízlal

 

2. Túl sok cukrot eszel

Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz a túlzott cukorfogyasztás is. Észre sem veszi az ember, hogy napi szinten mekkora mértékben zabálja két pofára a cukrot. A cukros üdítők, energiaitalok, egy-két kanál cukor a kávéba, a jégkrém, a fagyi, az ad hoc jelleggel bekapott sütik mind-mind igazi cukorbombák. 

 

Azon kívül, hogy a cukorfogyasztás jelentősen növeli a derékbőséget, hosszabb távon súlyosabb szövődményeket is okozhat, és akár inzulinrezisztenciához (IR), és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. 

 

Egy 11 218 női résztvevővel végzett kutatás szerint már napi 1 pohár cukrozott üdítőital fogyasztása is plusz 1 kg túlsúlyhoz vezet 2 év alatt. Viszont ez fordítva is igaz: ha lemondasz a cukros üdítőről, akkor ugyanennyit fogyhatsz.

 

A cukorbevitel csökkentése nem könnyű, mivel erősen addikt cuccról van szó. A jelszó a fokozatosság: szépen lassan csökkentsd és minimalizáld a bevitelt. 

 

Ha nem is mondasz le róla teljesen és csak leviszed napi 20-30 grammra (ez kb. 5-7 teáskanálnak felel meg), már akkor is sokat teszel az egészséged megőrzése érdekében. (És persze újabb muníciót adsz a hurkák elleni háborúnak.)

 

3. Keveset mozogsz

Hiába eszel keveset: ha nem mozogsz és feldolgozott élelmiszereket eszel, akkor az egyenes út a hízás felé. 

 

Az egész napos ülőmunka, a vezetés és a kanapén tespedés egyébként sem egészséges, de gondolj csak bele: ilyenkor a szervezeted csak minimális kalóriát éget el, és jó eséllyel többletkalóriát viszel be.

 

Viszont már akár napi fél órás, közepes tempojú sétával is 200 kalóriát égethetsz el, ami egészséges étkezéssel társítva kalóriadeficithez vezet. Ez azt jelenti, hogy több kalóriát égetsz el, mint amennyit beviszel és megindul a várva-várt fogyás. 



4. A jó öreg jojó-effekt

A jojó-effektusról már írtunk bővebben (érdemes elolvasni, mert sok hasznos infót tudhatsz meg), ezért most csak érintőlegesen ejtünk róla néhány mondatot. 

 

A jojó-effektus azt jelenti, hogy amíg diétázol és sanyargot magad, addig lefogysz és tudod tartani a súlyodat, később azonban amint visszatérsz a régi életmódodhoz visszahízol. 

 

Ennek oka, hogy a diéta során az ember megvonja magától az édességet, a nasit, a rágcsálnivalót, ez azonban ideiglenes. Utána újra két pofára eszi, majd a szervezet a hosszú diéta után elkezd zsírt raktározni, hogy a következő diétánál, az ínséges időkben legyen miből energiát meríteni. 

 

Épp ezért mondják a táplálkozási szakértők, hogy nem diétázni kell, hanem életmódot váltani. 

 

Találj olyan egészséges alternatívákat, diétás ételeket, amiket tényleg szeretsz és nem csak azért eszed őket, mert muszáj. És ugyanígy: keress olyan sportot, amit szívesen végzel és ami örömet okoz. Ha a futás minden perce olyan, mintha urológusnál/nőgyógyásznál lennél, akkor hagyd abba, nem a te sportod. Helyette ússz, pattanj bringára, kezdj el focizni vagy kosarazni. 

 

5. Egy (eddig nem diagnosztizált) egészségügyi problémád van

Bár a leggyakrabban életmódbeli dolgok állnak a hízás hátterében, ritkábban előfordulhat, hogy olyan egészségügyi problémád van, ami hízáshoz vezet. 

 

Ilyenek többek között: 

 

Pajzsmirigy-alulműködés: ez az állapot súlygyarapodást okozhat, és nehezebben tudsz miatta fogyni. További árulkodó tünetek lehetnek a libidócsökkenés, az állandó fázás, a rossz közérzet, a rekedtség, a halláscsökkenés, a fáradtság, illetve a szellemi működés hanyatlása.

 

Depresszió: ez a mentális állapot gyakran krónikus fáradtság-érzettel, és evési kényszerrel jár együtt. 

 

Policisztás ovárium szindróma (PCOS): a PCOS-t hormonális egyensúlyzavarok jellemzik, amelyek a reproduktív korú nőket érintik. Hízást okozhat, és megnehezítheti a fogyást.

 

Mértéktelen evészavar (Binge eating disorder, BED): a BED-et a kontrollálhatatlan túlevés visszatérő epizódjai jellemzik és számos egészségügyi problémát okozhat, ennek egyik “szelete" a hízás. 

 

Ezenkívül a háttérben olyan betegségek is állhatnak, min például a cukorbetegség és a Cushing-szindróma. 

 

Ha egészséges étkezés és rendszeres mozgás mellett sem megy a fogyás, illetve a családban előfordultak a fent említett betegségek, úgy érdemes konzultálni a háziorvosoddal. 

 

A kialvatlanság is hízáshoz vezet

 

6. Nem alszol eleget

Az alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges legyél. A túl kevés alvás olyan tüneteket okozhat többek között, mint a fáradtság-érzet, memóriaromlás, idegesség, ügyetlenség, evéskényszer és az ezzel együttjáró elhízás.

 

Egy 92 női résztvevővel végzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknak a nőknek volt a legmagasabb a testtömegindexe (BMI), akik napi 6 óránál kevesebbet aludtak. 

 

Az, aki éjszakánként 7 vagy több órát alszik, 33%-kal nagyobb valószínűséggel kevésbé elhízott mint az, aki 7 óránál kevesebbet.

 

Ha te is a rossz alvók közé tartozol, akkor ügyelj arra, hogy kevesebb koffeint vigyél be a szervezetedbe, próbálj meg mindig ugyanakkor lefeküdni, és alvás előtt 1 órával már ne nyomkodd a telefonodat. Szintén segít, ha napközben fogyasztasz elég kollagént, illetve lefekvés előtt 1 órával megiszol egy teáskanál glicint, langyos vízben elkeverve. 

 

Oda kell még figyelni ezenkívül a megfelelő magnézium-bevitelre is: ez napi minimum 330 mg-ot jelent.

 

7. Túl sokat stresszelsz

A krónikus stressz (distressz) gyakori probléma a mai kor emberénél, hiszen rengeteg inger ér minket, amelyekre sok esetben stresszel reagálunk. Ezzel nincs is baj: a stressz teljesen természetes, sőt segít a túlélésben és a jobb teljesítmény elérésében is. 

 

A vizsga előtti drukk (stressz) például javítja a teljesítmény persze a túlzott mértékű stressz már kontraproduktív, vagyis épp hogy csökkenti azt. 

 

Ha pedig a stressz, a feszültség állandósul, azt nevezik distressznek, ami pedig már kóros és mint olyan, rengeteg negatív hatása van: többek között a súlyra is.

 

A stresszhormon kortizol magas szintje ugyanis bizonyítottan növeli az éhségérzetet és a finom, főleg kalóriadús ételek iránti vágyat. Ráadásul a tanulmányok szerint az elhízott emberek kortizolszintje magasabb, mint a normál testsúlyú társaiké. 

 

Megfordítva a dolgot: amennyiben hatékonyan tudod kezelni az életedben fellépő stressz, úgy az érdekes módon elősegítheti a fogyást.

 

Volt egy kisebb kutatás, amelyben 45 elhízott ember vett részt. A csoportot két részre bontották: az egyiknél a szokásos életmódbeli, étrendi tanácsokat adták, a másiknál azonban relaxációs technikákat alkalmaztak. 

 

8 hetig vizsgálták őket, és megfigyelték, hogy azon csoport tagjai, ahol a relax technikákat végezték, sokkal több súlyt veszítettek, mint azok, akik csak a szokásos életvezetési tanácsokat kapták.

 

Amennyiben tehát sokat stresszelsz, próbáld meg a hétköznapjaidba beépíteni az olyan rutinokat, mint a jóga, a meditáció vagy egész egyszerűen szakadj el a szürke hétköznapoktól és menj el sétálni egy erdőbe vagy egy parkba. Meglátod, segíteni fog. 

 

Forrás: 

https://www.healthline.com/nutrition/unintentional-weight-gain#3.-You-have-a-sedentary-lifestyle