Fittprotein blog

Hogyan ne érdekeljen mások véleménye?

Tomi
Tomi
2023.05.09 22:18
Hogyan ne érdekeljen mások véleménye?

Mindenki azt akarja, hogy kedveljék: a körülöttünk lévő emberek szeretete ugyanis valósággal beizzítja az oxitocin receptorokat, ami pedig boldogsághormonokat termel. Ez pedig - természetesen a boldogság, az öröm mellett - a biztonság, a kötődés érzését nyújtja és csökkenti a szorongást.

 

Az emberek természetüknél fogva társas lények, akik vágynak az intimitásra és a másokkal való kapcsolatokra. Az tehát, hogy törődünk azzal, hogy mások mit gondolnak rólunk, teljesen természetes, hiszen így tudunk kapcsolatot teremteni, és elfogadtatni magunkat másokkal. 

 

Azonban van, amikor az ember átesik a ló túloldalára, és túlontúl nagy jelentőséget tulajdonít mások véleményének. 

 

De hogyan lehet ezt kezelni és visszaterelni az egészséges mezsgyére? Erre adunk hatékony tippeket. 

 

Jelek, hogy túlságosan érdekel mások véleménye

  • Ha valaki kritizál, egyből megváltozol, függetlenül attól, hogy milyen a kritika és kitől származik 
  • Hagyod, hogy mások hozzanak döntéseket helyetted
  • Nem állítasz fel és tartod be a határokat
  • Perfekcionista vagy
  • Nem mondod ki a véleményedet, ha az eltér a többiekétől
  • Állandóan bocsánatot kérsz, még akkor is, ha nem tettél semmi rosszat
  • Ritkán (vagy egyáltalán nem) mondasz nemet



Szeresd önmagad

 

Legyél tisztában az értékeiddel

Fontos, hogy tudd, mik az értékeid, hiszen ezek a "miértek" állnak a cselekedeteid mögött. 

 

Talán azért szeretsz finom, tápláló ételeket főzni, mert értékeled az egészséget.

Vagy rendszeresen összejössz a legjobb barátaiddal, mert értékeled a barátságot, a kapcsolataidat. 

Vagy azért utazol, mert szereted a kalandot.

 

Jegyezd meg, hogy mindenkinek vannak értékei - igen, neked is. Írd le ezeket egy listára olvashatóan, és tedd ki egy jól látható helyre. Naponta egyszer legalább olvasd fel magadnak hangosan, az audiovizualizáció ugyanis segít tudatosítani ezeket az értékeket. 

 

Ha arra összpontosítasz, hogy az értékeid szerint élj, akkor kellően magabiztos leszel, és nem érzel többé kényszert arra, hogy megfelelj másoknak. 

 

Olyanok közelében legyél, akiket kedvelsz

Valószínűleg több száz vagy ezer emberrel állsz kapcsolatban napi szinten a munkád, az iskolád, a családod és a közösségi média révén. Azonban fontos tudatosítani magadban, hogy nem mindegyikük véleménye számít egyformán.

 

Teljesen irreális elvárás magaddal szemben az, hogy abszolút ne érdekeljen mások véleménye. De nem is erre kell törekedned, hanem arra, hogy újra egyensúlyba kerülj. 

Épp ezért olyan emberekkel vedd körbe magad, akik önmagadért szeretnek, és el is fogadnak olyannak, amilyen vagy. 

 

Ignoráld az állandóan ítélkező embereket

Vannak olyan emberek, akik egész egyszerűen abban lelik örömüket, hogy másokat kritizálnak. 

 

Az ilyen toxikus embereket egész egyszerűen ki kell gyomlálnod az életedből még akkor is, ha egyébként már régóta ismeritek egymást. Persze sokkal nehezebb, ha ez az ember az egyik szülőd vagy épp a párod, de mindenképp törekedned kell arra, hogy minimalizáld a téged ért kárt. Állíts határokat, tartsd (és tartasd) be őket, valamint légy következetes. 

 

Az önértékelésed értdekében néha tarts digitális detoxot

 

Tarts egy kis digitális detoxot

Egy csomóan unalomból vagy megszokásból görgetjük a TikTokot, a Facebookot vagy az Instát. 

 

Sajnos nagyon torz kép alakul ki a társadalomban a social media által, így jó néha lecsatlakozni, és egy kis szünetet tartani. Próbáld meg, hogy egy-két napig nem használod egyik felületet sem. 

 

Meglátod, hogy a detoxikáció után sokkal jobban érzed majd magad és az önbecsülésed is elkezd pozitív irányba fejlődni. 

 

Tisztítsd meg a hírfolyamodat

A közösségi média feededben előbb vagy utóbb eljutsz ahhoz az emberhez, akitől mindig egy kicsit rosszul érzed magad. Lehet ő az egyik exed, a srác vagy lány a suliból aki állandóan szekál(t), a főnököd, vagy egy munkatársad. 

 

Amikor görgetés közben észreveszed magadon, hogy feljebb kúszik a vérnyomásod, gombócot érzel a torkodban, és legszívesebben betörnél valamit egy kalapáccsal, akkor itt az ideje kikövetni az illetőt. 

 

Ehelyett koncentrálj az olyan posztokra, emberekre, akiktől jobb kedved lesz, akik vagy amik megnevettetnek és feldobják a napodat. 

 

Próbáld meg jól érezni magad

Ha egy átlag, 76 éves életkorral számolunk, akkor mindössze 665.600 órát töltesz itt a földön. Lehet, hogy ez első blikkre soknak tűnik, de hidd el: hihetetlenül kevés, és iszonyat gyorsan elszalad. 

 

Ha belegondolsz, hány órát ölsz abba, hogy megfelelj másoknak, hogy idegeskedj a toxikus emberek megjegyzései miatt, akkor igencsak értékes órákat dobsz ki a kukába. 

 

Nem azt mondom, hogy soha ne legyél szomorú, sem azt, hogy nem szabad idegeskedni. Mindent szabad és mindent kell, csak nem mindegy a mérték. 

 

Választhatod azt, hogy 400.000 órát nyavalygásra és önsajnálatra pazarolsz. De dönthetsz úgy is, hogy ezt az időt magadra fordítod és arra, hogy minél jobban érezd magad a bőrödben.



Nem tetszhet mindig mindenkinek minden

A perfekcionizmus, a tökéletesség állandó hajszolása is boldogtalanná tesz, mint ahogy az is, ha engeded, hogy mások irányítsák az érzéseidet. 

 

Hidd el, mindig lesz olyan, aki nem ünnepli a sikeredet, hanem irigyli és leszólja. De nem éri meg az energiát az, hogy állandóan egy boldogtalan embert próbálj boldoggá tenni.

 

Ne hasonlítgasd magad

Megint egy kis közösségi médiás adalék. Ha látod, hogy a volt osztálytársadnak már saját háza, gyereke és párja van, szuper autója, te pedig még mindig az anyáddal laksz egy albérletben és bringával jársz dolgozni, elkezded szarul érezni magad. 

 

Pedig minden csak viszonyítás kérdése. 

 

Lehet, hogy ő sokkal jólszituáltabb családból jön és jókor volt jó helyen. Lehet, hogy a képeken mosolyog és úgy tűnik, mindig boldog de valójában depressziós és boldogtalan. 

 

Nem szabad összehasonlítani magad másokkal, mert az sok esetben szégyenérzethez vezet, pláne ha alapból alacsonyabb az önbecsülésed. 

 

Ne feledd: mindenki a saját sorsának kovácsa (elcsépelt egy közhely, de így van). Ha úgy döntesz, hogy kockázatot vállalsz és belekezdesz valamibe, lehet hogy valami jó sül ki belőle (persze az is benne van a pakliban, hogy nem). 

 

Kezdj el dolgozni magadon: mozogj és sportolj

 

Kezdj el dolgozni magadon

Ép testben, ép lélek - ismét egy közhely, ami igaz. Ahhoz, hogy belül, lelkileg megerősödj, először a testedet kell megedzened. Kezdj el mozogni, sportolni, találj valami olyat, amit élvezetből csinálsz. 

 

A mozgás ugyanis nemcsak fitté és ellenállóvá tesz, de boldogabbá is, ugyanis endorfint, vagyis boldogsághormont termel, és csökkenti a stresszhormonok szintjét is. 

 

Próbálj ki többféle sportot, például a futást, kerékpározást, ugrókötelezést vagy egész egyszerűen járj el kondiba. 

 

A sportban elért eredmények javítanak az önképeden is, valamint magabiztosabbá tesznek. 

 

Kezdj el egészségesen és változatosan étkezni, ez a kulcsa ugyanis annak, hogy hosszú távon is jól érezd magad a bőrödben. Ha pedig ki vagy békülve magaddal, nem fog érdekelni mások véleménye sem.

 

Összegzés

Az igazság az, hogy senki sem gondol annyit rád és az életedre mint te saját magad, ennélfogva sokszor túlvizionálod azt, hogy az emberek foglalkoznak veled. 

 

Nem veled foglalkoznak, hanem saját magukkal. Ha megszólnak a ruhád, a kinézeted miatt, az sem rólad szól, hanem róluk. 

 

Ők ettől érzik jobbnak, többnek magukat: ha látják, hogy neked rosszul esik és szenvedsz.

 

Ne add meg nekik ezt az örömet. Próbálj meg lazább lenni, mondj nekik olyan szellemes replikát, amitől magukba fordulnak és kevésbé érzik azt, hogy támadható vagy. Nagyon sok idő és gyakorlás kell ugyan hozzá, de hidd el, hogy nem lehetetlen kifejleszteni ezeket a skilleket. 

 

Tetszett a cikk? Akkor olvasd el a Hogyan legyél pozitív? című életmódról szóló bejegyzésünket is.