Fittprotein blog

Hogyan segíti a smoothie a fogyókúrádat?

Tomi
Tomi
2020.02.27 10:26
Hogyan segíti a smoothie a fogyókúrádat?

A fogyókúrával kapcsolatban gyakori tévhit, hogy sanyargatni kell hozzá a tested, és le kell mondanod a finom falatokról. Ahogyan a cikkben is látni fogod, van azonban egy meglehetősen jó, és egészséges kiskapu: mégpedig a smoothie.

 

A smoothie-ról több tévhit is kering, aminek az egyik legfőbb oka, hogy gyakran összekeverik a turmixszal. Tehát mindjárt az elején tegyük rendbe az egyik legérdekesebb kérdést.

 

Mi a különbség a smoothie és a turmix között?

Sokan összekeverik a smoothiet és a turmixot, azonban a kettő nem ugyanaz, bár az állaguk és ízük hasonló. De nézzük is, mi a különbség a kettő között!

Mi az a turmix?

A turmix tejből, és gyümölcsből készül, turmixgépben összeverve. Rengeteg olyan recept található a neten, amelyeket turmixként hirdetnek, de valójában smoothiek, így érdemes tisztában lenni a kettő közötti különbséggel.

 

Mivel tejből készül, így sok fölösleges szénhidrát található benne - pláne ha zsírosabb, krémesebb tejből készíted. Éppen ezért leginkább edzés előtt ajánlott fogyasztani, a szálkásításhoz, drasztikusabb diétához azonban jobb, ha a smoothiet választod.

Mi az a smoothie?

A smoothie - a turmixszal szemben - általában fagyasztott gyümölcsből (és/vagy zöldségből), továbbá vízből készül. A fagyasztott zöldségeket olvasztás után, egy kevés vízzel hígítva, turmixban darálják össze. Nyáron jégkockával pürésítik, így az állaga hasonló lehet a jégkásához is.

 

Hogyan segíti a smoothie a fogyókúrádat?

Miért hatásos a smoothie diéta?

Korábban már írtunk arról, milyen fontos az, hogy megfelelő mennyiségű rostot fogyassz. A rostok ugyanis meggyorsítják az anyagcserét, eltávolítják a szervezetből a toxinokat, továbbá a bélrendszeren keresztül megkönnyítik a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek felszívódását.

 

A zöldségek, gyümölcsök rengeteg rostot és vitamint tartalmaznak, így energetizálják a szervezetet - amely jól jöhet többek között a tavaszi fáradtság leküzdésében is. A megnövekedett energiaszint miatt többet bírsz edzeni, nagyobb intenzitással.

 

Mindezek mellett a rostok telítenek is, így hosszan tartó jóllakottság-érzést váltanak ki - ergo kevesebbet is eszel majd.

 

Ezek együttes pozitív hatása, hogy a zsírpárnák - ha nem is egyik napról a másikra -, de szép lassan eltűnnek. Léteznek úgynevezett “zsírégető gyümölcsök” is, mint például az ananász, málna, szilva, citrom és dinnye, amelyek még hatékonyabbá tehetik a smoothie diétát.

Mikor igyál smoothiet?

A legjobb, ha reggel, vagy két étkezés között (tízóraira vagy uzsonnára) iszol smoothiet. Ébredés után fogyasztva ugyanis ellátja a szervezetedet a szükséges vitaminokkal, és nyomelemekkel, így remek napindító.

 

Ugyanebből az okból kifolyólag az is jó megoldás, ha tízóraira, vagy uzsonnára iszod, ugyanis ilyenkor jellemzően alábbhagy a reggeli lendület - legfőképp a vércukor lezuhanása miatt. Épp ezért kell figyelned a következőre.

 

Hogyan segíti a smoothie a fogyókúrádat?

 

Mivel érdemes vigyáznod a smoothie fogyókúra során?

Bizonyos gyümölcsök magas fruktóz (gyümölcscukor) tartalommal bírnak, amelyek megnövelik a vércukorszintet. Épp ezért, ha ezekből a gyümölcsökből készítesz smoothiet, hamar éhes leszel, és épp az ellenkező hatást váltja ki. Ezért a következő gyümölcsöket érdemes kerülni, vagy kevesebbet fogyasztani belőlük.

 

Gyümölcsök fruktóztartalma, 100 grammra levetítve:

  • mangó 8 gramm
  • szőlő 7 gramm
  • körte 7 gramm
  • csipkebogyó 7 gramm
  • banán 7 gramm
  • alma 6 gramm
  • cseresznye 6 gramm

 

Részletes táblázatot a gyümölcsök és zöldségek fruktóz tartalmáról itt találsz.

 

Mos pedig nézzünk pár receptet, ami jó kiindulási alap lehet a smoothie diétához.

Diétás smoothie receptek

#1 Napindító macás smoothie

Hozzávalók: 

  • 5 szem eper 
  • egy fél marék áfonya
  • 3 gramm maca por
  • 1 marék spenót levél

 

Elkészítés:

Egyszerűen tedd őket a turmixgépbe, majd kevés vizet (vagy jeget) hozzáadva, zúzd össze őket.

#2 Goji-s smoothie

Hozzávalók:

  • 4 szem málna
  • fél marék ribizli
  • 5 szem áfonya
  • 30 gramm (1 adag) goji bogyó

 

Elkészítés:

A kissé savanykásabb ízek kedvelőinek tökéletes napindító. A hozzávalókat egyszerűen tedd a turmixgépbe, majd kb. 1 dl víz (vagy 2 szem jég) hozzáadásával turmixold őket össze.

#3 Zöldséges smoothie

Hozzávalók: 

  • 1 marék spenót
  • fél uborka
  • egy csipetnyi gyömbér
  • 1 adag matcha tea por

 

Elkészítés: 

Kevés víz hozzáadásával turmixold össze a hozzávalókat, és fogyaszd egészséggel!

Hasznos “kiegészítők” a smoothiehoz

Az útifűmaghéj, az áfonya por-kivonat, továbbá, fahéj, gyömbér és a kurkuma por nem csupán egészségesek, de remek fűszerként is szolgálnak a smoothiekhoz. A webáruházunkban sok hasznos kiegészítőt találhatsz a superfoodokhoz, amikkel érdemes kísérletezni.

 

Van saját, jól bevált smoothie recepted? Oszd meg velünk kommentben!