Fittprotein blog

Mi a különbség a kalória, és a szénhidrát között?

Tomi
Tomi
2020.02.19 10:54
Mi a különbség a kalória, és a szénhidrát között?

Ha diétázol, előbb-utóbb óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy mi a különbség a kalória, és a szénhidrát között, illetve az, hogy melyiket érdemes számolni. A cikkben megmutatjuk, hogy miképp számolhatod az előbbit és az utóbbit, valamint hasznos tippekkel, tanácsokkal látunk el, amik segíthetnek a diéta során.

De először is nézzük meg, mit kell tudni a kalóriáról, és a szénhidrátról!

 

Mit kell tudni a kalóriáról?

 

A kilokalória (a hétköznapi nyelvben kalóriaként hivatkoznak rá, de a megfogalmazás nem éppen helyes) tulajdonképpen testünk üzemanyaga. A szervezet ugyanis elraktározza a kilokalóriát, majd energiaként használja fel. Egyszerűen megfogalmazva: ha a kilokalória felhalmozódik, akkor a test zsírosodni kezd, és az ember elhízik.

Mivel minden ember más és más, ezért számos szemponttól függ, hogy mennyi a kalóriaigénye. (Itt ugye szintén kilokalóriára gondolunk, de az egyszerűség kedvéért csak kalóriának hívjuk.)

Általánosságban elmondható, hogy egy átlagos fizikai aktivitású, átlag életkorú, és testalkatú férfinak 1800, míg egy ugyanilyen nőnek 1500 kalóriára van szüksége. Ez azonban - ahogyan említettük - számos más tényezőtől is függ, többek között:

  • testalkat
  • magasság
  • fizikai aktivitás
  • nem

Az ételek kalória mennyisége

 

A tápanyag táblázatban, minden étel csomagolásán kötelezően fel van tüntetve a kalória mennyisége, amit kcallal jelölnek. Természetesen a transzzsírban gazdag, egészségtelen ételek rengeteg fölösleges kalóriát tartalmaznak.

Egy hamburgerben például mintegy 330 kalória és 42 gramm szénhidrát található, tehát napi 5 hamburger elfogyasztásával már ki is maxoltuk a napi kalória szükségletünket. (Ha kíváncsi vagy a különböző ételek és italok kalóriatartalmára, akkor ebben a táblázatban tudsz böngészni. Ez egyébként is hasznos lehet a diétád kialakítása során.)

kalória és szénhidrát

Mi az a szénhidrát?

 

Szegény szénhidrátokat meglehetősen félreértelmezik, és egyfajta boszorkányüldözést folytatnak az irányukba. Tehát - habár a diétázók legfőbb ellenségei -, mégsem tudunk nélkülük egészségesen élni.

Egyszerű szénhidrátok

 

Egyszerű szénhidrátoknak nevezzük a különböző cukrokat. Itt nem csak a hétköznapi értelemben vett kristálycukorról beszélünk: a gyümölcsökben található cukrok, a mézben található fruktóz, és glukóz, valamint a tejben található laktózt is ide soroljuk.

Az egyszerű szénhidrátokat a test könnyedén fel tudja használni, hiszen a bélnyálkahártyán felszívódva a véráramba kerülnek.

Összetett szénhidrátok

 

Összetett szénhidrátok a különböző keményítők, valamint a gabonafélékben, hüvelyesekben található szénhidrátok. Ahogyan említettük, a szénhidrátokat meglehetősen túl démonizálják, pedig ezek fedezik az energiaszükségletünk egy részét: mintegy 50%-ot.

Az összetett szénhidrátokat nem használja fel könnyen a szervezet, hiszen meg kell emésztenie azokat, így a felhasználásuk több ideig tart.

A szénhidrát és a kalória közötti kapocs

 

Jó tudni, hogy 1 gramm szénhidrát 4,1 kalóriát tartalmaz. A fel nem használt kalóriát pedig a szervezet zsírrá alakítja. Ezért fordul elő, hogy aki túl sok szénhidrátot fogyaszt és nem sportol mellette aktívan, viszonylag gyorsan elhízik.

Kalóriát vagy szénhidrátot érdemes számolni

Kalóriát vagy szénhidrátot érdemes számolni a diéta során?

 

Sokan a kalóriaszámlálást tartják a hatékony diéta kulcsának. Ez ugyan részben igaz, azonban nem teljesen fedi a valóságot.

A kalóriaszámlálás lényege, hogy kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit felhasználsz. Ezt egyrészt a fizikai aktivitásod növelésével, másrészt diétával érheted el. Ez jól hangzik, hiszen a szervezet, hogy energiához jusson, kénytelen a testben található zsírhoz nyúlni, így beindul a fogyás. Azonban a szervezet nem csupán a zsírból, de az izomból is energiát von el.

A tested egy rendkívül komplex, összetett dolog - éppen ezért nem lehet csak és kizárólag kalóriaszámlálással tartós és hatékony fogyást elérni. Ebben az esetben ugyanis elkövetheted azt a hibát, hogy kevés fehérjét, és szénhidrátot viszel be a szervezetedbe, ami előbb-utóbb tápanyaghiányhoz, és különböző betegségekhez vezethet.

Tehát kevesebb kalória mellett ügyelned kell arra is, hogy optimális mennyiségű szénhidrátot és fehérjét vigyél be a szervezetedbe. De mennyi is az optimális?

Ezt legegyszerűbben egy kalkulátor segítségével számolhatod ki. Szerencsére már elérhetőek olyan komplex “számológépek” is, amik - ha nem is tűpontosan -, de megmutatják, hogy mennyi tápanyagra van szükséged.

Nézzünk is egy példát!

173 centiméteres, 78 kilós, 30 éves férfiként, heti 2-3 óra sporttal a következő eredmény jött ki:

kalória kalkulátor

Ezek alapján, ha havi 2 kilogrammot szeretnék fogyni, napi mintegy 500 kalóriával kevesebbet kellene fogyasztanom az ajánlotthoz képest. Mindezek mellett kb. 300 gramm szénhidrátot, 83 gramm fehérjét és 74 gramm zsírt kellene ennem, hasonló fizikai aktivitás mellett.

Ahogyan a táblázatból is jól láthatod, nem csupán a kalóriát kell figyelni, hanem komplex módon a fehérje, szénhidrát és a zsírok arányát is nézni kell.

A fogyást különböző diétás termékekkel is elősegítheted, azonban hangsúlyozzuk, hogy csakis ezektől nem fogsz lefogyni. A rendszeres mozgás mellett ugyanis a fent említetteket is be kell tartanod, és ez alapján össze kell állítanod egy számodra megfelelő étrendet. (Ha nem megy, akkor pedig érdemes felkeresni egy szakembert is, aki segíteni tud az étrend összeállításában.)

Reméljük a cikkünk segített abban, hogy legyen egy képed arról, miként lehet elkezdeni hatékonyan a diétát. Amennyiben érdekelnek a hasonló cikkek, kövesd a blogunkat! Tudd meg például, hogy vajon lehet-e csalónapot tartani a diéta alatt?