Milyen a "valódi tészta"?
A hagyományos tésztát durumbúzából és víz keverékéből gyúrják, de az igazi magyar házi tészta tojásból, lisztből és vízből készül. Ha klasszikusan szeretnéd elkészíteni ezeket, akkor nincs más dolgod, mint összegyúrni a hozzávalókat némi sóval, sokáig dagasztani, kinyújtani majd kifőzni.
Azonban nem csak búza tészták léteznek, hiszen - kis túlzással - szinte bármiből készíthető: rizsből, árpából vagy akár hajdinából is.
Mi a baj ezekkel a tésztákkal?
A boltokban kapható tészták többsége finomított, vagyis az előállítás során megfosztják őket a búzamagtól, a csírától és a korpától.
(Ez picit hasonló, mint a kenyér esetében. Ha rendszeresen követed a blogunkat, akkor réges-régen olvashattál egy olyan cikket, amiben azt taglaltuk, szabad-e kenyeret enni a diéta alatt. A problémát itt is a finomított kenyér jelentette, hiszen ez kvázi üres szénhidrát. Nos, itt is hasonló a helyzet.)
Ennek ugyanis magas a kalória-, és alacsony a rosttartalma, ráadásul relatíve magas a glikémiás indexe, így hamar megéhezel utána.
Milyen tésztát lehet fogyasztani a diéta alatt?
Ha nem szeretnél megválni a kedvenceidtől a diéta alatt sem, két lehetséges alternatíva is van.
Az egyik, hogy teljes kiőrlésű tésztát eszel, ami magas rost-, mangán-, szelén-, és foszfortartalommal bír - ugyanakkor a kalóriatartalma közel hasonló, mint a hagyományos tésztáknak. Ezért a kalóriáért cserébe viszont valódi tartalmat kapsz: ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket.
A másik út, hogy csökkented a bevitt kalória mennyiségét és a zero carb tésztát választod.
Mit érdemes tudni a Triple Zero szénhidrátcsökkentett tésztáról?
A Triple Zero szénhidrátcsökkentett tészta konjac lisztből készül. A konjac (nem, nem az a konyak) egy Délkelet-Ázsiából származó gumó, ami glükománt tartalmaz.
Ez egy számunkra teljesen emészthetetlen szénhidrát, kvázi rost, aminek az áldásos hatásairól már írtunk egy picit bővebben.
Néhányat megemlítünk azért, a teljesség igénye nélkül:
- hosszabb időre eltelít, így kevésbé leszel éhes,
- kipucolja a bélrendszert a fölösleges salakanyagtól,
- segít székrekedés esetén,
- hosszú távon segíti a fogyást.
Mit kell tudni a ForPro High Protein tésztákról?
A tészták kalóriaszegény lisztből készülnek, magas rosttartalommal (22%) illetve extra magas fehérjetartalommal (30 gramm/100 gramm).
Épp ezért kiváló alternatíva a diétázók számára, hiszen kevés kalória és szénhidrát mellett szinte ugyanazt az ízélményt nyújtja, mint a hagyományos olasz paszták.
2 kalóriamentes tészta recept
#1 Mentes, diétás bolognai spagetti
Hozzávalók 2 személyre:
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 40 dkg darált csirkemell
- 300 ml sűrített, vagy konzerv paradicsom
- 2 ek. kókuszolaj
- 1 tk. bazsalikom
- Opcionális: 1 dl vörösbor
- 1 tk. kakukkfű
- 1 tk. oregano
- 270 gramm Triple Zero Pasta Spaghetti
- 5 dkg növényi sajt
Elkészítés:
Vágd fel a hagymát apró darabokra, reszeld le a répát kis lyukú reszelőn, majd hevítsd fel a kókuszolajat. Miután elérte a kellő hőmérsékletet, tedd bele a répát és a hagymát, majd kevergesd őket folyamatosan, nehogy letapadjon. Amikor már látod, hogy a hagyma kezd üvegesre pirulni, reszelj rá fokhagymát és kavargasd kicsit. Ha már jön az illata, tedd bele a darált csirkemellet, majd sózd, borsozd és tedd rá a többi fűszert is.
Amíg sül a hús, tegyél fel egy lábasban vizet forrni, és rakj bele fél evőkanál sót. Ha már lobog, dobd bele a a szénhidrátcsökkentett tésztát. Hogy ne ragadjon össze, érdemes 2-3 percenként megkavargatni.
Miután aranybarnára sült a csirkemell, önts bele egy kis vörösbort, ez feloldja a serpenyő aljára tapadt finom ízanyagokat. Ha elfőtt belőle az alkohol, tedd bele a paradicsompürét, és öntsd fel 2 dl vízzel. Ezután tegyél rá fedőt, és hagyd, hogy elfője a levét.
Mikor már jó sűrű a bolognai, kapcsold le a sütőt. A zero carb tésztáról öntsd le a főzővizet, és tedd egy tányérba, majd merj rá a bolognai szószból. Ezután forgasd össze, és reszelj rá finom, növényi sajtot.
Jó étvágyat!
#2 Diétás lasagne recept (gluténos)
Hozzávalók 4 személyre
Bolognai szósz:
- 2 nagy vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg darált csirke-, vagy pulykamell
- 500 ml sűrített, vagy konzerv paradicsom
- 2 ek. kókuszolaj
- 1 tk. bazsalikom
- Opcionális: 1 dl vörösbor
- 1 tk. kakukkfű
- 1 tk. oregano
- 500 g ForPro High Protein Lasagne Pasta
- 20 dkg növényi sajt
Besamel mártás:
- 5 dkg kókuszzsír
- 4 ek. szénhidrátcsökkentett liszt
- 3 dl mandulatej vagy más,növényi tej
- só
- szerecsendió
Elkészítés:
Az előző recepthez hasonlóan készítsd el a bolognai szószt, vagyis: reszeld le a répákat és aprítsd fel a vöröshagymákat. Közben takaréklángon tedd fel a kókuszolajat, és ha már elég forró, mehet bele a hagymás-répás cucc.
Ha már picit üveges, fokhagymanyomón keresztül (vagy aprítva) tedd hozzá a fokhagymát, és kevergesd. Ha már üveges, és a répa kezd kicsit odakapni, tedd hozzá a darálthúst és kevergesd. Tedd rá a fűszereket, plusz ¾ tk. sót és egy csipet borsot.
Amikor már jól lepirult, jöhet a vörösbor (rozé is jó, ha csak a van otthon, de akár ki is hagyhatod), majd ha jól elfőtte a levét, tedd bele passata di pomodorót vagyis a sűrített paradicsomot.
Ezután kavargasd kicsit, majd öntsd fel 2 dl vízzel, és hagyd, hadd sűrűsödjön.
Hogy addig is el tudd ütni az időt, ideje elkészíteni mentes besamel mártást. Ehhez tedd fel lisztet, és a kókuszolajat, majd alacsony lángon, állandóan kavargasd. Ha már látod, hogy kezd lepirulni, öntsd fel apránként növényi tejjel.
Ügyelj rá, hogy csomómentesre keverd, erre a célra (is) tök jól lehet használni a habverőt. A lényeg, hogy egy sűrű, de folyékony mártást kapj. Ha elérted a kívánt állagot, akkor sózd, tegyél bele egy csipet fehér borsot (ha nincs, jó a hagyományos, feketebors is), majd reszelj bele szerecsendiót. Ez megadja azt a pikáns, besameles ízvilágot, amire nekünk szükségünk van.
A tepsi aljára tegyél kókuszolajat. Ha megszilárdulna, amikor bekened, akkor érdemes bedobni az előmelegített sütőbe néhány percre. Ezután rakj 4-5 evőkanál bolognai szószt is a tepsi aljára és jól oszlasd el. Erre jöhet egy réteg ForPro High Protein Lasagne tészta.
Ezután rakj a tésztára bolognai szószt, besamelt majd reszelj rá sajtot. Jöhet a következő réteg, ugyanezzel a rétegrenddel: tészta-bolognai-besamel-sajt - és így tovább. Ha már minden elfogyott, dobd be a sütőbe 180 fokra, és hagyd, hogy megsüljön.
Ha a sajt már aranybarna a tetején, vedd ki és hagyd hűlni 10 percet. Ezután már könnyedén felszeletelheted és megeheted.