Fittprotein blog

Kollagén vagy zselatin? Melyiket érdemes fogyasztani?

Tomi
Tomi
2021.08.10 18:40
Kollagén vagy zselatin? Melyiket érdemes fogyasztani?

A kollagén szuper élettani hatásairól minden bizonnyal már te is olvastál (és lehet, hogy pont nálunk, lásd itt a cikk). Ilyenek például a bőr rugalmasságának megőrzése, az ízületek védelme, vagy a bélrendszer egészségének megőrzése - csak hogy párat említsünk. Viszont gondoltál már arra, hogy kollagén helyett zselatint vegyél? 

 

Elsőre lehet, hogy csak urbánus legendának hangzik, pedig van valóságalapja: a zselatin ugyanis a kollagén főtt formája. De azért ne rohanj egyből a hiperbe: megmutatjuk, hogy melyiket érdemes inkább fogyasztani, és miért.

Egy kis emlékeztető: mi is az a kollagén?

A kollagén a legelterjedtebb fehérjeforma a szervezetünkben: a fehérje tömegének mintegy 30%-át teszi ki. Leggyakrabban a kötőszövetekben, például a bőrben (a bőr mintegy 75%-a kollagén!) , az ízületekben, illetve a csontokban és a fogakban található meg.

 

De ha egy csomó található bennünk, akkor miért kell külön fogyasztani? - kérdezhetnéd teljesen jogosan. Sajnos, ahogy öregszünk, úgy a szervezet kollagéntartalma is csökken, ráadásul egy csomó más, külső tényező is hatással van a szintjére: a helytelen étkezés, az alkoholfogyasztás gyakorisága, a túl sok napozás (ezek mind-mind szárítják, öregítik a bőrt).

 

Mennyi a kollagén napi ajánlott mennyisége?

Ha csak a bőr fiatalságának megőrzését tartod szem előtt, és nincs különösebb betegség (például bélgyulladás, áteresztő bél-szindróma), akkor már napi 5 gramm is csodát tesz bőrrel. 

 

Viszont az ízületek védelme érdekében, ha sokat sportolsz, már többre, napi 15 grammra is szükség van.

 

Napi 20-30 gramm kell akkor, ha szeretnéd regenerálni a bél nyálkahártyáját. 

 

Hogyan készül? És mi az a kollagén peptid?

Mivel a kötőszövetekben és a csontokban található meg a legnagyobb mennyiségben, ezért az állatok (sertés, szarvasmarha vagy hal) ezen részeiből vonják ki őket, hidrolizálással. Ennek során a kémiai kötéseket szétszakítják, és aminosavakból álló fehérjeláncok - peptidláncok - alakulnak ki. Ezeket nevezzük kollagén peptideknek. 

 

A kollagén típusai

25 féle kollagén molekulát különböztetünk meg, viszont 4 főbb kollagén található köztük, amiket a római I-IV. számokkal jelölnek. (A táblázatban még két fontosabb típust, az V.-et és a IX.-et is megemlítjük.)



Kategória  Hol található? 
I. típus csont, bőr, inak, szalagok, szaruhártya, rostos porc, kötőszövet, fogak, izom
II. típus porc, üvegtest, nucleus pulposus
III. típus bőr, véredény, bél, izom, retikuláris szálak
IV. típus

alaplemez, sejtmembránokat támogató háló

V. típus üdő, máj, szaruhártya, csontok, placenta/embrionális szövet
IX. típus porc, szaruhártya

 

Előnyei

Számos előnye közül most az 5 legfőbb pro érvet említjük meg.

A kollagén segít megőrizni a bőr rugalmasságát

#1 Bőr rugalmasságának megőrzése

A szépség belülről fakad - tartja az ide passzoló mondás. Habár rengeteg ránctalanító krém tartalmaz kollagént, viszont belsőleg használva sokkal többet tehetünk a bőr fiatalságának megőrzése érdekében. 

 

A kollagén rengeteg vizet képes megkötni, így hidratálja a(z) (arc)bőrt, és csökkenti a ráncokat. Ezenkívül puha és selymes tapintású lesz.

 

#2 Ízületek egészségének megőrzése, és az osteoarthritisre gyakorolt hatása

Minden aktív sportoló találkozott már a porckopás enyhe tüneteivel. Ha ezekre nem figyelünk oda, akkor később súlyos porckopás, ízületi gyulladás is bekövetkezhet. A kollagén - belsőleg fogyasztva - felhalmozódik a porcokban, tulajdonképpen megolajozza őket, így elkerülhető a kopás, a fájdalom és a merevség.

 

Volt egy érdekes kísérlet, ahol 80, osteoarthritisben szenvedőt vizsgáltak, 70 napon keresztül. Már mindössze napi 2 gramm kollagén fogyasztásával jelentős csökkenés mutatkozott a fájdalomban, valamint javult az életminőség is, a kontroll csoporthoz képest.

 

Milyen hatással van a kollagén az izmokra? Megmutatjuk!

 

#3 Izomtömeg növelése

Mivel a kollagén fehérje, így talán nem meglepő, hogy segít az izmok növekedésében, és a regenerációjukban. A kollagén többek között:

  • növeli az izomerőt és a hatékonyságot
  • segít regenerálni a sérült izomszöveteket 
  • segíti megelőzni a különböző, izomrendszerrel kapcsolatos betegségek kialakulását. 

 

#4 A bél egészségének megőrzésében is segít

A belekben található egyfajta védőháló, ami megakadályozza, hogy káros, gyulladáskeltő mikroorganizmusok jussanak a szervezetbe. 

 

Van azonban, hogy "rés keletkezik a pajzson", így a káros anyagok átjutnak a szervezetbe, és különböző, gyulladásos tüneteket okoznak. Ezek a krónikus gyulladások ételintoleranciához is vezethetnek.

 

A kollagén peptidek azonban egyfajta tömítőt képeznek, valahogy úgy, mint amikor a falban lévő repedéseket beglettelik. Így a kollagén egy természetes ragasztót képzet a bélrendszerben, ami megakadályozza, hogy ezek a káros organizmusok további gyulladásokat okozzanak. 

 

A kollagén ráadásul gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így több fronton is támogatja a bél egészségét.

 

#5 Erősíti a csontokat, a hajat és a körmöket

Ha a csontok megerősítéséről van szó, általában mindenkinek a több kalcium, több tejtermék fogyasztása ugrik be - pedig a megfelelő mennyiségű kollagén bevitel ugyanolyan fontos. 

 

Egyrészt javítja a kalcium felszívódását a csontokban, másrészt megerősíti a csontokat, amik ellenállóbbak lesznek a törésekkel, repedésekkel szemben.

Mivel a hajban és a körmökben is rengeteg kollagén található, így ezeket is erősíti. 

 

Most, hogy részletesen kiveséztük a kollagén előnyeit, típusait - térjünk rá a zselatinra.

 

Mi az a zselatin?

A zselatin tulajdonképpen a kollagén főtt formája, amit irreverzibilis hidrolízissel állítanak elő. 

 

Tipp: zselatint te is készíthetsz otthon, házilag. Tegyél fel főni magas porc tartalmú húsokat, csontokat, 12-16 órán keresztül - a vízbe így zselatin kerül. Minél tovább főzzük, annál több anyag kerül a főzetbe - így készül egyébként a klasszik kocsonya is.

 

A zselatint leginkább az élelmiszeriparban használják: gumicukorhoz, süteményekhez adják, sűrítő anyagként.

 

A gumicukor alapja zselatin - a kollagén azonban hatásosabb

 

Fogyaszthatod-e a zselatin kollagén helyett?

Végsősoron azt is gondolhatod, hogy a kettő egy és ugyanaz, tehát mindegy, melyiket fogyasztod. És nagyrészt igazad is van. 

 

Viszont a kollagén, természetes formájában egy hármas spirálból áll, lánconként több mint 1000 aminosavval.

 

A zselatin pedig részlegesen hidrolizáción, szárításon megy keresztül, így rövidebb aminosavláncokból áll. 

 

Itt úgy tűnik, hogy 1-0 a zselatin javára, hiszen a rövidebb aminosavláncoknak köszönhetően a zselatin könnyebben emészthető. 

 

A kollagén-kiegészítők azonban többnyire a kollagén teljesen hidrolizált formájából készülnek, amelyeket kollagén peptideknek neveznek (ha emlékszel, akkor feljebb már említettük ezeket). A kollagén peptidek viszont könnyebben emészthetők, mint a zselatin.

 

Melyiket válaszd?

Ez inkább a felhasználási módtól függ. Természetesen ha sütit akarsz készíteni - sajttortát, gyümölcstortát satöbbi - akkor mindenképp zselatint használj. 

 

A zselatin csak forró vízben oldódik, gélesedik és nehezebben emészthető, mint a kollagén peptidek, így táplálékkiegészítőként sokkal célszerűbb, ha a kollagént választod.