A kollagén szuper élettani hatásairól minden bizonnyal már te is olvastál (és lehet, hogy pont nálunk, lásd itt a cikk). Ilyenek például a bőr rugalmasságának megőrzése, az ízületek védelme, vagy a bélrendszer egészségének megőrzése - csak hogy párat említsünk. Viszont gondoltál már arra, hogy kollagén helyett zselatint vegyél?
Elsőre lehet, hogy csak urbánus legendának hangzik, pedig van valóságalapja: a zselatin ugyanis a kollagén főtt formája. De azért ne rohanj egyből a hiperbe: megmutatjuk, hogy melyiket érdemes inkább fogyasztani, és miért.
Egy kis emlékeztető: mi is az a kollagén?
A kollagén a legelterjedtebb fehérjeforma a szervezetünkben: a fehérje tömegének mintegy 30%-át teszi ki. Leggyakrabban a kötőszövetekben, például a bőrben (a bőr mintegy 75%-a kollagén!) , az ízületekben, illetve a csontokban és a fogakban található meg.
De ha egy csomó található bennünk, akkor miért kell külön fogyasztani? - kérdezhetnéd teljesen jogosan. Sajnos, ahogy öregszünk, úgy a szervezet kollagéntartalma is csökken, ráadásul egy csomó más, külső tényező is hatással van a szintjére: a helytelen étkezés, az alkoholfogyasztás gyakorisága, a túl sok napozás (ezek mind-mind szárítják, öregítik a bőrt).
Mennyi a kollagén napi ajánlott mennyisége?
Ha csak a bőr fiatalságának megőrzését tartod szem előtt, és nincs különösebb betegség (például bélgyulladás, áteresztő bél-szindróma), akkor már napi 5 gramm is csodát tesz bőrrel.
Viszont az ízületek védelme érdekében, ha sokat sportolsz, már többre, napi 15 grammra is szükség van.
Napi 20-30 gramm kell akkor, ha szeretnéd regenerálni a bél nyálkahártyáját.
Hogyan készül? És mi az a kollagén peptid?
Mivel a kötőszövetekben és a csontokban található meg a legnagyobb mennyiségben, ezért az állatok (sertés, szarvasmarha vagy hal) ezen részeiből vonják ki őket, hidrolizálással. Ennek során a kémiai kötéseket szétszakítják, és aminosavakból álló fehérjeláncok - peptidláncok - alakulnak ki. Ezeket nevezzük kollagén peptideknek.
A kollagén típusai
25 féle kollagén molekulát különböztetünk meg, viszont 4 főbb kollagén található köztük, amiket a római I-IV. számokkal jelölnek. (A táblázatban még két fontosabb típust, az V.-et és a IX.-et is megemlítjük.)
Kategória |
Hol található? |
I. típus |
csont, bőr, inak, szalagok, szaruhártya, rostos porc, kötőszövet, fogak, izom |
II. típus |
porc, üvegtest, nucleus pulposus |
III. típus |
bőr, véredény, bél, izom, retikuláris szálak |
IV. típus |
alaplemez, sejtmembránokat támogató háló
|
V. típus |
üdő, máj, szaruhártya, csontok, placenta/embrionális szövet |
IX. típus |
porc, szaruhártya |
Előnyei
Számos előnye közül most az 5 legfőbb pro érvet említjük meg.
#1 Bőr rugalmasságának megőrzése
A szépség belülről fakad - tartja az ide passzoló mondás. Habár rengeteg ránctalanító krém tartalmaz kollagént, viszont belsőleg használva sokkal többet tehetünk a bőr fiatalságának megőrzése érdekében.
A kollagén rengeteg vizet képes megkötni, így hidratálja a(z) (arc)bőrt, és csökkenti a ráncokat. Ezenkívül puha és selymes tapintású lesz.
#2 Ízületek egészségének megőrzése, és az osteoarthritisre gyakorolt hatása
Minden aktív sportoló találkozott már a porckopás enyhe tüneteivel. Ha ezekre nem figyelünk oda, akkor később súlyos porckopás, ízületi gyulladás is bekövetkezhet. A kollagén - belsőleg fogyasztva - felhalmozódik a porcokban, tulajdonképpen megolajozza őket, így elkerülhető a kopás, a fájdalom és a merevség.
Volt egy érdekes kísérlet, ahol 80, osteoarthritisben szenvedőt vizsgáltak, 70 napon keresztül. Már mindössze napi 2 gramm kollagén fogyasztásával jelentős csökkenés mutatkozott a fájdalomban, valamint javult az életminőség is, a kontroll csoporthoz képest.
#3 Izomtömeg növelése
Mivel a kollagén fehérje, így talán nem meglepő, hogy segít az izmok növekedésében, és a regenerációjukban. A kollagén többek között:
- növeli az izomerőt és a hatékonyságot
- segít regenerálni a sérült izomszöveteket
- segíti megelőzni a különböző, izomrendszerrel kapcsolatos betegségek kialakulását.
#4 A bél egészségének megőrzésében is segít
A belekben található egyfajta védőháló, ami megakadályozza, hogy káros, gyulladáskeltő mikroorganizmusok jussanak a szervezetbe.
Van azonban, hogy "rés keletkezik a pajzson", így a káros anyagok átjutnak a szervezetbe, és különböző, gyulladásos tüneteket okoznak. Ezek a krónikus gyulladások ételintoleranciához is vezethetnek.
A kollagén peptidek azonban egyfajta tömítőt képeznek, valahogy úgy, mint amikor a falban lévő repedéseket beglettelik. Így a kollagén egy természetes ragasztót képzet a bélrendszerben, ami megakadályozza, hogy ezek a káros organizmusok további gyulladásokat okozzanak.
A kollagén ráadásul gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így több fronton is támogatja a bél egészségét.
#5 Erősíti a csontokat, a hajat és a körmöket
Ha a csontok megerősítéséről van szó, általában mindenkinek a több kalcium, több tejtermék fogyasztása ugrik be - pedig a megfelelő mennyiségű kollagén bevitel ugyanolyan fontos.
Egyrészt javítja a kalcium felszívódását a csontokban, másrészt megerősíti a csontokat, amik ellenállóbbak lesznek a törésekkel, repedésekkel szemben.
Mivel a hajban és a körmökben is rengeteg kollagén található, így ezeket is erősíti.
Most, hogy részletesen kiveséztük a kollagén előnyeit, típusait - térjünk rá a zselatinra.
Mi az a zselatin?
A zselatin tulajdonképpen a kollagén főtt formája, amit irreverzibilis hidrolízissel állítanak elő.
Tipp: zselatint te is készíthetsz otthon, házilag. Tegyél fel főni magas porc tartalmú húsokat, csontokat, 12-16 órán keresztül - a vízbe így zselatin kerül. Minél tovább főzzük, annál több anyag kerül a főzetbe - így készül egyébként a klasszik kocsonya is.
A zselatint leginkább az élelmiszeriparban használják: gumicukorhoz, süteményekhez adják, sűrítő anyagként.
Fogyaszthatod-e a zselatin kollagén helyett?
Végsősoron azt is gondolhatod, hogy a kettő egy és ugyanaz, tehát mindegy, melyiket fogyasztod. És nagyrészt igazad is van.
Viszont a kollagén, természetes formájában egy hármas spirálból áll, lánconként több mint 1000 aminosavval.
A zselatin pedig részlegesen hidrolizáción, szárításon megy keresztül, így rövidebb aminosavláncokból áll.
Itt úgy tűnik, hogy 1-0 a zselatin javára, hiszen a rövidebb aminosavláncoknak köszönhetően a zselatin könnyebben emészthető.
A kollagén-kiegészítők azonban többnyire a kollagén teljesen hidrolizált formájából készülnek, amelyeket kollagén peptideknek neveznek (ha emlékszel, akkor feljebb már említettük ezeket). A kollagén peptidek viszont könnyebben emészthetők, mint a zselatin.
Melyiket válaszd?
Ez inkább a felhasználási módtól függ. Természetesen ha sütit akarsz készíteni - sajttortát, gyümölcstortát satöbbi - akkor mindenképp zselatint használj.
A zselatin csak forró vízben oldódik, gélesedik és nehezebben emészthető, mint a kollagén peptidek, így táplálékkiegészítőként sokkal célszerűbb, ha a kollagént választod.