Fittprotein blog

Miért jók az összetett, kombinált termékek?

Tomi
Tomi
2020.11.10 13:46
Miért jók az összetett, kombinált termékek?

Összesen 13 vitamin létezik, ami egyszerűen létfontosságú a szervezet egészséges működéséhez. Ásványi anyagból, és nyomelemből pedig még ennél is több kell. Ezek egy részét szerencsére bevisszük a napi táplálékkal, azonban például C-vitaminból lehetetlen napi 500-1000 mg-ot gyümölcsökből, zöldségekből fedezni.

 

Ezért is jók a táplálékkiegészítők, hiszen a segítségükkel pótolhatjuk ezeket a vitaminokat, aminosavakat vagy épp fehérjéket. 

 

Viszont van egy kis bökkenő.

Miért van szükség kombinált étrendkiegészítőkre?

 

Egy kis fejszámolás után az ember könnyen rádöbben, hogy napi szinten tucatjával kellene bevennie a különböző tablettákat, és porokat. Ráadásul kevesen vannak tisztában vele, hogy melyik vitamint kell étkezés előtt vagy után bevenni, és mi segíti például a magnézium felszívódását.

 

Persze utána lehet olvasni, és lehet egy Excel-táblázatot nézni nap mint nap. De mi értelme, ha van egy könnyebb megoldás? 

 

Ez a megoldás pedig a kombinált étrendkiegészítők formájában érkezett meg. Jól ismert példa a B6-vitamin, ami segíti a magnézium felszívódását, így a mg sokkal jobban tud hasznosulni. 

 

De ilyenek a különböző szépségvitaminok is, mint a kollagén és a Q10 ismert kombinációja.

Fittprotein Collagen C+Q10

 

A kollagénnek és a koenzim Q10-nek két közös vonása is van: mindkettőt képes előállítani a szervezet, viszont az évek előrehaladtával mindkét anyagból kevesebb termelődik. 

 

Ez pedig meglátszik a bőrön is: megjelennek az első ráncok, a bőr veszít a rugalmasságából, és feszességéből.

 

Igaz, hogy ez az élet természetes velejárója, de a bőr öregedése nem csak genetika. 

 

Olyan belső-, és külső tényezők is hozzájárulnak, mint a stressz, a rossz levegő, az étkezési szokások, a dohányzás vagy a túl sok alkohol. Ezek mind-mind segítik a káros szabadgyökök képződését, ami még inkább felgyorsítja a bőr öregedési folyamatait.

 

Fáradtság ellen 

 

A koenzim Q10 pedig ebből a szempontból egy igazi csoda molekula. Egyrészt semlegesíti a káros szabadgyököket, másrészt fokozza a sejtek regenerálódó képességét. És ez nem csak a bőrre, hanem az egész szervezetre is igaz. 

 

Q10-hiány esetén az érfalak elmeszesedhetnek, így gyengül a szervezet oxigén-ellátottsága, ami számos zavarhoz vezethet. Könnyebben elfáradhatsz, gyakoribbak lehetnek a fejfájások, migrének, és nőhet a vérnyomás is.

 

Az oxigén-hiány pedig az arcon is meglátszik, hiszen a sejtek enélkül nem képesek megfelelően ellátni a funkciójukat. Ezt a szabadgyök-ellenes harcot, és sejtregenerációt a C-vitamin is erősíti.

 

A C-vitamin pozitív hatásairól már több helyen is kisregényt írtunk, ezért ezek közül most csak a legfőbb dolgokat emeljük ki:

 

  • javítja az immunrendszert,
  • segít küzdeni a szabadgyökök ellen
  • elősegíti a sérülések gyógyulását
  • segít az izmok regenerációjában
  • javítja a test természetes oxigén-ellátását.

 

Ezenkívül a kollagén szintéziséhez C-vitaminra van szükség - tehát segíti a szervezet természetes kollagénképződését.

 

Ilyen hatással van a kollagén, a Q10 és a C-vitamin az arcbőrödre

 

A kollagén hatásai az arcbőrre

 

A koenzim Q10 mellett a kollagén a szépségipari termékek egyik legismertebb összetevője. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy külsőleg alkalmazva nem, vagy csak nagyon kis mértékben szívódik fel. Épp ezért jobb, ha kapszula, vagy por formájában visszük be; a gyomorból ugyanis sokkal jobban hasznosul. 

 

A kollagén egy olyan fehérje, ami nagy szerepet játszik a bőr, a csontok és a kötőszövetek egészségének megőrzésében.

 

De a kollagénnek nem csak bőrmegújító, bőrfiatalító hatása van. Segíti a porcok regenerációját, védi az ízületeket, és segíti a kalcium felszívódását, így megelőzhető vele többek között a csontritkulás is.

 

A kollagén, valamint a Q10 és a C-vitamin kombója tehát nem csak a szép arcbőr miatt fontos: a szedésével sokat tehetsz az egészséged megőrzése érdekében is. 


Az összetett étrendkiegészítőknek előnyei és hátrányai is vannak

 

A kombinált termékek előnyei, és hátrányai

 

Ahogyan feljebb is láthatod, a kombinált termékeknek elég nyilvánvaló előnyei vannak. De szedjük is őket össze külön pontokba.

 

Pro

 

  • Kevesebb kapszulát kell bevenned
  • A kapszulákat úgy fejlesztették ki, hogy a hatóanyag-tartalom a lehető legjobb arányú legyen
  • A hatóanyagokat úgy kombinálták, hogy kiegészítsék egymást, és segítség egymás felszívódását, szintézisét
  • Biztos lehetsz benne, hogy nem marad ki egyetlen étrendkiegészítő sem
  • Precízen adagolható 

 

Kontra

 

  • A sok összetevős (pl. multivitaminok) esetében előfordulhat, hogy akadályozzák egymás felszívódását
  • A kombinált étrendkiegészítők esetén figyelni kell arra, hogy melyik termék milyen összetevőt tartalmaz, mert előfordulhat, hogy némelyik vitamint túladagoljuk

 

Összegzés

 

Nem hiába írják rá a táplálékkiegészítőkre, hogy nem helyettesíti a helyes, változatos étrendet

 

A legtöbb vitamin ugyanis akkor hasznosul a legjobban, ha táplálékkal visszük be őket, hiszen ez a természetes formája. 

 

A tabletták és kapszulák szedésével pedig abba a hamis illúzióba ringathatja magát az ember, hogy nyugodtan ehet minden nap pizzát és hambit, hiszen úgyis hozzájut a szervezete a vitaminokhoz ebéd után, egyetlen bogyóval.

 

A változatos étkezés mellett a táplálékkiegészítők tényleg arra valók, amire a nevük is utal: hogy kiegészítsék az étkezéssel bevitt vitaminok- és ásványi anyagok mennyiségét. 

 

Létezik olyan vitamin is - a D-vitamin - amit nem termel a szervezetünk, és nem tudunk táplálékkal sem bevinni, hiszen a napfény hatására termelődik. Ezt például, az őszi-téli hónapokban, feltétlenül érdemes pótolni étrendkiegészítőkkel.

 

A táplálékkiegészítők, - legyenek azok simák, vagy kombináltak - tehát nem az ördögtől valók. Sőt komoly, pozitív hatással lehetnek a mindennapokra. 

 

Ehhez viszont az kell, hogy tudatosan figyeljünk a táplálkozás és a kiegészítés helyes arányára és a dózisokra - így biztosan nem lehet baj.