Fittprotein blog

Milyen vitamint érdemes télen szedni?

Tomi
Tomi
2019.11.19 07:18
Milyen vitamint érdemes télen szedni?

Visszavonhatatlanul itt van a hideg, és lassan beköszöntenek a téli hónapok is. Ilyenkor általában a kinti sportok háttérbe szorulnak, és inkább a jó meleg edzőtermek kerülnek előtérbe. Ebben az időszakban pedig sokkal nagyobb hangsúlyt kap a vitaminpótlás, hiszen a hidegben a szervezetünk is védtelenebb.

Ahhoz, hogy elkerüld a betegségeket, érdemes tehát étrendkiegészítőket is fogyasztani. És hogy mik a legfontosabb téli vitaminok? Ezeket gyűjtöttük most össze.

A téli vitaminpótlás slágere: a C-vitamin

 

Talán az egyik legfontosabb vitamin, így a fogyasztása nem csupán a téli hónapokban ajánlott.

A C-vitamin remek immunerősítő, ráadásul erősíti az immunrendszert, és hatékonyan veszi fel a küzdelmet a légúti fertőzések ellen.

Mindezek mellett antioxidáns hatású, és megköti a káros szabadgyököket, amelyek a rák kialakulásában játszanak szerepet.

Ugyanakkor a C-vitamin felelős a megfelelő kollagén termelésért is, ami a bőr feszességét segíti elő. Érdekesség, hogy ugyan a legtöbb állat szervezete képes előállítani a működéséhez szükséges mennyiséget, azonban az ember szervezete nem, így mindenképpen pótolni kell.

Sajnos már nem állnak rendelkezésünkre olyan minőségű, vitamindús táplálékok, mint régen, így szimplán zöldség-, valamint gyümölcsfogyasztással nem tudunk elegendő mennyiséget bevinni. Ezért is van szükség a tablettával történő pótlására. (Egy minimális, 95 milligrammos bevitelt például napi 2 kiló almával lehet elérni!)

Téli vitaminpótlás c-vitamin alma

Sokan az aszkorbinsavat részesítik előnyben a C-vitaminnal szemben, ami valóban jó megoldás lehet, hiszen egy jól felszívódó vegyületről van szó. Azonban akinek a gyomra nem bírja (például a refluxszal, savtúltengéssel küzdők), azok számára a bevonatos, tablettás verzió jelenti a jó megoldást.

Ezek gyakran olyan segédanyagokat tartalmaznak, amelyek segítik, ugyanakkor lassítják is a felszívódást, így egy jól kiválasztott C-vitaminnal még az aszkorbinsavnál is jobb felszívódást érhetünk el.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyi C-vitamint szedjünk naponta, azonban egzakt választ erre sem lehet adni, hiszen még a kutatók között sincs egyetértés a témában.

Van, aki szerint a már fent említett minimális mennyiség (férfiaknál 95 mg, nőknél pedig 75) bőven elegendő, más pedig azt mondja, hogy a napi 2-3000 mg fogyasztása az egészséges.

Érdekesség, hogy a feltaláló, Szent-Györgyi Albert napi szinten 2000 mg-ot szedett, amit betegség során felemelt akár napi 10-12.000 milligrammra is.

A kutató 93 évesen hunyt el.

Egyéb fontos, téli vitaminok, amik segítenek az egészség megőrzésében

 

Természetesen a C-vitamin sem mindenható, így érdemes az egyéb vitaminok pótlására is nagy hangsúlyt fektetni.

Mivel kevés a napsugár, így a D-vitamin szedése a téli hónapokban különösen fontos. Napfény hiányában ugyanis a szervezetünk nem jut elég, ilyen jellegű vitaminhoz, ami számos betegség kialakulásának esélyét növeli. (Többek között a daganatos megbetegedésekét is.) Ráadásul hiánya közrejátszhat a téli depresszió kialakulásában is.

Fontos adat, hogy tél végére a magyar lakosság mintegy 95%-a (!) szenved a D-vitamin hiányban.

Vitaminok

Ezenkívül nélkülözhetetlen még az A-vitamin is, amellyel azonban vigyázni kell, hiszen raktározódik, ezáltal túladagolható. Mindazonáltal alapvető a vitamin a szem számára, valamint gyulladáscsökkentő hatással is bír.

A B-vitaminok szintén nélkülözhetetlenek a szervezet számára, hiszen regenerálják az idegregrendszert, ami a téli hónapokban sokkal stresszesebb, lehangoltabb.

Az E-vitamin a bőr, és a gyulladáscsökkentő hatás miatt elengedhetetlen. A K2-vitamint érdemes a fent említett D3-vitaminnal kombinálva fogyasztani, együtt ugyanis együttes kiválóan felszívódnak, és erősítik a csontokat, illetve a szívet is.

Ásványi anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek a hideg időszakban

 

A tél leginkább az ember idegrendszerét viseli meg, így fontos, hogy elegendő magnéziumhoz juss. Ez ugyanis csökkenti az feszültséget, a depressziót és a stresszre való hajlamot.

A cink nagyon jó immunerősítő-, valamint gyulladáscsökkentő hatással bír, így remek ásványianyag a téli hónapokra. Azonban vigyázni kell vele, ugyanis az A-vitaminhoz hasonlóan túladagolható: így napi 40 mg-nál többet semmiképp se fogyassz belőle.

Az omega-3 zsírsav szintén remek gyulladásgátló, az agy fő táplálékforrása: így kiválóan felpörget a téli fásultság idején.

Figyelj oda a megfelelő táplálkozásra is

 

Persze a táplálékkiegészítők fogyasztása nem helyettesíti a változatos étrendet - ahogyan azt a legtöbb készítményen fel is tüntetik.

Vitaminpótlás változatos étkezés

Szerencsére télen sem kell lemondanod a kedvenc gyümölcsödről: ilyenkor is lehet kapni banánt, almát, és különböző citrusféléket is.

C-vitaminban és ásványi anyagban gazdag ételek például a paprika, a paradicsom, a spenót, a káposzta, és a brokkoli, ezeket mind fogyaszthatod a téli hónapokban is.

A bélflórád egészségének megőrzése érdekében egyél prebiotikumokat is, mint például a joghurtot, savanyú káposztát, ecetes uborkát, vagy ecetes céklát.

Habár télen nem kap elég hangsúlyt, de ilyenkor is nagyon oda kell figyelni a folyadékpótlásra: ügyelj rá, hogy legalább napi két liter vizet igyál. Így kiürülnek a mérgek, és kevésbé leszel fáradt, levert illetve dekoncentrált.

Összességében tehát ügyelni kell a változatos táplálkozásra, és oda kell figyelned a tested jelzéseire is. Ha ideges, vagy épp stresszes vagy, pihenj, és szedj magnéziumot, valamint B-vitamint. Ugyanakkor ügyelj arra is, hogy a testedzést a téli időszakban se hanyagold el.

Étrendkiegészítő webáruházunkban rengeteg vitamint találhatsz, amelyek segítenek leküzdeni a téli fáradtságot. Legyél energikus, és ne hagyd, hogy a szürke idő maga alá gyűrjön!