Fittprotein blog

Tudod, hogy segítheti az l-karnitin a szervezeted? Megmutatjuk.

Tomi
Tomi
2019.08.05 13:48
Tudod, hogy segítheti az l-karnitin a szervezeted? Megmutatjuk.

Ha követed a blogunkat (megéri :)), akkor minden bizonnyal olvastad az előző cikkünket, ahol az aminosavak témáját boncolgattuk. Itt külön nem emeltük ki a karnitint, hiszen két külön aminosavból, a lizinből és a metioninból képződik. De ne is haladjunk ennyire előre, nézzük inkább szépen sorjában, mi is az az l-karnitin, miért van szüksége rá a szervezetednek és hogyan, milyen módon tudod pótolni!

Mi az az l-karnitin és mire jó? 

Az l-karnitin tulajdonképp a szállító szerepét tölti be a zsírsavmolekulák és a mitokondriumok között. Amikor pedig a zsírsavak elégnek, energia szabadul fel, ezáltal jelentős szerepe van a zsírégetésben. Maga az l-karnitin egyébként megtalálható a vázizomban, az agyban, a májban, valamint a vesében is.

 

Valahogy úgy kell az egészet elképzelni, mint a régi gőzmozdonyokat. Ebben a konkrét esetben a testünk a gőzmozdony, a kerekeket mozgató karok pedig az izmok, a szerkocsi pedig, ahol ezeket tárolják. Ahhoz, hogy ezek a karok megmozduljanak, energiára van szükség, amelyhez a szükséges erőforrást a kazán adja. A tüzelőanyagot a zsír biztosítja, aki pedig a fűtésért felel, tehát a tüzelőt a kazánba pakolja (szállítja), na ő az l-karnitin.

 

Minél több l-karnitin található a szervezetben, annál több tüzelőt képes elhasználni, vagyis annyival több zsírt bont le.


Habár - ahogyan azt fentebb írtuk -, a szervezetben természetesen is megtalálható, a fogyáshoz nélkülözhetetlen, hogy táplálék vagy kiegészítő formájában is bevigyük a szervezetünkbe.

 

Nézzük is először az első esetet.

L-karnitin tartalmú ételek

Az l-karnitin magasabb mennyiségben a természetes eredetű húsokban található. 

 

Például:

  • marha
  • sertés
  • bárány
  • kecske
  • nyúl

Azonban kis mennyiségben növényi táplálékokban is megtalálható.

 

Ilyen például:

  • körte
  • paradicsom
  • rizs
  • barack
  • avokádó
  • spárga
  • búzacsíra
  • répa

 

Kinek érdemes pótolni?

A fenti listából jól láthatod, hogy a vegán-, valamint a vegetáriánus étrendet folytatóknak (ideértve most a különböző ételallergiával és intoleranciával küzdőket is), fontos az l-karnitin tablettával történő pótlása. (Kiváltképp akkor, ha fogyni szeretnének.)

 

A sportolóknak, a fokozott mozgásteljesítmény miatt, ugyancsak szükséges az aminosav pótlása.

 

Azonban speciális esetekben - mint például szívbetegség - szintén hiány léphet fel, így nekik is érdemes kiegészítőket használni.

Az l-karnitin pótlására alkalmas kiegészítők

Az aminosav pótlására szerencsére rengeteg különböző, természetes eredetű szer áll rendelkezésre. 

 

Figyelem: Ha magas vérnyomással-, illetve pajzsmirigy alulműködéssel küzdesz, akkor az l-karnitint csak előzetes orvosi jóváhagyással szedd!

L-karnitin kapszula

Kapszula formájában, ár-érték arányban, a Nutriversum terméke kiemelkedik a többi közül. A 120 darabos kiszerelés mintegy két hónapig elég, így pedig napi szinten 1000 milligramm extra karnitinhez juttathatod a szervezetedet.

Folyadék formájában

A Biotech USA L-karnitinje tökéletes alternatíva, ha valamilyen okból kifolyólag nem barátkoztál össze a tabletta formájú termékekkel. Ráadásul többféle ízben is elérhető: grapefruit, narancs, valamint körte, így biztosan megtalálod azt a citrusos ízvilágot, amely a legközelebb áll hozzád. A termék ráadásul krómot is tartalmaz, amely hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához.

 

Az l-karnitin tehát egy remek aminosav, amely segíti a fogyást, a szálkásítást is.