Fittprotein blog

Vajon melyik sport illik hozzád?

Tomi
Tomi
2020.01.21 10:33
Vajon melyik sport illik hozzád?

Van, aki már gyermekkorában megtalálja a kedvenc mozgásformáját - például a szertornát - ami szinte az egész életét végigkíséri. Mások azonban nem ilyen szerencsések, és csak később ismerik fel, hogy valami hiányzik az életükből. Mozognom kellene valamit, de nem tudom, melyik sport illik hozzám…

Tudjuk, hogy a döntés nem egyszerű. Ráadásul több szempontot is figyelembe kell venned ahhoz, hogy megtaláld álmaid mozgásformáját. De mik ezek?

#1 A helyszín adottságai

 

Lehetséges, hogy Krav Magázni szeretnél, azonban egy kisebb, várostól távol eső településen laksz, ahol nincs erre lehetőséged. Ilyen szempontból nagyon fontos, hogy nézd meg, milyen egyesületek, sportkörök, edzők állnak rendelkezésre a településen, vagy annak X kilométeres körzetében. Ha nincs rendelkezésre álló edző, és úgy éreznéd, hogy minden kötél szakad, ne keseredj el - akkor is van megoldás!



Érdeklődj az ismerőseid, barátaid között, hogy van-e valaki, aki szívesen eljárni veled - a példánál maradva - Krav Maga edzésre.

Ha magad köré gyűjtesz 10-15 lelkes embert, aki heti szinten eljárna edzeni, keress fel egy Krav Maga edzőt a legközelebbi városban. Érdeklődj, volna-e kedve edzéseket tartani egy ekkora létszámú csapatnak.

Állj a sarkadra és vedd kezedbe a szervezést! Béreljetek közösen termet, és találjatok egy mindenkinek megfelelő időpontot. A közhelyes mondás, hogy minden lehet, csak akarni kell ebben az esetben hatványozottan igaz.

Amennyiben nincs kedved, sem időd szervezkedni, találj egy kompromisszumos megoldást: ha nem tudsz eljárni Krav Magázni, akkor keres olyan harcművészeti oktatást, ami elérhető közelségben van.

Mennyi szabadidőd van

#2 Mennyi a szabadidőd?

 

A legtöbb embernek dolgoznia kell, vagy iskolába/egyetemre kell járnia. Mindenkinek ezernyi dolga van, és szoros az időbeosztása, éppen ezért nem mindegy, hogy heti-, vagy napi szinten mennyi időt szánsz az edzésre.

Jó, ha van legalább heti két-, három órád, amit erre szánsz, hiszen ebben az esetben szélesebb a repertoár: járhatsz futni, elmehetsz kosár- vagy futball edzésekre is.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a nap melyik időszaka a leginkább megfelelő számodra - ugyanis ezek is lekorlátozhatják a választható sportok listáját.

Milyen sportot érdemes választani?

#3 Csapatsport, vagy egyéni?

 

A megfelelő sport kiválasztásához az egyéniségedből kell kiindulnod. Ha szeretsz egyedül lenni, és jól érzed magad a gondolataiddal, akkor a futás, biciklizés, jógázás, túrázás, illetve az otthoni edzés lehet az ideális.

A csapatsportok terén szintén széles a repertoár: futball, kosár, röplabda - bármi, amire lehetőséged nyílik, és kedved adódik. Ha szívesen vagy együtt a kollégáiddal, beszéljetek össze, és járjatok el szerdánként teremfocizni. Ez nem csak a mozgás és a sport miatt jó: közelebb hoz titeket, és hatékonyabban tudtok majd a hétköznapok során is együtt dolgozni.

#4 Mi a célod?

 

Fogyni szeretnél vagy inkább a karizmaidat növelnéd? Esetleg a szellemi munkádat szeretnéd hatékonyabbá tenni? Egyszerűen csak le akarod vezetni a stresszt, és szeretnéd jól érezni magad?

A kocogás, úszás, biciklizés segíthet mind a fogyásban, mind a szellemi teljesítőképesség növelésében.

A súlyzós edzések során nem mindegy, hogy szálkásítani szeretnél, vagy testtömeget növelni és minél több izmot felpakolni magadra: ezeket is mind figyelembe kell venned, ha a megfelelő sportot szeretnéd megtalálni magadnak.

Melyik sportot válasszam teszt

Melyik sport illik hozzád? Teszteld magad!

 

Az alábbi teszt picit játékosabb, személyesebb jellegű, ami megmutatja, hogy az egyéniségedhez melyik sport passzol a leginkább.

  1. Milyen típusú személyiség vagy?

    1. Szeretek inkább magamban lenni, elmélkedni (3 pont)

    2. Imádok új emberekkel megismerkedni, új kapcsolatokat keresni (1 pont)

    3. Jól elvagyok másokkal is, de néha szükségem van az egyedüllétre (2 pont)

  1. Milyen zenét hallgatsz szívesen?

    1. Inkább keményebb zenéket (1 pont)

    2. Szeretem a latin zenét, a mozgalmasabb, pörgős számokat (2 pont)

    3. Az alter, nem túl réteg zenét kedvelem inkább (3 pont)

  1. Melyik a szimpatikus életfilozófia?

    1. Carpe diem - egyszer élünk (1 pont)

    2. Lassan járj, tovább érsz - (3 pont)

    3. Haverok, buli, fanta - és egy kis konzolozás egyedül (2 pont)

  1. Mit teszel, ha egy problémával találod szembe magad?

    1. Mindent megoldok, csak idő kell hozzá (2 pont)

    2. Felhívom a barátomat, hogy jöjjön át segíteni, szerencsére van, akire mindig számíthatok (1 pont)

    3. Körbejárom a problémát, rákeresek a neten, elmélkedek - ha nagyon nem megy, szólok másnak (de csak akkor) (3 pont)

  1. Mivel jellemeznéd leginkább a lakóhelyedet?

    1. A világ közepe - itt minden van (1 pont)

    2. Harlem (2 pont)

    3. A béke szigete (3 pont)

Értékelés:

0-5: Szereted a pörgést, az embereket, mindig mozgásban tart valami. Ahhoz, hogy valami lekösse a fölösleges energiáidat, keményebb sport kell, hogy legyen. Válassz valamilyen küzdősportot, vagy járj el CrossFitezni.

5-10 pont: Jót tesz, ha emberek között vagy, nem okoz gondot a csapatjáték - de néha szükséged van egy kis magányra is. Ebben az esetben a csapatjátékok, mint a kosár, teremfoci, aerobic, spinning lehet az ideális megoldás - esetleg a squash. Azonban jó, eljársz néha jógázni, vagy futni, hogy kitisztuljanak a gondolataid.

10-15 pont: Alapvetően kerülöd az embereket, jobban érzed magad akkor, ha egyedül vagy. Járj el futni, túrázni - túl sok a felesleges energiád. Amennyiben pedig tovább szeretnéd mélyíteni a gondolataidat, akkor a jóga, bikram jóga lehet az ideális. De figyelj arra, hogy nem jó mindig az egyedüllét: néha szervezz a barátokkal egy közös túrát, vagy hívd el futni az ismerősödet.

Amennyiben pedig a sporthoz, erőnléthez szükséged van egy táplálékkiegészítőre, nézd meg a webáruházunkat, ahol széles választékkal várunk téged!