Fittprotein blog

Miért ropognak az ízületeim? Mit lehet ez ellen tenni?

Tomi
Tomi
2023.11.07 23:43
Miért ropognak az ízületeim? Mit lehet ez ellen tenni?

Amennyiben időnként ropognak az ujjperceid, vagy más ízületeid, nem kell feltétlenül megijedni. Kivéve, ha fájdalommal vagy duzzanattal jár, hiszen akkor valamilyen sérülés vagy alapbetegség okozza. (Ekkor viszont érdemes felkeresni a háziorvost.)

 

Ha viszont minden reggel úgy kelsz fel, mintha a saját öreganyád lennél, pedig korban még a kanyarban sem vagy, akkor érdemes rá odafigyelni, és ízületvédőket szedni.

De miért ropognak az ízületek?

Az ízületek ropogásának különböző okai lehetnek, meglehetősen gyakori, viszont általában nem csontrendszeri betegségre utal. 

 

Egyrészt az izomműködésből származó hangok állhatnak a háttérben, hiszen ahogyan az izom megnyúlik, az különböző zajokat okozhat. Például megpattanhat egy ín, miközben nyújtózkodsz, sportolsz, táncolsz, vagy ismétlődő mozdulatot végzel, pl. kerékpározol. 

 

Lehetséges azonban, hogy porckopás áll a háttérben. Ez leginkább idősebb korban jellemző: ilyenkor eltűnik az ízületek közötti folyadék, amely biztosítja, hogy a porcok ne érjenek össze. Ha pedig eltűnik, akkor a porcok összeérnek és bekövetkezik az időskori porckopás. 

 

Előfordulhat, hogy artritisz okozza a ropogást, ez is okozhat ugyanis porcdegenerációt és recsegést. 

 

Mi okozza a furcsa ropogó hangot? 

Érdekes, hiszen számtalan ember tapasztalja élete során, a kutatók mégsem tudnak pontos választ adni arra. 

 

Van egy általános elmélet, miszerint az ízületre gyakorolt nyomás apró buborékokat hoz létre az ízületi folyadékban, amelyek aztán kipukkadnak. A feljebb is említett ízületi folyadék oxigént, nitrogént és szén-dioxidot tartalmaz, és a szerepe, hogy a csontok egymáshoz való súrlódását tompítsa.

 

Egy 2015-ös tanulmányban mágneses rezonancia képalkotást használtak, hogy megtudják, mi miatt is alakul ki a jellemző hang. A készülék kimutatta, hogy a recsegés az ízületi folyadékban lévő üregek kialakulásához és kipukkanásához kapcsolódik. 

 

Ízület ropogás ellen

 

Lehet-e mindez rossz?

Az ujjpercek vagy más ízületek recsegése nem feltétlenül rossz, de kétségkívül idegesítő lehet, pláne ha gyakran csinálja az ember. 

 

Előfordulhat az is, hogy ha túl erősen ropogtatsz egy ízületet, például a hátadban, egy ideg becsípődhet, vagy megerőltethetsz egy izmot, ami viszont fájdalmas is lehet. 

 

A legtöbben azért ropogtatják magukat, mert így enyhülhet az ízületi nyomás. 

 

Az a mítosz azonban, hogy ízületi gyulladást okoz, nem állja meg a helyét. 

 

Tippek az ízületi ropogás ellen

Amennyiben idegesít, szerencsére van rá mód, hogy tegyél ellene. Íme néhány tipp.



Mindfulness

Ha szeretnél megszabadulni a ropogtatós heppedről, akkor ehhez az első lépés a tudatosság, és a feszültség oldása. Erre lehet remek módszer a mindfulness. 

 

Mozogj többet

Egyszerű és gyors megoldás lehet az is, ha többet mozogsz. Az egy pozícióban történő ülés és állás, merevvé teszi az izmokat és az ízületeket is, így leginkább azért ropogtatod magad, hogy ezt a feszültséget megszüntesd. 

 

Ha teheted, próbálj meg óránként egyszer felállni, ha pedig nem, akkor érdemes otthon tornagyakorlatokat végezni. 

 

Próbálj meg heti szinten 150 percet fordítani a testmozgásra. Válassz olyan sportot, amit szívesen végzel: például séta, kertészkedés, kerékpározás, úszás, vagy akár túrázás. 

 

Nyújtás

Egy másik megoldás a gyengéd nyújtás, amely átmozgathatja az ízületi folyadékot és "megkenheti" az ízületeket. Léteznek dinamikus és statikus nyújtások, ám érdemes inkább az utóbbit választani. 

 

A statikus nyújtások ugyanis enyhítik az izomfeszültséget, valamint fellazítják az izmokat.



Stresszoldás

Az ízületek ropogtatása gyakran inkább stresszoldásként funkcionál, mintsem valós feszültséget enyhít. Ilyenkor érdemes pótolni ezt más, nyugtató gyakorlatokkal. 

 

Gyakorolhatod például a mély légzést, a meditációt, de ha ezek nem igazán fekszenek, akkor nyomkodhatsz stresszlabdát vagy játszhatsz egy fidget spinnerrel. 

 

Étrend-kiegészítők

Amennyiben szeretnéd elkerülni, hogy idősebb korodban ropogjanak az ízületeid, érdemes már a 30-as éveidben kollagént fogyasztani. A szervezet maga is képes kollagént termelni, azonban a kor előrehaladtával, pláne a 30-as életkortól kezdve, a kollagéntermelés drasztikusan elkezd csökkenni.

 

A kollagén segít a porckopás megelőzésében, a csontok kenésében, sőt még a kisebb ráncokat is kisimíthatja. 

 

A kollagén mellett érdemes még MSM-et is fogyasztani. A szerves kén ugyanis rugalmasabbá, mobilisabbá teszi az ízületeket és enyhíti a gyulladást is. 

 

Vannak azonban olyan ízületvédők is, mint a Fittprotein Joint komplex, amelyek tartalmazzák az összes szükséges természetes ásványi anyagot, nyomelemet a szervezeted számára.

Ropogó vállak

 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha az ízületek ropogása fájdalommal, duzzanattal jár, nagyon valószínű, hogy megsérült a porc, elszakadt egy szalag, ín, vagy becsípődött egy ideg a hátadban. 

 

A ropogás pedig bizonyos esetekben az osteoarthritis vagy a rheumatoid arthritis tünete is lehet.