Fittprotein blog

Ezért érdemes növényi fehérjét fogyasztani

Tomi
Tomi
2019.12.11 16:15
Ezért érdemes növényi fehérjét fogyasztani

A növényi fehérjét csak vegetáriánus-, vagy vegán sportolók használják.

Ugye te is egyből erre gondoltál?

Rengeteg cikket olvasni arról, hogy milyen állati eredetű fehérjét érdemes fogyasztanod, milyen előnyei, vagy épp hátrányai vannak. Azonban sokkal kevesebb szó esik arról, hogy miért jó, néha napján növényi fehérjéket is magadhoz venni. Ezzel a cikkel ezt az űrt kívánjuk betölteni.

A témával kapcsolatban annyit talán előre is elspoilerezhetünk, hogy nem csak a speciális étrendet választóknak ajánlott.

De akkor mégis kinek javasolt, a növényi fehérje fogyasztása?

 

Mielőtt részletesen megmutatnánk, kinek javasoljuk ezen fehérjék fogyasztását, jó ha előre tisztázzuk, hogy egyáltalán miért kellenek.

Miért van szükség a fehérjére?

A fehérjék testünk építőkövei; egy olyan tápanyag, amelyre mindenkinek szüksége van. Épp ezért, szinte mindenhol megtalálhatóak a szervezetünkben: a kötő-, és izomszövetekben, a bőrben, vagy épp a hajban.

A fehérjék pedig aminosavakból épülnek fel, amelyek szintén nélkülözhetetlenek a mindennapi élethez.

Mivel, ahogy említettük, az izomszövetekben is nagy mennyiségben megtalálható, így a fehérjebevitel fontossága összenőtt a testépítéssel, a sporttal - hiszen szerepet játszik az izomnövekedésben is.

A növényi fehérjék komplettálása

 

Mint azt már megírtuk, a fehérjék aminosavakból (esszenciális és nem esszenciális) épülnek fel. E szerint két csoportra bonthatjuk őket: teljes értékű és korlátozott fehérjék. Az előbbinek, vagyis a teljes értékű fehérjéknek nevezzük azokat, amelyek az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák. A korlátozott fehérjék azonban nem tartalmazzák az összes szükséges aminosavat, csupán néhányat.

Ezért is fontos, hogy kiegészítsd - vagyis komplettáld - őket.

Például: a tökmagban kevés a metionin és a lizin, azonban a többi aminosavat gazdagon tartalmazzák. A tésztában több a metionin, és a többi aminosav, viszont kevesebb a lizin és az izoleucin. Azonban a sajtokban, mint például a parmezánban magas a lizin tartalma, így remekül kiegészíti az előző kettőt.

Így a három hozzávalót összekeverve valódi, teljes fehérje értékű táplálékot kapsz.

Most, hogy röviden bemutattuk, miért is van szükség a fehérjére, és mi is az a komplettálás, nézzük, kiknek ajánlott növényi fehérjét fogyasztani.

Először is beszéljünk arról a csoportról, ami neked is egyből eszedbe jutna: vagyis a vegánokról és vegetáriánusokról.

#1 Speciális étrendet választó sportolóknak…

 

Egyértelmű, hogy ha valaki nem eszik húst, vagy pedig állati eredetű terméket, úgy egy másik - növényi - forrásból kell biztosítania a szükséges fehérjét. (Egyébként a sportolók zöme tart is attól, hogy nem tud elegendő fehérjét bevinni csak növényi forrásból. De őket is megnyugtatjuk: igenis, lehetséges.)

#2 Ételintolarnciával, allergiával küzdőknek…

 

Amennyiben gyakran puffadsz bizonyos ételek után, esetleg pattanásos lesz az arcod, akkor érdemes megvizsgáltatni magad, hogy nincs-e valamiféle allergiád, vagy intoleranciád.

Ha pedig már kimutatták, laktóz-, esetleg tejfehérje érzékeny vagy, úgy egyértelmű, hogy növényi fehérjékre van szükséged.

#3 Neked!

 

Biztosan te is tudod, hogy rendkívül fontos a változatos étrend. Épp emiatt nem kell mindennap húst, vagy tejterméket fogyasztanod, ezek ugyanis előbb-utóbb megterhelhetik a szervezetedet.

Aki például - akár a tudtán kívül - valamilyen bélproblémával küzd, az sokkal nehezebben dolgozza fel az állati eredetű fehérjét.

Nem is beszélve arról, hogy a túl sok hús (főképp a vöröshús, mint például a marha) fogyasztása hosszabb távon egészségtelen lehet. Ugyanis megfigyelték, hogy a túlzásba vitt húsfogyasztás összefüggésbe hozható a különböző szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, és az koleszterinszint emelkedésével is.

Ezekből az okokból kifolyólag jó, ha olykor te is tartasz egy kis szünetet, ha úgy tetszik "diétát", és a növényi fehérjeforrások felé fordulsz. (Egyébként számos olyan sportoló van, aki vegetáriánus, mégis sikereket ért el.)

Ezek a legjobb teljes értékű, növényi fehérjeforrások

 

Nézzük, milyen opciók vannak, ha növényi forrásokból szeretnéd fedezni a szükségleteidet!

  • Szójabab: 36 grammos fehérjetartalom/100 gramm. Mindezek mellett B1-, B2-, B6-, C- és K-vitamint tartalmaz.

  • Tempeh: 32 grammos fehérjetartalom/100 gramm. A magas fehérjetartalma mellett jelentős magnézium, és B2-vitaminforrás.

  • Lencse: 25 grammos fehérjetartalom/100 gramm. A-, B1-, B6-, és E-vitamint tartalmaz.

  • Mungóbab: 24 grammos fehérjetartalom/100 gramm. A mungóbab a B1-vitamin mellett foszfort, cinket és magnéziumot is tartalmaz.

  • Vesebab: 24 grammos fehérjetartalom/100 gramm. A vesebab jelentős K-vitamin, valamint vas-, réz-, és káliumforrás.

  • Tofu: 18 grammos fehérjetartalom/100 gramm. A tofu a B-, és E-vitamin mellett folsavat, és kalciumot is tartalmaz.

Az értékeket megfigyelve biztosan észrevetted, hogy aktív sportolóként, vagy testépítőként szinte lehetetlen annyi természetes, növényi eredetű fehérjeforrást fogyasztani, ami fedezi a szükséges fehérjebevitelt.

És itt jönnek képbe a növényi fehérjeporok.

Növényi fehérjeporok - diétához is jó választás!

 

A növényi fehérjeporok - a közhidelemmel ellentétben - nagyon jól felszívódnak, és megkönnyíthetik az emésztést is. Mindenképp mellettük szól továbbá az is, hogy természetükből fakadóan alacsony szénhidrát-, és zsírtartalommal rendelkeznek - mindezt magas fehérjetartalom mellett.

BioMenü BIO Rizsfehérje por 400 gramm

Rizs fehérje por

A BioMenü terméke igazi, adalékmentes fehérjeforrás. Nem tartalmaz színezéket, tartósítószert, cukrot (csupán természetes módon előfordulókat), valamint GMO-mentes.

Egy adag mintegy 30 gramm fehérjét tartalmaz.

Mikor fogyaszd a növényi fehérjeport?

 

A növényi fehérje többnyire lassú felszívódású, így fogyaszthatod a nap bármely időszakában, és akár a főétkezéseket is kiválthathatod vele.

Összességében tehát nem kell lemondanod az izomépítésről, a sportról akkor sem, ha esetleg tejfehérje érzékenységet, vagy ételallergiát diagnosztizáltak nálad. Sőt, a testmozgás mellett is nyugodtan átállhatsz a húsmentes-, vagy vegán életmódra.

Amennyiben érdekelnek további, növényi fehérjealapú termékeink, nézz körül a webáruházunkban!