Fittprotein blog

Pre Workout, avagy pörgesd fel magad edzés előtt

Tomi
Tomi
2019.08.19 07:54
Pre Workout, avagy pörgesd fel magad edzés előtt

Tudjuk, milyen érzés fáradtnak lenni. Mindannyian átéltük már azt, hogy teljesen demotiváltak vagyunk és semmi kedvünk mozogni, inkább csak tespednénk. Ilyenkor az edzést is olyan elkezdeni, mint annak idején, amikor házit kellett írnod. Ahogyan akkor a kávé vagy épp az energiaital, itt az edzés előtti pörgető segíthet átlendülni ezen a holtponton.

 

Először azonban nézzük meg, mi is okozhatja magát az enerváltságot!

 

Mitől vagyunk fáradtak?

A fáradtság, mint olyan, egy meglehetősen komplex, de természetes folyamat, aminek a hátterében sok minden állhat. 

Kevés alvás

Mindenkivel előfordul, hogy olykor-olykor keveset alszik, azonban a huzamosabb ideig fennálló, 6 órát nem meghaladó alvás súlyos kimerültséghez vezethet. Mindenképp próbálj meg legalább 7 órát aludni, hogy kipihent legyél.

Súlyos diéta által kialakult alultápláltság

Egy hirtelen diéta (akár allergia, intolerancia miatt, akár fogyásból adódó) súlyos vitamin-, ásványianyag-, és energiahiánnyal járhat. Ilyenkor ugyanis nincs meg a megfelelő mennyiségű kalória sem (hölgyek esetén kb. 1500, férfiak esetében kb. 2000), amely a mindennapi élethez szükséges lenne.

Stressz

A stressz mindannyiunk életében jelen van, mondhatni kikerülhetetlen, és ez így van rendjén. Azonban van az a szint, amikor már distresszről beszélünk: ez egy állandó jelleggel fennálló állapot, amely előbb-utóbb kimerüléshez vezet.

Ülő életmód

Az irodai munkák, illetve az ülő életmód szintén fáradtságot okozhat. Ez abból fakad, hogy a vér nem áramlik megfelelően, így nem jut elég oxigén az agyba. Aki tehát valamilyen jellegű ülőmunkát végez, annak mindenképp javasolt egy-egy sportot választania.

 

Figyelem: Mi természetesen azokat az eseteket vesszük figyelembe, amelyek bizonyos időközönként törnek az emberre. Így amennyiben állandó jellegű, krónikus fáradtsággal küzdesz azt javasoljuk, mielőbb keresd fel a háziorvosodat, és derítsd ki az okát!

 

Ha te is fáradtságot érzel, de azonnal segítségre van szükséged az edzés előtti energizáláshoz, akkor mutatunk pár remek tippet arra:

Hogyan pörgesd fel magad edzés előtt?

Az edzés előtti bedurrantó vagy pörgető egyesek számára jogosan, riasztóan hat. Azonban nem kell tartani tőlük. Gondolj rájuk úgy, akár egy jó erős kávéra, amely átsegít téged a holtponton. Ez a hasonlat azért is remekül megállja a helyét, mert a legtöbb edzés előtti pörgető nem tartalmaz doppingszereket, sem pedig durva, mesterséges anyagokat.

 

Sokkal inkább természetes stimulálókról van szó, amelyek energiával töltenek fel, és segítenek abban, hogy az edzés során a legtöbbet hozd ki magadból.

 

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy - ahogyan a kávéhoz is - könnyen hozzászokik a szervezet, így egyre nagyobb és nagyobb dózisra van szükséged az eredeti hatás eléréséhez. Épp ezért azt javasoljuk, hogy ne állandó jelleggel használd.

Miket tartalmaznak az edzés előtti (pre workout) formulák?

A többféle termék többféle összetevőt tartalmaz, azonban szinte kivétel nélkül megtalálhatóak benne a következő anyagok:

  • koffein
  • kreatin
  • béta alanin
  • és sok esetben niacin is.

 

Azonban nézzük meg például konkrétan a Nutriversum FLOW PWO termékét, részletesen: 

200 mg koffein

Egy átlagos csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz, a napi normál adag pedig 300 mg körül mozog. Az egyik legtermészetesebb stimuláns, amely számos növényben megtalálható. Kitágítja az ereket, javítja az agy vérellátását és fokozza a teljesítményt is.

AAKG (Arginine Alpha-ketoglutarate)

Az AAKG az arginin aminosav módosított változata, ami csökkenti az izomfáradtságot és gyorsítja annak regenerációját.

Kreatin

A kreatin támogatja az izomfejlődést, illetve fokozza a teljesítményt is.

Béta alanin

A béta alanin meggátolja azt, hogy az izmaid az edzés során savasodásnak induljanak. Ez segít abban, hogy az edzés során ne fáradj el olyan hamar.

Niacin

A niacin, vagyis B3-vitamin fontos szerepet játszik többek között a tesztoszteron szintézisében és fokozza az energiatermelést is.

 

Mint láthatod, ezek az edzés előtti pörgetők nem az ördögtől valók, hanem természetes, a szervezetben is jelenlévő aminosavakat tartalmaznak. Amennyiben tehát úgy érzed, hogy egy kis motivációra lenne szükséged az edzéshez, jó ha van kéznél egy kis segítség.