Fittprotein blog

Gyors és egészséges megoldások a rád törő éhség leküzdésére

Tomi
Tomi
2020.11.17 13:41
Gyors és egészséges megoldások a rád törő éhség leküzdésére

Van az az éhség, amikor vagy eszel valamit, vagy lefordulsz a székről. Velem is előfordult már jó párszor. Ilyenkor persze a legegyszerűbb, és legrosszabb, megoldást választottam. Vagyis befordultam a legközelebbi pékségbe, majd vidáman fütyörészve jöttem ki virslis táskákkal, és kakaós csigákkal.

 

Ezek persze később ismét farkaséhséget okoztak, amik újabb falási rohamokhoz vezettek... Talán mondanom sem kell, hogy a kilók úgy jöttek fel rám, mintha meghívót kaptak volna. 

 

Persze elkerülhettem volna a durva diétát, ha picit jobban odafigyelek magamra. Szóval, most jöjjön egy kis időutazás, hogy mit tanácsolnék az 5 évvel ezelőtti önmagamnak.

#1 A farkaséhséget ne pékáruval fojtsd le

 

Az egyik legnagyobb hülyeség, amit elkövethetsz, ha fehérlisztből készült pékárukkal, csokival és üdítővel csillapítod a farkaséhséget. Ezek ugyanis hirtelen megnövelik a vércukorszintet, ami ugyanolyan hirtelen le is esik néhány óra múlva. 

 

Ezzel pedig bekerülsz egy ördögi körbe. Újra szénhidrátra éhezel majd, és újra valami olyat vásárolsz, ami megdobja a vércukrodat. Ezt az ördögi kört persze csak te törheted meg azzal, ha ezt a meredek görbét valahogy kisimítod, tehát olyan nasit választasz, ami nem növeli meg hirtelen a vércukorszintet.

 

#2 Egyél sok zabot

 

Persze tudom, azt fogod mondani, hogy a zab lovaknak való. De ha jól bánsz a fűszerekkel, és kreatív vagy, akkor "emberi fogyasztásra alkalmas" reggelit tudsz belőle rittyenteni. Érdemes például áfonyával, fahéjjal, almával vagy egy kevés mézzel édesíteni. 

 

A zabról már írtunk egyébként bővebben is - röviden annyit érdemes tudnod róla, hogy alacsony a glikémiás indexe, laktató és tele van rostokkal, így lassan szívódik fel.

 

Csoki helyett igyál fehérjeturmixot!

 

#3 Édesség helyett is van megoldás

 

Csoki helyett ihatsz csoki ízű fehérjeturmixot. Napi 20-30 gramm már elég ahhoz, hogy fedezze a fehérjeszükségleted egy részét, és kellemesen eltelít. A másik jó megoldás, ha például túrót eszel steviával, vagy eritritollal. Igaz, hogy nem egy túrórudi, de egészséges. 

 

#4 Alternatívák a chips helyett

 

A chips-függőségen is érdemes úrrá lenned, mert telítetlen zsírsavakat tartalmaz, a növényi olajok miatt. Ezek hosszú távon érelmeszesedéshez, és az LDL-koleszterinszint növekedéséhez vezethetnek. 

 

A chips sütésekor a hozzáadott pálmaolajból ún. glicidol szabadul fel - ez a vegyület pedig rákkeltő hatással rendelkezik. Nem is beszélve arról, hogy a pálmaolaj miatt nagy kiterjedésű erdőket pusztítanak ki.

 

Ez persze nem azt jelenti, hogy néha-néha nem ehetnél meg egy zacskóval. A lényeg a mértéken van. Viszont, ha szeretnéd leváltani, akkor van néhány alternatíva. 

Ezeket edd chips helyett

 

Szárított zöldségszirmok

 

A szárított zöldség elsőre nem hangzik túl jól sőt, lehet hogy másodszorra sem. De, ha odafigyelsz a következő tippekre, akkor te is megtalálod majd azt, amit bűntudat nélkül nassolhatsz. 

 

  • Olyan zöldséget válassz, amit köretként, savanyúként is szívesen eszel. Kísérletezz például batátával (édeskrumplival) vagy céklával.
  • Szeleteld vékonyra a zöldségeket, és ha lehet, kókuszzsírban, serpenyőben süsd ki őket. Miután ezzel végeztél, tedd még be a sütőbe, hogy tényleg jó roppanós legyen.
  • Tegyél rá sót, borsot, vagy enyhén csípős paprika port. Találd meg azt a fűszert, amit szeretsz, és jól passzol a zöldséghez is.

 

Kölesgolyó 

 

A kölesgolyó gazdag B-vitaminokban, magnéziumban, ráadásul lúgosító hatással is bír. Az íze picit hasonlít a puffasztott, extrudált kukoricapehelyhez.

 

Olajos magvak

 

Chips helyett ehetsz kesudiót, mogyorót és diót is. Sok ásványianyagot- és nyomelemet tartalmaznak, ugyanakkor tele vannak omega-3-, és omega-6 zsírsavval is. Azonban tarts mértéket, főleg ha diétázni akarsz, mert sok bennük a kalória. 

 

#5 Joghurt és kefir

 

A natúr joghurt és a kefir természetes probiotikum, tehát jó hatással van az emésztésre. Ha egy picit fel szeretnéd dobni, akkor rakhatsz bele gyümölcsöt, például málnát vagy epret összetörve, egy pici steviával vagy mézzel. 

 

Az élőflórás kefir nyugtatja a gyomrot, valamint A-, B-, és D-vitamint, ezenkívül kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Ráadásul fehérjében gazdag, és laktató, úgyhogy jól csillapítja az éhséget.

 

#6 A króm, ami segít stabilizálni a vércukorszinted

 

Ha gyakran ingadozik a vércukorszinted (magyarul sokszor rádtör a farkaséhség), akkor  a vitaminok mellett érdemes krómot is fogyasztanod. Bár a napi ajánlott mennyiség 40 mcg, a szakértők szerint napi 250 mcg is szedhető.

 

Ha inzulinrezisztenciában vagy II-es típusú cukorbetegségben szenvedsz, akár napi 600 mcg-t is bevehetsz. 

 

Lehetőleg jól hasznosuló, szerves krómot válassz, ami könnyen felszívódik.

 

Ugorjunk vissza a jelenbe…

Egy csokorba összegyűjtve talán ezek lettek volna a legfontosabb dolgok, amiket megosztottam volna az akkori önmagammal. Hiszen a legjobb védekezés a megelőzés: ha egy picit jobban odafigyelsz az étkezésre, és átalakítod a napi rutinodat, akkor elkerülheted a durva, drasztikus fogyókúrát.

 

És hozzá kell tennem azt is, hogy a drasztikus fogyókúra után sem térhet minden vissza teljesen a régi kerékvágásba - ez ugyanis a klasszik jojó-effektushoz vezet.