Fittprotein blog

Vegán vagy? Így építsd izmaid!

Tomi
Tomi
2019.12.30 06:27
Vegán vagy? Így építsd izmaid!

A testépítés egyik legfontosabb eleme a megfelelő fehérjebevitel, amit elsősorban a különféle húsokból viszünk be a szervezetünkbe. Nehezebb helyzetben vannak azonban a vegánok, akiknek a szükséges fehérjét más forrásból kell biztosítaniuk. Azonban aggodalomra semmi ok, erre is van megoldás!

Fontos azonban odafigyelnünk a különbségekre! Amíg a húst fogyasztók anyagcseréje sokkal lassabb az emésztési idő miatt, addig a zöldségek és gyümölcsök bevitelével felgyorsul az anyagcsere, ezért ennek megfelelően kell az étrendünket összeállítani és figyelni a megfelelő fehérjepótlásra.

Miért hasznos a vegetáriánus életmód?

A vegán étrend egyre nagyobb népszerűségének legfőbb oka, hogy nőtt a különféle intoleranciák száma, így a laktóz-, glutén-, és egyéb allergénekkel szembeni érzékenység. A húsok és tejtermékek megvonása által csökken a telített zsírsavak szervezetbe való bevitele, aminek hatására jobb a szív- és érrendszeri keringés, javul az általános közérzet.

A vegán táplálkozás rostban gazdag, így sokkal jobb lesz az emésztésünk is.

Miben más a vegán testépítés?

Az előnyök mellett arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy mik azok a tényezők, amik a vegán életmóddal hiányozni fognak szervezetünk számára, ha sportban gazdag életet élünk. A rendszeres edzéshez nélkülözhetetlen a magasabb fehérjebevitel, amit elsősorban a húsokból szerzünk. Mivel a vegán étrend teljes mértékben kizárja az állati eredetű táplálékokat, ezért húsok nélkül a fehérjepótlást más módon kell a biztosítanunk. Ha erre nem figyelünk oda, és csak szénhidrátot és zsírokat viszünk be a szervezetünkbe - ami a vegán táplálkozásra kimondottan jellemző - folyamatos éhségérzettel fogunk küzdeni.

A szükséges fehérjét pótolhatjuk növényi eredetű tápanyagokkal is, amit étrendünkbe is tökéletesen beilleszthetünk. Ezek a fehérjék megtalálhatóak a tofuban, a borsóban, a szójában vagy a kendermagban, de lehetőségünk van direkt a vegánok számára összeállított növényi fehérjék bevitelére is.

Kombináld a fehérjéket!

A vegánok esetében nagyon fontos, hogy a rendszeres edzés mellett megfelelő mértékű fehérjéhez jussanak. Hús nélkül a fehérjepótlás egy összetettebb folyamat, és szükség van a fehérjék fehérjével való kiegészítése, amit fehérje komplettálásnak nevezünk.

A fehérje egy alapvető tápanyag, ami aminósavakból áll. Az aminósavaknak két típusa is van, lehetnek esszenciálisak és nem esszenciálisak is, ami alapján a fehérjék típusait is két csoportra oszthatjuk.

Az esszenciális aminósavakat a teljes értékű fehérjék megfelelő mértékben tartalmazzák, míg a nem esszenciálisakat a nem teljes értékű fehérjék, vagyis az inkomplett fehérjék adják. A növényi fehérjék nem teljes értékű fehérjének számítanak, ezért is fontos, hogy tudatosan ügyeljünk azok kiegészítésére a hiányzó aminósavakkal.

Fontos szem előtt tartani, hogy ezeket az élelmiszer alapanyagokat úgy állítsuk össze, hogy azok kiegészítsék egymást az aminósav összetételüket tekintve.

Mit mivel kombináljunk?

Azért, hogy megkönnyítsük a dolgod, összeállítunk pár példát, amiben megfelelő az aminósavak összetétele és nagyszerű ötlet lehet a vegán testépítő étrended kialakítása során.

Ha szereted az egyszerű megoldásokat, vagy nincs kedved reggel sok időt tölteni a reggeli elkészítésével szuper kombináció a vegán joghurttal elkevert granola, vagy a müzli szója tejjel.

Ebéd vagy vacsora alkalmával nagyon jó fehérje komplettálás a teljes értékű gabonák hüvelyesekkel való párosítása. Itt a variációk száma végtelen, a rizs, a bab, a borsó többféle elkészítésre ad lehetőséget.

vegan étrend

Tippek az eredményes vegán testépítéshez!

Az első és legfontosabb, a korábban is említett fehérjebevitel és utánpótlás, ami az izomzat építéséhez nélkülözhetetlen! Válassz magas fehérjetartalmú tápanyagokat, mint a hüvelyesek, vagy a csicseriborsó!

Mindig legyen megfelelő a kalória beviteled! Ez azért is fontos, mert a mindennapos edzések mellett első körben a fehérjét fogod energiaként felhasználni, ami nehezíti az izomépítést.

Növeld a fehérjebevitelt, amennyire csak lehet! Ebben nagy segítségedre lehet a szójafehérje por, ami tökéletes kiegészítőként fog szolgálni a vegán testépítő étrendedben!

Részesítsd előnyben a nyers ételeket! A friss zöldségek és gyümölcsök sokkal hasznosabbak az izomzat építés során, mint a feldolgozott élelmiszerek.

Fontos a rendszeres étkezés! Ahhoz, hogy a megfelelő mértékű fehérjét és aminósavakat biztosítani tudd szervezeted számára, nélkülözhetetlen, hogy mindig rendszerességgel étkezz!

Fogyassz mogyoróvajat! A mogyoró gazdag az egészséges zsírokban, amiket nyugodtan ehetsz! Emellett hosszútávú energiaforrás, így sokkal jobban fogod bírni a megterhelő edzéseket.

Amennyiben érdekelnek további, növényi fehérjealapú termékeink, nézz körül a webáruházunkban!