Fittprotein blog

Mennyi vizet igyunk diéta alatt? Milyen teákat érdemes fogyasztani?

Tomi
Tomi
2021.02.02 11:55
Mennyi vizet igyunk diéta alatt? Milyen teákat érdemes fogyasztani?

Egy korábbi cikkünkben írtunk már arról, hogy általánosságban mennyi vizet érdemes naponta fogyasztani (spoiler: 2-3 litert). Most azonban egy speciálisabb esetet nézünk meg: a fogyókúrát. A diétázóknak ugyanis más a folyadékigényük, mint annak, aki egyébként nem fogyókúrázik.

Mennyi vizet igyanak a diétázók?

 

Az emberi test 65-70%-a víz, így nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás. Már csak azért is, mert a víz egyik szerepe, hogy a tápanyagokat a sejtekhez szállítsa, illetve eltávolíjta a felesleges salakanyagot a szervezetből. 

 

A diéta szempontjából főleg ez utóbbira érdemes koncentrálni, hiszen a megfelelő mennyiségű vízfogyasztással sok plusz kilótól szabadulhatsz meg.

 

Létezik egy ún. "víz-diéta", aminek során a szakemberek azt javasolják, hogy az étkezések előtt igyunk folyadékot. Ez azt jelenti, hogy 

  • a reggeli előtt fél órával 2 pohár vizet,
  • ebéd előtt 1-, illetve fél órával 0,5-0,5 liter vizet,
  • és késő délután 2 pohár vizet kell fogyasztani.

 

Az étkezések előtti vízfogyasztás ráadásul eltelíti a gyomrot, így kevesebb ételt fogyasztasz majd. 

 

Az erre irányuló tanulmányok szerint, akik víz-diétát folytattak, 3 hónap alatt 2 kilót fogytak mindenféle plusz mozgás, vagy étrend váltás nélkül. 

 

Arra is ügyelni kell, hogy az étkezések között is mindig meglegyen a szükséges vízmennyiség. Ahhoz, hogy a diétát megfelelően ki tudd maxolni, az össz folyadékbevitelnek 3-3,5 liternek kell lennie a nap során. 

 

A kutatások szerint ugyanis a nap közben elfogyasztott víz 25-30%-kal gyorsítja az anyagcserét, így az elégetett kalória mennyiségét is.

 

Jó ötlet lehet a bélmozgás beindítására az is, ha még a reggeli előtt, éhgyomorra megiszol egy pohár meleg, de nem forró vizet.

 

A nap többi részében pedig arra kell ügyelni, hogy hideg (de ne jéghideg) vizet igyál. Ilyenkor ugyanis a test extra hőt termel, hogy felmelegítse a folyadékot, ami elősegíti a termogenezist, vagyis a belső hőtermelést. 

 

A zöld tea és a matcha tea segít a fogyásban

 

Mit ihatsz még?

 

Természetesen a diéta alatt (és egyébként is) kerülni kell a cukros üdítőket. Viszont jó hír, hogy teát, és egyéb diétás italokat például fogyaszthatsz minden mennyiségben, és a reggeli kávédról sem kell lemondanod.

 

Teák

 

A zöld tea és a matcha tea köztudottan serkenti a vérkeringést és az anyagcserét, így ezeket nem csak, hogy ihatod a diéta alatt, de kifejezetten ajánljuk is. 

 

Ráadásul az ezekben található teanin energetizál, ami segít az edzések során - annyira, hogy  akár még kávéra sem lesz szükséged. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig védi a sejteket és az izmokat az oxidatív stressz ellen, ami többek között katabol (tehát izomlebontó) folyamatokhoz, és a szervezet természetes egyensúlyának felborulásához vezet.

 

A matchában ráadásul könnyen felszívódó rostok is találhatóak, amik serkentik az emésztést és stabilizálják a vércukorszintet.

 

Kávék 

 

A kávé koffeint tartalmaz, ami megemeli a vérnyomást, és energetizál, így elég erőt ad ahhoz, hogy rendszeresen mozogj, illetve elvégezd a napi teendőket (magyarul segít életben maradni).

 

Mivel serkenti az emésztést is, ezért kifejezetten ajánlott a diétákhoz. Azonban cukor helyett érdemes természetes édesítőt, steviát, eritritet használni, vagy egyszerűen, feketén inni.

 

Segítenek-e az aloe verás italok?

Az aloe vera igazi csodanövénynek számít - a sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatása például jól ismert. A fogyás terén azonban nincsenek még erre utaló kutatások, amik egyértelműen kijelentik, hogy segíti a diétát. 

 

Azonban feltételezhető, hogy a magas antioxidáns-, és poliszacharid tartalom miatt energetizál, így közvetve segíti a fogyást.

Miben segít a megfelelő folyadékbevitel?

 

Összefoglalva tehát a napi legalább 3 literes vízfogyasztás segít abban, hogy:

 

  • megszabadulj a felesleges salakanyagtól,
  • a bőröd puhább, simább lesz,
  • segíti a vérkeringést, így a sejtek több oxigénhez, energiához jutnak,
  • épp ezért kevésbé leszel fáradt, lehangolt,
  • javítja a koncentrációt, 
  • így közvetve segít az izomépítésben.

Vízfogyasztás és sport a diéta alatt

A sikeres diétához nem elég csak erre odafigyelned

 

Ahhoz, hogy a fogyásod tartós legyen - és ne jöjjön létre az ún. jojó-effektus - elengedhetetlen, hogy a megfelelő folyadékfogyasztás mellett rendszeresen mozogj. Ha pedig eddig előszeretettel ettél feldolgozott élelmiszereket és pékárukat reggelire vagy uzsira, akkor van egy rossz hírünk: ezeket teljes mértékben el kell hagynod.

 

Hiszen a fogyáshoz az kell, hogy csökkentsd az össz kalóriabevitelt, és többet égess el, mint amennyit napi szinten fogyasztasz. A táplálkozástudományi szakemberek szerint a sikeres diéta nagyjából 60%-ban múlik az ételen, és 40%-ban a mozgáson.

 

Ahhoz pedig, hogy a fogyás ne csak rövid-, hanem hosszú távú is legyen (és népszerű szóval “fenntartható”), olyan étrendet kell kialakítanod, amit éveken, évtizedeken át is tartani tudsz.