Fittprotein blog

9 tipp a másnaposság ellen

Tomi
Tomi
2022.07.05 23:59
9 tipp a másnaposság ellen

Szokás azt mondani, hogy a másnaposság egy vám, amit a szervezeted azért szed be, mert jól érezted magad előző este. A fejfájás, a szédülés, a hányinger, a hidegrázás mindenkinek ismerős lehet, aki meghúzta a péntek vagy szombat estét. (Vagy az elmúlt 4-5 napot, hiszen ezerrel dübörög a fesztiválszezon.) 

 

Ilyenkor az ember szó szerint bármit megadna azért, hogy a tünetek enyhüljenek. Sajnos az igazi, másnaposság elleni csodaszert még nem találták fel, de ha megfogadod az alábbi tanácsokat, akkor szuperül enyhítheted a másnaposság tüneteit.

 

Ahhoz azonban, hogy legyőzd az ellenségedet, először meg kell ismerned, úgyhogy nézzük is meg, mitől alakul ki a másnap.

 

Mitől lesz valaki másnapos?

Talán nem mondunk túl nagy újdonságot azzal, hogy az alkohol bizony káros dolog. Amikor pedig egy káros dolog lebomlik, szintén káros anyagok keletkeznek. Ilyen például a nem túl barátságos nevű acetaldehid, amit a máj alkohol-dehidrogenáz enzimje bont le. Ilyenkor üt csak be igazán a pusztító másnap.

 

Ha hányingered van, azt nagymértékben a gyomorsav-túltermelés okozza. Egyébként is irritálja a gyomrot az alkohol, ilyenkor pedig a szervezet remegéssel, hányingerrel, hányással próbál meg minél hamarabb megszabadulni a méregtől. 

 

Ugyanakkor, ha másnapos az ember, csökken a vércukorszint is, így a sejtek nem tudnak energiát meríteni a glükózból. Ezért is van, hogy általában az ember másnaposan valamilyen magas cukortartalmú, szénhidrátdús dolgot kíván - junk foodot és cukros üdítőt.

 

Rossz hír azoknak, akik már két sörtől is az asztalon táncolnak, vagy üvöltve hánynak egy sarokban, hogy az alkohol toleranciáját nagymértékben befolyásolja a genetikai örökség. Vagyis van, aki egyszerűen jól bírja az ivást, más pedig kevésbé. 

 

A másnaposság tünetei

 

A másnaposság tünetei

A másnaposság tünetei változatosak lehetnek. Van, hogy az összes tünet egyszerre áll fenn (ez a lehető legrosszabb variáció), míg máskor csak néhány.  Ezek lehetnek: 

  • hányinger,
  • émelygés,
  • hányás, 
  • fejfájás,
  • étvágytalanság/túlzott étvágy,
  • fáradtság, 
  • szédülés,
  • gyengeségérzet,
  • szívdobogás-érzet,
  • ingerlékenység, 
  • fényérzékenység,
  • hasmenés.

 

Ahogy írtuk, nem mindig és nem mindegyik tünet lép fel egyszerre. És ahogy a tolerancia úgy a másnaposság is egyénfüggő: van, aki lábon kihord egy másnapot az egész estés ivászat után is, míg előfordulhat hogy valaki csak egy koktélt iszik, de egész nap fekszik és még a harmadik napon sem tér magához. 

 

A legjobb másanpossági elleni tippek

 

Mit tehetsz a másnaposság ellen?

Ahhoz, hogy ezek a durva tünetek minél enyhébbek legyenek, van néhány jól bevált tipp, amit érdemes megfogadni. 

 

#1 Soha ne igyál üres gyomorra

Ivás előtt egy-két órával egyél valami nehezebb, zsírosabb ételt. Ez megfelelően kibéleli a gyomrot, és lassítja az alkohol felszívódását. 

 

#2 Ne keverd és igyál tiszta alkoholt

Ha iszol, válassz egy típusú italt és tartsd is magad ahhoz egész este. A legjobb választás, ha tiszta alkoholokat iszol, például whiskey, vodka, gin vagy az ezekből készült hosszabb italok (vodka-szóda, gin tonic satöbbi). 

 

Ha borozol vagy sörözöl, ugyanazt a márkájú italt válaszd egész este, és ne igyál mellé rövidet. Ha nagyon erőlködnek a haverok, akkor is maximum egyet, de az ne valamilyen koktél legyen. 

 

#3 Folyadékpótlás

Már ivás közben gondolj a másnapra (tudjuk, hogy nehéz, de azért meg kell próbálni). Minden kör után érdemes egy pohár vizet inni, és végig hidratálni, amíg tart az este.

 

Mielőtt lefekszel, igyál meg legalább fél liter vizet, másnap pedig indítsd egy jó gyömbéres-mézes teával. A gyömbér segít leküzdeni a hányingert, a méz pedig fruktózt tartalmaz, ami elősegíti az alkohol metabolizmusát és megelőzi a fejfájást.

 

A jó hideg tej szintén jó ötlet, ha szomjas vagy, hiszen bővelkedik kalciumban, és ásványi anyagokban. 

 

Van, aki egyébként a keserű Salvus vízre esküszik mint másnaposság elleni csodaszerre, így ezt is érdemes kipróbálni. 

 

#4 Szénhidrát

Ha nincs étvágyad, akkor is érdemes este enni, lehetőleg szintén valamilyen zsírosabb ételt válassz, ami felszívja az alkoholt (hambi, gyros és a többi junk food). 

 

#5 Egyél banánt

Az alkohollal együtt rengeteg víz is távozik a szervezetből. A folyadék-utánpótlás mellett érdemes a szervezet kálium raktárait is feltankolni. Nagyon jó, káliumdús étel például a banán, ami ráadásul megnöveli a vércukorszintet is, így remek másnapos, napindító kaja.

 

#6 Fehérje, C-vitamin és B-vitamin

A fehérje energiával látja el a sejteket, valamint segíthet helyrerántani a gyomrot is. A C-vitamin felgyorsítja az alkohol kiürülését a szervezetből, a B-vitaminok pedig segít legyűrni a másnaposan kialakult fáradtságot. 

 

#7 Levesek

A Pho levest valóságos másnaposság elleni csodaszerként tartják számon. A folyadék rehidratál, a magas fehérje-és nátrium tartalma pedig segít enyhíteni a másnapos tüneteket. 

 

#8 Zöld tea

A zöld tea antioxidánsokat és polifenolokat tartalmaz, amelyek regenerálják a májat és enyhíthetik a másnapos fejfájás valamint a hányinger tüneteit is.

 

#9 Alvás

Végül, de nem utolsósorban sok-sok alvásra lesz szükséged, ha szeretnéd enyhíteni a másnaposság tüneteit. Ne sajnáld a napot, inkább játssz a túlélésre! 

 

A fent leírt tanácsok nem mindenkinél válnak be, ugyanis ahogy a másnaposság és a tolerancia, úgy ez is nagyon személyfüggő. Van, aki a reggeli rántottára esküszik, van akit a húsleves hoz vissza az élők sorába, míg mások a kutyaharapást szőrivel dologra esküsznek. A lényeg, hogy neked is kísérletezni kell, hogy megtaláld azt, ami számodra leginkább megfelel. 

 

Te tudod, meddig tart a másnaposság?

 

Meddig tart a másnaposság?

Általában estére enyhülnek a tünetek, de jó esetben már az első nagyobb étkezés után jobban leszel. 30 fölött azonban ne csodálkozz, ha a másnaposság már két napig is eltart, sajnos az életkorral ez exponenciálisan nő.