Fittprotein blog

Így lesz szuper tested a strandszezonra [6 hónapos terv]

Tomi
Tomi
2022.01.07 00:04
Így lesz szuper tested a strandszezonra [6 hónapos terv]

Az ünnepek alatt nem nehéz felszedni plusz 5 kilót - leadni viszont már annál nehezebb. Épp ezért összegyűjtöttük, hogyan tudsz lefogyni 6 hónap alatt - hogy magabiztosan vághass neki a strand szezonnak. 

 

A téli időszak alatt akkor is jönnek fel a plusz kilók, ha csak levegőt veszel. A karácsonyi maradékok kényszeres elpusztítása után ott a szilveszteri sokk: megenni a maradék bécsi virslit, vendégváró falatkákat (pogácsát, sajtos rudat és még ki tudja mi mindent). Innét szép győzni, ahogy a mondás tartja. 

 

Épp ezért olyan lépésről lépésre haditervet állítottunk neked össze, amit betartva te is megszabadulhatsz a plusz kilóktól.

 

#1 A fogyókúra első hónapja: január 

Először is: ne tömd magadba kényszeresen a megmaradt ételeket. Amit tudsz, fagyassz le, a többit pedig ajándékozd el, például a hajléktalan honfitársaidnak. Ezzel nemcsak velük, hanem magaddal is jót teszel. 

 

Gondolj bele, hogy sokszor szinte észrevétlenül hízik meg az ember: egy-két plusz nasi itt, egy kis falat ott. Sok kicsi sokra megy; és bizony ez lesz a titkos fegyvered a diéta során is. 

 

Futtasd végig az agyadban, hogy mi az a sok pici dolog, amin kalóriákat tudsz spórolni. Csökkentsd a szénhidrátbevitelt például úgy, hogy kiiktatod a cukrot a reggeli kávédból, a teádból. Vegyél érzékeny búcsút az üdítőktől, és igyál helyettük vizet - már ezekkel az aprónak tűnő (ám nehéz) trükkökkel is rengeteg felesleges kalóriától kíméled meg magad. 

 

Válassz diétás termékeket, hiszen egy csomó finom kajára létezik egészséges alternatíva!

 

Ha jó idő van, menj el sétálni. Ne gondold túl: nem kell végigmenned a Kéktúra útvonalat, annyit menj, amennyi jól esik. Ezekkel már fel tudod készíteni a tested a következő fázisra.

 

Fogyókúra terv a nyári időszakra

 

#2 A diéta második hónapja: február

Tudom-tudom: farsangi fánkok, Valentin-napi csokik... ha ragaszkodsz ezekhez, akkor érdemes alternatívákban gondolkodni. 

 

Készíts például teljeskiőrlésű lisztből készült fánkot. Sima csoki helyett pedig simán ehetsz kakaóba forgatott édességeket - vagy magas kakaótartalmú csokoládét. Ez egy csomó antioxidánst tartalmaz, ráadásul egyszerre lehetetlenség 3 kockánál többet legyűrni. Így kvázi rákényszeríted magad arra, hogy ne tömd be egyszerre az egészet. 

 

A második hónapban már időszerű kiiktatni a fehér kenyeret és a finomított pékárukat (stanglik, pogácsák, zsemlék...) mindent.

 

A diéta elején a krumplit fogyasztását is kerüld, ez ugyanis rengeteg keményítőt tartalmaz. Helyette válaszd az édesburgonyát, a csicsókát vagy még jobb, ha zöldséget eszel köretnek. 

 

Ha nasizhatnékod van, szeletelj fel egy almát és dugd el az édességeket - lehetőleg olyan helyre, ahol nehezen férsz hozzá. Mindannyian kényelmesek vagyunk: ha a szeletelt alma ott vár készen, az asztalon; viszont a ropogtatnivalóhoz fel kell állni és megkeresni a szekrényben, akkor inkább az előbbit választjuk. 

 

Reggelire egyél zabot, joghurtot, chia magot - ezeket ízesítheted fahéjjal, almával vagy egy kis cukormentes lekvárral is. Az elején bizony furcsa lesz az átállás, de meglátod, hogy ha rákapsz, akkor nem is akarsz visszatérni a szendvicsekhez, szalámikhoz és a különféle felvágottakhoz.

 

Közben persze ne feledkezz meg a rendszeres mozgásról sem: sétálj, és végezz saját testsúlyos gyakorlatokat.

 

#3 Az igazi zsírégetés márciusban kezdődik!

Ha kijön a jó idő, akkor a tavaszi fáradtságot leküzdve újra aktivizálhatod magad. Nem feltétlenül kell edzőterembe járnod, viszont itt már oda kell figyelned arra, hogy rendszeresen, és hatékonyabban mozogj. 

 

Jó ötlet például a futás, ahol kezhetsz kisebb, 2-3 kilométeres távokkal, heti egyszer. Ha úgy érezd, többre is képes vagy, akkor megnövelheted a mennyiséget heti kettőre, majd folyamatosan növeld a távokat is. 

 

Egy folyamatos, 30 perces futással nagyjából 350 kalóriát égetsz el edzés közben, azonban másnap, ahogy az izmaid regenerálódnak, ugyancsak energiára van szükségük. Így egy fél órás futással összességében nagyjából 700 kalóriát égetsz el.

 

Ha úgy érzed, hogy a futás nem a te asztalod, akkor pattanj fel a biciklire. Két órányi bringázással már 1000-1200 kalóriát is elégethetsz

 

Ahhoz, hogy megszabadulj 1 kilótól, összesen 7000 kalóriát kell elégetned. Ha odafigyelsz az étkezésre, akkor havi szinten 3 kilogramm fogyás (nagyobb túlsúly esetén még több) simán tartható. 

 

#4 Áprilisban sem érdemes visszavenni

A félidő után már jól érezhető lesz a változás, ami további motivációt ad. Ne mérd a súlyod folyamatosan, hiszen van, hogy stagnál, sőt többet is mutathat a mérleg, ami elveheti a kedved az egésztől. 

 

Ez azért van, mert a diéta kezdetén rengeteg fölösleges víztől szabadul meg a szervezet. Később ez stagnál, utána pedig az izomépítés miatt a súlyod igencsak ciklikus lehet. 

 

Helyette inkább érezd át, hogy mennyivel többre vagy képes, hogy kevésbé fújtatsz, hogy egyre inkább formálódik a tested. 

 

Ekkor már eljön az ideje annak, hogy csiszolj egy picit az edzésterven. Összpontosíts azokra az izomcsoportokra, ahol úgy érzed, extra munkára van szükség. Lehet a hétfő a csütörtök például lábnap, a vállakat, a karokat és a hátat pedig kedden és pénteken edzheted. 

 

Konkrét edzéstervet nem írunk, hiszen azt már megtettük - például a “Hogyan eddz otthon?” című cikkünkben, amit a linkre kattintva olvashatsz el. 

 

Gyakori kérdés: hogyan fogyjak le nyárig?

 

#5 Májusban dől el minden

Egy hónappal a strandszezon előtt érdemes növelni a súlyzód edzések intenzitását. Használj nagyobb súlyokat, vagy akár TRX-szalagot az edzésekhez. Jó ötlet a magas intenzitású intevallum edzés (vagyis a HIIT) edzés is, amivel a maximumra pörgetheted a zsírvesztést. 

 

Például: 10 mp munka, 5 mp pihenő, 20 mp munka, 10 mp pihenő... és így tovább. Az időintervallumok tetszés szerint módosíthatóak. 

 

Az étkezésre továbbra is oda kell figyelned. Egyél szezonális gyümölcsöket (cseresznye, egres, ribizli, málna), illetve zöldségeket (mángold, brokkoli, káposztafélék, spenót, kínai kel, saláták). 

 

Bikiniszezon fogyás

 

#6 Júniusban pedig indulhat a strandszezon!

A fent említett módszerekkel, és azok betartásával körülbelül 20 kiló feleslegtől szabadulhatsz meg. Igyekezz olyan sportot választani magadnak, és olyan ételeket enni, amik ízlenek és szívesen fogyasztod őket, nem pedig kényszerrel. Ez jelenti ugyanis az utat a teljes életmódváltás felé. 

 

Ez persze nem azt jelenti, hogy közben mindent meg kell vonnod magadtól, sőt: bűnözni kötelező. Csak a mértéket kell megtartanod, ami már sokkal nehezebb.



Mi gyorsíthatja a fogyást? 

Olyan csodaszer, amitől életmódváltás nélkül lefogysz, nem létezik. Viszont olyan zsírégető igen, ami meggyorsítja a fogyást, és sokkal hatékonyabbá teszi a fogyást. 



Ilyen például a pyruvat és a Fittprotein HCA+CLA kapszula, ami szuper étvágycsökkentő és zsírégető egyben.