Fittprotein blog

Ne hagyd, hogy az évek legyőzzenek!

Tomi
Tomi
2020.11.05 17:52
Ne hagyd, hogy az évek legyőzzenek!

“Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette. Harminc évesen olyan, amilyenre az élet formálta. De ötven évesen olyan, amilyet megérdemelsz.”  

/Coco Chanel/

Érdekes dolog az öregedés, hiszen hiába az élet természetes velejárója, mégis foggal-körömmel küzdünk ellene. Persze a biológiai folyamatokat nem tudod legyőzni, de azért van néhány jól bevált praktika, az öregedés lassítására. 

 

Mielőtt azonban erre rátérünk, fontos megérteni, hogy miért is öregszünk.

 

Mitől öregedik az arcbőröd?

Ahogy telnek-múlnak az évek, a szervezet kollagén-, és elasztin termelődése egyre inkább csökken. Ezek a fehérjék felelősek ugyanis azért, hogy az arcbőr feszes, sima és bársonyos legyen.

 

Létezik ún. intrinzik, tehát belső öregedés, és extrinzik, ez pedig külső okokra vezethető vissza. Ez utóbbira érdemes koncentrálnod, hiszen a belső öregedés ellen semmit sem lehet tenni, de a külső behatások ellen már annál inkább. 

 

Ahogy Coco is mondta, 20 éves korodban még abszolút nem kell aggódnod a ráncok miatt, habár a kollagén termelése már a 21. életév után lassan csökkenni kezd. Az öregedés első, nagyon apró jeleit 25 év után már lehet tapasztalni, azonban sok múlik azon, hogy milyen a genetikád, illetve az is, mennyire törődsz az egészségeddel. 

 

Tehát igazából már 20 éves kor körül meg lehet tenni az első óvintézkedéseket, hiszen a megelőzés a legjobb védekezés.

 

#1 Soha ne mosolyogj!

Nyilván csak viccelünk, hiszen a nevetés inkább fiatalít - mivel ilyenkor endorfin és dopamin (azaz boldogsághormonok) szabadulnak fel a szervezetben. Az endorfin pedig a stressz legnagyobb ellensége, ami pedig - mint tudjuk - öregít.

 

Érdekesség viszont, hogy tényleg van olyan, aki azért nem mosolyog, mert fél a ráncoktól. Tess Christian 10 évesen döntötte el, hogy ő márpedig nem fog megöregedni, ezért 40 évig nem is mosolygott. Ezt pedig olyan komolyan vette, hogy még a gyermeke születésekor is tartotta magát ehhez a fogadalomhoz. 

 

A módszer végülis bevált, hiszen Tess 50 éves, de 35-nek néz ki. Szerencsére azonban jóval egyszerűbb, hétköznapibb módszerek is léteznek arra, hogy kevésbé látszanak a ráncok. 

A napszemüveg védi a szemet és kevésbé leszel ráncos

 

#2 Viselj napszemüveget

 

Kevesen gondolnák, de a napsütés közbeni hunyorítás is meglátszik az arcon. Gondolj csak bele, hogy nagyjából március végétől szeptemberig, naponta akár több órán keresztül is össze kell húznod a szemed. (Nem is beszélve a téli hónapokról, amikor a hóról visszaverődő napsütés konkrétan hóvakságot okozhat.)

 

A napszemüveg azonban, amellett, hogy megvédi a szemedet a káros UV-sugaraktól, szabályozza is a retinába jutó fény mennyiségét. Épp ezért, egy jó napszemüvegben, nem kell hunyorognod, így később sem lesznek mélyek a szem körüli ráncok.

 

#3 Kerüld a túlzott napozást és a szoláriumot

 

Barnának lenni persze szexi, de nem szabad átesni a ló túloldalára. Habár az UVA-sugaraktól barnulsz le, ezek okozzák a bőr idő előtti öregedését is. Ugyanis az UV-sugarak egyik - nem túlságosan jótékony - hatása az, hogy kollagént bontanak le.

 

Ez ellen sokat tehetsz, ha megfelelő faktorszámú (nyáron akár 50+-os) fényvédőt használsz. Így elkerülheted, hogy az UV-sugarak károsítsák a bőröd belső szerkezetét.

 

Ugyanez a helyzet a szoláriummal is. Mivel a fénycsövek UVA-sugarakat bocsátanak ki, a túlzásba vitt szolizás olyan, mintha túl sokat napoznál; vagyis idő előtt elöregedhet a bőröd.

 

#4 Figyelj oda a vitaminokra

 

Ahogyan az edzés, a testépítés során is fontos, hogy figyelj a megfelelő vitaminbevitelre, úgy a szépségápolásnál is. 

 

A-vitamin

 

Az A-vitamin csökkenti a kollagén lebomlását, és fokozza az új szövet rostok képződését is, így feszessé teszi a bőrt. A vitamin hiányában a bőr repedt, és száraz lehet. 

 

Azonban az A-vitaminnal érdemes óvatosan bánni, hiszen akár évekre is elraktározódik májban, így könnyű túladagolni. Ez pedig súlyos mellékhatásokkal, fejfájással, hányással, gyomorpanaszokkal jár.

 

C-vitamin

 

A C-vitamin igazi "mindenes", hiszen immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatással bír, mindezek mellett pedig remek antioxidáns. Ráadásul érvédő hatása is van, így fokozza a szervezet oxigénellátását, amitől az arcod is fiatalosabb lesz.

 

E-vitamin

 

Az E-vitamin szintén antioxidáns hatású, de ami talán ennél is fontosabb, hogy eközben védi a sejthártyákat is. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a testedzés során keletkező káros szabadgyököket is képes megkötni, és jó hatással van a szellemi munkára.

A kollagén és a Q10 kapszula formájában hasznosul a legjobban.

 

Kollagén és Q10

 

Sokan úgy gondolják, hogy a kollagén az arcra kenve hatásos. Azonban nincs tudományosan alátámasztva, hogy a bőrből felszívódik, és ott hasznosul. Viszont a kollagén a bélből már igen, és elérhetővé válik a szervezet számára. 

 

Így pedig már valóban fokozza a kollagén regenerálását, és csökkenti az öregedési folyamatokat úgy, hogy közben rugalmassá is teszi a bőrt.

 

A koenzim-Q10 mennyisége, ahogyan a kollagéné is, az évek előrehaladtával csökken a szervezetben. Pedig a molekulának jelentős szerepe van a bőr öregedésének lassításában, hiszen csökkenti az oxidatív stresszt, és az ezzel járó ráncokat.

 

Ráadásul a krónikus Q10 hiány fáradtságot, súlyosabb esetben pedig kardiovaszkuláris rendellenességeket okozhat. Épp ezért a pótlása nem csak a szépség-, hanem az egészség megőrzésének szempontjából is fontos lenne. Ráadásul a kollagén és a Q10 együttesen segítik egymás felszívódását, és jobban hasznosulnank a szervezetben - például kapszula formában.

#5 Ezeket érdemes enned, és innod a ráncok elkerülése érdekében

 

Érdemes odafigyelni arra is, hogy mit eszel. Elsősorban olyan ételeket kell keresni, amelyek bővelkednek az antioxidánsokban. Az antioxidánsok ugyanis képesek megkötni a káros szabadgyököket, amelyek a sejtek öregedéséért (és egyébként a kóros elburjánzásáért) is felelősek.

 

Szerencsére több olyan étel is szerepel a listán, ami egyébként "bűnözésnek" számít az fitnesz-berkekben.

 

Csokoládé

 

Ilyen például a csoki. A csoki egyik fő összetevőjében, a kakaóban ugyanis rengeteg antioxidáns található, ráadásul boldogsághormont is termel. Azonban figyelj arra, hogy magas kakaótartalmú (legalább 50%-os) étkocsit válassz nasinak. 

 

Persze ezt sem szabad túlzásba vinni, napi maximum 50 grammot érdemes belőle fogyasztani. A túlzásba vitt evéssel ugyanis pont ellenkező hatást érsz el, és zsíros, pattanásos lesz tőle az arcod.

 

Vörös bor

 

A vörös bor resveratrolt tartalmaz. Ez a vegyület szintén magas antioxidáns, így megköti a káros szabadgyököket, ugyanakkor csökkenti a szervezetben lévő gyulladást, és a szívinfarktus kialakulásának esélyét.

 

Ez persze nem azt jelenti, hogy biztos, ami biztos alapon napi két üveggel is be kell nyakalnod belőle - csakis mértékkel fogyasztva hatásos (napi fél-, egy deciliter). A túl sok alkohol ugyanis öregíti a bőrt. 

 

Zöld tea

 

A zöld tea talán az egyik legismertebb antioxidáns, ráadásul kívül és belül is használhatod. Miután megittad a teát, hűtsd le a filtert, és helyezd a szem alatti ráncokra 10-10 percre. Ezután gyengéden dörzsöld át vele párszor az arcbőrödet.

 

Ez után rendkívül sima, és puha lesz a bőröd, ráadásul a ráncok is kevésbé látszanak majd.

 

Sima víz

 

Az emberek több, mint fele sokkal kevesebb vizet fogyaszt naponta, mint az ajánlott mennyiség (ami egyébként szintén kevés, napi másfél liter). Ahhoz, hogy a szervezet zavartalanul működjön, és az arcod is hidratált legyen, legalább napi 2 liter víz szükséges.

 

Nem ásványvízre, vagy aloe verás szupervízre kell gondolni, elég a sima, hagyományos csapvíz is.

 

#6 Hidratáld az arcbőrödet

 

Az aloe verát, és zöld tea-kivonatot tartalmazó, hidratáló arckrémek segítik regenerálni a bőrt. 

 

Az aloe vera gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású, és segíti a bőr hámosodását is. Épp ezért jól alkalmazhatod akkor is, ha megjelenik egy-egy pattanás. Ráadásul összehúzza a tágabb pórusokat, és megszünteti a bőr zsírosodását.

 

A zöld tea pedig koffeint tartalmaz, így javítja a vérkeringést. Ezzel tehát elkerülheted, hogy az arcbőröd szürke, fakó legyen.

 

A hidratáló krém kiválasztásakor figyelj arra, hogy lehetőleg parabén mentes terméket válassz. Ez a vegyi anyag kiválthat különböző allergiás reakciókat, és öregítheti a bőrt is - tehát épp ellenkező hatást érsz el vele.

 

#7 A dohányzás és az alkohol a legnagyobb ellenségek

 

Végül, de nem utolsósorban érdemes néhány szót ejteni az alkoholról és a cigiről, a bőr legnagyobb ellenségeiről. Persze néha nem árt kirúgni a hámból, azonban a túlzásba vitt dohányzás és az alkohol rendkívül öregíti az arcbőrt.

 

A cigifüsttől sokkal többet hunyorogsz, ami elősegíti a szem körüli ráncok kialakulását. Ráadásul a füstben rengeteg vegyi anyag található, ami fokozza a sokat emlegetett káros szabadgyökök felszabadulását. Viszont összehúzza az ereket, ami így nem szállít elég oxigént a szervezetbe - ettől pedig a bőr idő előtt megereszkedik és fakóvá válik. 

 

Az alkohol pedig klasszik dehidratáló: kivonja a vizet a szervezetből (az arcból is), így a bőr veszít a rugalmasságából. Ráadásul a túlzásba vitt tivornyázás gyulladást okoz a szervezetben, ami meglátszik az arcbőrön is, ami előbb vagy utóbb puffadt, gyulladt, és fakó lesz.

 

Ahogyan a testeddel, úgy az arcbőröddel is törődni kell, és hidd el, később meghálálja majd. Ha rendszeresen sportolsz, és odafigyelsz az egészséges étkezésre, valamint pótolod a vitaminokat, akkor máris sokat tettél azért, hogy később 10 évet letagadhass a korodból. 

 

Ráadásul nyugodtan mosolyoghatsz is.