Fittprotein blog

7 hiba, amit edzés után elkövethetsz

Tomi
Tomi
2022.07.07 23:54
7 hiba, amit edzés után elkövethetsz

Ha az ember befejez egy edzést és lüktet az agyában az adrenalin, könnyen megfeledkezik olyan alapvető dolgokról, mint a folyadékpótlás. Pedig ezek hosszú távon bizony keményen visszaüthetnek: nem fejlődsz olyan látványosan, nem lesz olyan az állóképességed mint kellene. 

 

A cikkben most összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amiket NE csinálj edzés után. 

 

Csapjunk is a lovak közé!

#1 Hanyagolod a folyadékpótlást

Ha már feljebb említettük, kezdjük is akkor a hidratálással. A szervezetnek normál esetben is (tehát ha nem mozogsz, csak fekszel és maximum a távirányítót nyomkodod a kellemes, 24 fokos lakásban), szüksége van legalább 2,5 liter folyadékra. 

 

Nem jövünk most olyan ezerszer puffogtatott statisztikákkal, hogy az ember hány százaléka víz, elég ha tudod, hogy a sejteknek is folyadékra van szükségük, és igen, az izomsejteknek is. Ha ugyanis nem megfelelően hidratáltak, akkor nem tudnak fejlődni és jóval alulmarad a teljesítmény.

 

Még egy plusz pont az edzés utáni hidratálás mellett, hogy a folyadék segít a gyulladás csökkentésében és mérsékli az ízületi fájdalmakat.

 

Egyébként a vízigényedet úgy tudod meghatározni, hogy 30-35 milliliterre van szükséged testsúlykilogrammonként, plusz minden mozgással eltöltött óra után 1000 ml-re. 

 

Tehát egy 85 kg-os férfinak, két óra edzés után 85 x 35 = 2975  ml, vagyis kerekítve 3 liter folyadékra van szüksége, plusz nagyjából másfél literre a két óra mozgás után, tehát összesen 4,5 liter lenne elegendő. Sokan pedig még a minimális, 1,5 literes mennyiséget sem fogyasztják el.  

 

Te vajon elegendő vizet fogyasztasz? Olvasd el a cikkünket, és megtudod a választ

 

#2 Elfelejtesz enni edzés után

Edzés után minél gyorsabban, de legfeljebb fél órán belül fel kell tölteni a glikogénraktárakat. Ilyenkor egy jó gyümölcsturmix például csodákra képes, de érdemes egy jól hasznosuló fehérje turmixot is meginni, és megenni hozzá egy banánt. 

 

Ha ezt kihagyod, akkor kiéhezteted a szervezeted, ennek hiányában nincs regeneráció,  és nem fejlődnek megfelelő mértékben az izmok sem. 

 

Nem mondom, hogy kajálás nélkül felesleges volt az edzés, de közel sem olyan hatékony, mintha ellátnád a sejtjeidet a szükséges tápanyagokkal és nyomelemekkel. 


Edzés utáni hiba: túlevés

 

#3 Túl sokat eszel az edzés után

A bizonyos ló másik oldala, amikor szélesre tárod a hűtőajtót, leteszel elé egy sámlit, és két pofára zabálsz mindent, amit csak látsz. 

 

Persze nagyon gyakori, hogy egy keményebb edzés után az emberre rátör a farkaséhség, de ilyenkor is kell, hogy legyen tartásod. Kerüld a túl sok szénhidrátot, a finomított pékárukat és a cukros vackokat. A szervezetednek fehérjére van szüksége és arra, hogy feltöltsd a glikogénraktárakat. 

 

#4 Elfelejtesz nyújtani 

A bemelegítés fontos: ezt mindenki tudja, és senki sem hagyja ki, hiszen könnyen egy kellemetlen reccsenés, és sürgősségi lehet a vége. A nyújtás azonban más "tészta": mivel a hatásai nem egyből jelentkeznek, hanem csak később, így könnyebb megfeledkezni róla. 

 

Pedig hidd el, hogy a nyújtás is ugyanennyire fontos, hiszen a későbbi sérülések mértékét csökkentheted vele, ellazíthatod az egyébként merev izmaidat, megelőzheted a durva izomlázat és felgyorsíthatod az izmaid regenerációját. 

 

Nem kell baromi nagy dolgokra gondolni: edzés után azokat az izmokat, amelyeket megdolgoztál tartsd ki legalább fél percig, majd lazítsd el. 

 

Ha szeretnél látni pár jóvágású nyújtási gyakorlatot, akkor érdemes a cikkünkre kattintani, ugyanis összeszedtük a legjobbakat. 

 

#5 Magadon felejted az edzős ruhát

Ne felejtsd magadon az edzőruhát, vedd le, amilyen gyorsan csak lehet még akkor is, ha nem folyik belőle az izzadság. 

 

Ha ugyanis izzadt ruhákban flangálsz, akkor nagyon könnyen felfázhatsz, megfázhatsz, és legyengülhet az immunrendszered. Ráadásul még a különböző gombás- és bőrfertőzéseknek is megnő a kockázata. 

 

Ha nem tudsz azonnal lezuhanyozni, akkor is érdemes magaddal egy váltás ruhát vinni. 

 

Ezután pedig amilyen gyorsan csak lehet, mosd ki az edzős ruhát, hiszen ha összegyűrve a szennyeskosárban hever, az a lehető legjobb táptalajt nyújtja a baktériumoknak a szaporodáshoz. 



#6 Azonnal a telefonodat csekkolod

Edzés közben ugye senki nem nézi a telefonját, hiszen az elvonja a fókuszt, ráadásul jelentősen visszaveti a teljesítményt is. Edzés után pedig azért nem jó egyből a telefonodat csekkolni, mert nem adod meg az agyadnak azt a szabadságot, eurófiát, amit ilyenkor az endorfin és az adrenalin túltengése okoz. 

 

Ha egyből elkezded stresszelni és bombázni az agyad a Facebook- és Insta-posztokkal, a TikTok-videókkal, akkor az csak egy sima edzés. Ha nem, és élvezed az eufóriát, akkor nem csak egy sima gyakorlat volt, hanem egy élmény. 


Edzés utáni hiba: alkoholfogyasztás

 

#7 Alkoholt iszol

Az edzés utáni piálás a legrosszabb, amit a testeddel tehetsz, hiszen brutális módon lelassítja a regenerálódást, és izomvesztést okoz. Ráadásul az alkohol megnöveli a kortizol szintet, ami csökkenti a tesztoszteron szintjét. 

 

Ezenkívül az alkohol megnöveli a vércukor-és inzulinszintet, ami miatt lassul a zsírégetés is. Jobban teszed tehát, ha az iszogatós estén inkább hanyagolod az edzést vagy az ivás előtt 5-6 órával edzel.