Fittprotein blog

Kezdd el a diétát, még karácsony előtt!

Tomi
Tomi
2020.11.18 09:33
Kezdd el a diétát, még karácsony előtt!

Hamarosan mindenkit hatalmába kerít a rohamosan közeledő karácsonyi ünnepek hangulata. A kezdeti pozitív érzések azonban gyorsan, átalakulhatnak, és elkezdhetünk aggódni az év végi időszakkal együtt járó plusz kilók miatt.

 

De mit tehetsz annak érdekében, hogy ez az időszak ne a finomságok miatti bűntudattal teljen? Nézzük csak sorjában!

#1 Ne felejts el mozogni

 

Mielőtt még valami kínzó diéta után néznél, inkább ütemezd be a rendszeres testmozgást a mindennapjaidba. 

 

Ősszel és télen, a hideg időjárás miatt amúgy is a szénhidrátdús ételeket kívánja a szervezet, ezek pedig a zsírszöveteket táplálják. Emiatt már csak egészségügyi szempontból is jót tesz a sportolás. 

 

Viszont nem szabad túlzásokba esni. Az ember ugyanis sokszor elköveti azt a hibát, hogy ha eléri a kívánt eredményt, abba is hagyja a testmozgást, és minden visszatér a régi kerékvágásba. Ezzel jár a már sokat emlegetett, klasszikus jojó-effektus is - így ezt semmiképp sem ajánljuk. 

 

Helyette törekedj inkább a rendszerességre, és kövesd a sok kicsi sokra megy-elvet. 

 

Később, ha úgy érzed, növelheted a mennyiséget, és akár nehezíthetheted is a gyakorlatokat. Így talán nem éled majd meg annyira kényszerű dolognak a mozgást, és ki tudja, talán később még az életed része is lesz.

 

Cukor helyett használj édesítőt, és kerüld a pékárukat

 

#2 Figyelj az étkezésre

 

A legkomolyabb eredményeket az étrend megreformálásával érheted el. 

 

Ahogyan már többször is írtuk, a diétázók két legfőbb ellensége a cukor és a finomliszt, így most is erre a kettőre fókuszálunk. 

 

Így helyettesítsd a cukrot

 

A szervezetünknek bőven elég az a cukormennyiség, amit a zöldségekkel és gyümölcsökkel, vagy akár a reggeli kávéval viszünk be. 

 

A többi lényegében felesleges, nem feltétlenül kell a teába is tenni, a cukros üdítőket pedig jobb messziről elkerülni. Néha lehet nassolni egy kis csokit, de ez legyen inkább egy-egy jóleső bűnözés, mint mindennapi rutin.

 

Ráadásul a cukor helyettesítésére ott vannak a különböző, természetes édesítőszerek, mint a stevia, vagy az eritritol. Ezekkel már elkezdhetsz kísérletezni a karácsonyi készülődés előtt, és mire a karácsonyi süteményeket sütöd, már tudni fogod, hogy mekkora mennyiség kell belőlük. 

 

Ezt használd fehér liszt helyett 

 

Ha nem is tudod rávenni magadat egy szigorúbb diétára, sok esetben az is elég, drasztikusan csökkented fehér liszt mennyiségét.

 

Fehér liszt helyett próbáld ki kókuszlisztet. Ennek az állaga picit más, picit porózusabb, mint a hagyományos liszté, és több vizet is kell hozzáadni. Viszont érdemes vele kísérletezni, mert sokkal kevésbé hízlal.

 

Néhány szó a fehérjékről

 

Ha a diéta elején éhezel (ez szinte biztos, hogy így lesz), akkor kompenzálhatod megnövelt fehérje bevitellel; az eredmény pedig a sporttal együtt igencsak látványos lesz. 

 

A fehérjéket ugyanis lassabban emészti meg az emberi szervezet, így hosszabb ideig tart a teltségérzet és könnyebben el tudod kerülni az étkezések közötti nassolást. Ráadásul nem dobja meg hirtelen a vércukorszinted.

 

Íme egy mintaétrend a karácsony előtti diétára

 

A karácsony előtti diétás étrend nagy részét a zsírszegény tejtermékek, a tojás, a zöldségfélék, a hal és a csirkehús kell, hogy képezze. Épp ezért lényegében le kell mondani a szokásos köretekről kell: a burgonyáról, a rizsről, és a tésztákról.

 

Azonban nem kell kétségbeesni, mert így is nagyon finom, és tápláló ételeket készíthetsz. 

 

Reggeli:

  • kávé édesítőszerrel és sovány tejjel
  • tükörtojás kókuszzsírban sütve
  • teljes kiőrlésű pirítós kenyér
  • kígyóuborka

 

Tízórai:

  • cukormentes gyümölcsturmix

 

Ebéd:

  • pisztráng filé
  • párolt vegyes zöldség

 

Uzsonna:

  • gyümölcssaláta (alma, banán, narancs, esetleg egy kis méz)

 

Vacsora:

  • natúr csirkemell
  • friss saláta natúr joghurt öntettel

 

Tehát, mint láthatod, nem kell muszáj feltétlenül koplalnod, csak kicsit oda kell figyelned arra, hogy mi kerül a tányérodra. 

 

További diétás mintaétrend ötleteket ide kattintva találhatsz.

Igyál elég folyadékot, hiszen ez hozzájárulhat a karácsony előtti fogyáshoz

Igyál elég folyadékot...

 

...de lehetőleg vizet, és ne (túl sok) tojáslikőrt. 

 

Ugyanis az alkohol igencsak sok szénhidrátot - a likőrök esetében ráadásul cukrot is - tartalmaz, amik nyilván nem használnak a diétának. Viszont a nagy mennyiségű víz fogyasztása elengedhetetlen - a miértekről már mi is írtunk bővebben

 

Általánosságban a napi ajánlott folyadékbevitel mennyisége 2-3 liter, azonban fogyókúra esetén ez akár több is lehet. Ügyesen kicselezhetjük a testünket, ha étkezések előtt megiszunk 1-2 pohár vizet, így kevésbé érezzük éhesnek magunkat és garantáltan nem fogunk többet enni a kelleténél. 

 

Tanulj meg nemet mondani

 

Az ember nehezen mond nemet, főleg akkor, ha vendégségbe megy, és egy finom bejglivel kínálják. A dolgot ráadásul még tovább nehezítheti, ha a házigazda tukmálósabb vagy sértődősebb típus.

 

Ilyenkor érdemes egyenesnek, és határozottnak lenni: mondd, hogy nem ehetsz, mert diétázol, és ma már megetted a napi adagot. De nagyon jól néz ki a [süti vagy bármi], és szívesen megkóstolnád, úgyhogy csomagoljon nyugodtan. Ez utóbbitól általában azok is megnyugodnak, akik egyébként önérzetesebb szakácsok.

Összegzés

 

Láthatod, hogy nem kell túlmisztifikálni a karácsony előtti diétát. Ha szeretnéd a legjobb formádatt mutatni az ünnepi időszakban, és nem mellesleg bűntudat nélkül élvezni családdal együtt a finomabbnál finomabb ételeket, csak néhány egyszerű szabályt kell betartanod.

Az eredmény garantáltan látható lesz.