Fittprotein blog

Nassolj élvezettel a diéta alatt is

Tomi
Tomi
2020.12.15 18:11
Nassolj élvezettel a diéta alatt is

Sokan csak azért nem akarnak nekiállni a diétának, mert egyszerűen kénytelenek lemondani a kedvenc nasijaikról. Ha eddig te is emiatt húztad, halogattad, akkor van egy jó hírünk - léteznek ugyanis egészséges alternatívák. 

 

Hogy hogyan lehet a diéta alatt is nasizni úgy, hogy az ne látszódjon meg a mérlegen és a pocakodon, azt a cikkben fejtjük ki részletesebben.

Csalónap a diéta alatt

 

Mindenki jól ismeri azt a késztetést, főleg ha épp fogyókúrázik, hogy bármit megtenne, csak hadd csipegessen valami nasit. Arról, hogy lehet-e csalónapot tartani a diéta alatt már részletesebben is írtunk az egyik cikkünkben.

 

A csalónap tulajdonképpen azt jelenti, hogy néha megengedheted magadnak, hogy a kedvenc nasidat rágcsáld büntetlenül.

 

Nem szabad félreérteni a dolgot: a diétás nasi nem azt jelenti, hogy büntetlenül, állandóan tömheted magadba a finom falatokat - azt pedig pláne nem, hogy ha diétás nasit eszel, akkor fogysz.

 

Ugyanúgy tartanod kell magad a fogyókúrás étrendhez, és ugyanúgy kell sportolnod is, ha le szeretnéd adni a kilókat - ez csupán segít elviselni a nélkülözést.

 

A farkaséhség ugyanis sajnos a diéta egyik rossz velejárója: a szervezeted így reagál kezdetben a szénhidrát-megvonásra. A titok az, hogy át kell kapcsolni a szervezeted, és több rostosat kell enned, ráadásul olyan ételeket, amiknek lehetőleg minél alacsonyabb a glikémiás indexe.

 

De mi a titkuk a diétás nasiknak? Miért eheted ezeket úgy, hogy közben nem hízol? 

 

Milyen diétás nasit lehet enni a fogyókúra alatt?

 

Diétás nasik a fogyókúrában

Összegyűjtöttünk pár olyan nasit, amit a diéta alatt is nyugodtan fogyaszthatsz.

 

Egészséges alternatívák 

 

Először is érdemes megemlíteni azokat a nasikat, amik egy-egy terméket helyettesítenek. Klasszikusan ilyenek a gyümölcsszirmok, amiket chips helyett ropogtathatsz.

 

Ilyen például az alma-, vagy banán-kókusz snack, ami sokkal jobban laktat, mint egy hagyományos krumpliszirom, és több a rosttartalma is, így nem éhezel meg közvetlenül utána. Ráadásul ezek nem tartalmaznak olajat, így nem irritálják annyira a gyomrot, és nincs bennük hozzáadott cukor sem.

 

Ugyanakkor a legtöbb terméket olyan eljárással készítik el, hogy megőrizze a gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalmát is. 

 

Protein szeletek 

 

A protein szeletek magas fehérjetartalmú barok, amik kiválóan helyettesítik a csokikat, és a különböző édességeket. 

 

Előnyük, ,hogy elegendő energiát biztosítanak az edzésekhez, bárhová magaddal viheted őket és magas rosttartalommal is rendelkeznek. Ha szeretnéd tudni, hogy mit érdemes figyelni a protein szeletek kiválasztása során, olvasd el ezt a cikkünket

 

Mogyoróvajak

 

A mogyoróvaj egy igazi, természetes fehérjeforrás, tele ásványi anyagokkal. Edzés előtt fogyasztva elegendő energiát biztosít viszont jóból is megárt a sok. Figyelj oda, hogy mennyit eszel belőle, hiszen a magas kalóriatartalma miatt könnyen visszaszaladhatnak a kilók. 

 

Fogyókúra alatt a sós mogyoró jó ötlet chips helyett

 

Sós mogyoró, olajos magvak

 

Amennyiben a sós chips helyett keresnél egy sós opciót, akkor a sima, pörkölt földimogyoró is jó választás. Magas fehérje-, omega-3-, és -6 tartalma miatt könnyebben megy majd az edzés, és javítja a kognitív funkciókat is. 

 

Az egyetlen hátránya, hogy eléggé addikt, és a mogyoróvajhoz hasonlóan magas a kalóriatartalma, így jó, ha vigyázol vele. Néha csipegess edzés előtt egy-két evőkanállal, abból nem lehet probléma.

Sütés-főzés

 

A sütéshez választhatsz alacsony szénhidráttartalmú hozzávalókat - így elkészítheted a kedvenceid low carb változatát. Léteznek magas fehérjetartalmú keverékek is, arra az esetre, ha már unnád a fehérjeturmixokat. 

 

Mire érdemes odafigyelned?

 

Fontos, hogy nem szabad mértéktelenül zabálni. Lehet, hogy alacsony cukor-, és energiatartalmú termékekről van szó, de így még könnyebben ringathatod magad abba a hamis illúzióba, hogy bármikor, bármennyit megehetsz belőlük. 

 

Tarts csalónapokat, ha alacsony kalóriatartalmú termékeket választasz, akár kettőt is - azonban ez a két nap ne kövesse egymást. Ezenkívül ne legyen bűntudatod, ha picit bűnözöl. Ez ugyanis boldogsághormonokat termel, ami végső soron a diéta egészére jó hatással van. 

 

Ne ijedj meg attól sem, ha egy-egy csalás alkalmával a mérleg többet mutat a kelleténél - egyetlen nap miatt még nem fog romba dőlni az, amit hónapok alatt építettél fel. Viszont a csalónap után vissza kell térni a diétához, és a sporthoz.

 

Végzetül pedig: lehetőleg kerüld az esti nassolásokat - főleg lefekvés előtt ne egyél már olyat, ami megterheli a gyomrodat. Ez egyrészt könnyebben raktározódik - hiszen éjszaka nem mozogsz, másrész megemeli a vércukorszintet, ami rossz hatással van az éjszakai alvásra. Emiatt pedig másnap fáradt leszel, és kevésbé tudsz majd hatékonyan edzeni.

 

Összegzés

 

A diéta alatti nasi tehát nem ördögtől való, sőt még pozitív hatásai is vannak. Ehhez azonban nem kevés fegyelem kell, hiszen ugyanúgy tudnod kell tartani magad a diétához, az edzéstervhez, és ahhoz, hogy mértékletesen nassolj.