Fittprotein blog

Mit csináljak, ha nincs pénzem edzőteremre és étrend-kiegészítőkre?

Tomi
Tomi
2022.08.04 21:54
Mit  csináljak, ha nincs pénzem edzőteremre és étrend-kiegészítőkre?

Infláció, recesszió, megnövekedett energia-és élelmiszerárak, a sort pedig még folytathatnánk (de nem fogjuk, mert nem akarjuk, hogy elővedd a kiskést a fiókból). Ilyen nehéz gazdasági helyzetben az ember kétszer is meggondolja, hogy mire költsön, és bizony az olyan dolgok, mint az étrend-kiegészítők, vagy az edzőterem esnek áldozatául elsőként a megkurtított költségvetésnek. 

 

A cikkben azonban olyan megoldásokat mutatunk, amiket kis költségvetés mellett is jól beépíthetsz a hétköznapokba. Úgyhogy, ha nem akarsz úgy kinézni a recesszió végére, mint egy túltolt Michelin-baba, akkor érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

#1 Edzőterem helyett kültéri edzés

Nem kell feltétlenül kondiba járnod, ha fitten akarod tartani magad. Ma már nemcsak a városokban, de a legtöbb faluban is vannak olyan sportparkok, ahol megtalálod a kondis fitneszgépek saját testsúlyos változatait, mint például:

  • evezőpadok,
  • húzódzkodók,
  • lábtolók,
  • elliptikus trénerek,
  • kombinált mellizom erősítők satöbbi.

 

Nézd meg, hogy a közeledben milyen sportpark van, pattanj fel a bringára, és eddz. Az átmeneti időszakban tökéletesek ezek az eszközök is. Az pedig, hogy a szabadban, friss levegőn gyúrsz, lelkileg is feltölt majd.

 

#2 Edzőterem helyett otthoni edzés, többfunkciós sporteszközökkel

Persze a téli mínuszokban az embernek nincs kedve kimenni, és a jéghideg vasakat tapogatni. Ilyenkor otthon, a négy fal között érdemes folytatni az edzést. 

 

Először is, kell egy jó edzésterv, és ehhez következetesen tartanod is kell magad akkor is, ha otthon edzel. Ha nullára szeretnéd redukálni az otthoni edzés költségeit, akkor egyértelműen saját testsúlyos edzéseket kell végezned. Az alábbi videóban láthatsz is egy csomó hasznos gyakorlatot: 

 

 

Ha azért van némi anyagi mozgástered, akkor érdemes beszerezni néhány olyan cuccot, amivel többféle edzésformát is tudsz végezni.

 

Mindjárt ilyen a fitneszlabda (igen, férfiként is szuper találmány, egyáltalán nem csak nőknek lett kitalálva). A fitneszlabdával az alkartól a felkaron keresztül a csuklyásizomokon át egészen a csípőig és a lábakig lehet gyakorlatokat végezni; igazi univerzális kis találmány. 

 

 

Egy 2 darabos kézisúlyzót már 8-9 ezer forintért be tudsz szerezni, cserébe pedig szintén rengeteg hasznos edzést tudsz végezni a segítségével.

 

 

Szóval, ahogy a fenti példákból is láthatod, a lehetőségek tárháza szinte végtelen, igazából csak a fantáziád szab neki határt, és persze az, hogy melyik izomcsoportot szeretnéd edzeni. 

 

Most, hogy végigvettük, hogyan lehet low budget módon is fitt a tested, nézzük meg az inputot, vagyis a táplálékkiegészítőket. Mindjárt az egyik legolcsóbb, mindenki által hozzáférhető dologgal: a vízzel.

 

Mennyi vizet kell fogyasztani naponta?

 

#3 Igyál elegendő folyadékot

Mese nincs: nem iszunk elegendő folyadékot (kivéve, ha sörről, borról, vodka szódáról van szó, de ezek most nem tartoznak bele ebbe a kategóriába). Egy egészséges, felnőtt embernek egy átlagos napon, szellemi munkát végezve is legalább napi 3 liter folyadékra lenne szüksége, azonban sokan még a minimális, 1,5 litert sem fogyasztják el. 

 

Pedig csak akkor tud zavartalanul eljutni az oxigén az agyba, a sejtekbe, az izmokba, ha van elegendő folyadék a szervezetben. Szóval nem kell sokat tenned az egészségedért: elég csak megnyitni a csapot, és óránként meginni egy pohár vizet. Persze a folyadék nem csak víz lehet: leves, tea; lényegében bármi, ami nem alkohol és koffein.

 

#4 Készíts házilag mogyoróvajat

A mogyoróvaj glikémiás indexe alacsony, gazdag E-vitaminban, igazi fehérjebomba, ráadásul megfelelő arányban megtalálható benne a foszfor, a kálium, a kalcium, a magnézium és a mangán is. Tartalmaz még ezenkívül B-vitaminokat is, valamint omega-6 zsírsavakat. 

 

Az omega 3-mat azonban érdemes pótolni más forrásból, különben a túlzott omega-6 bevitel gyulladást okozhat a szervezetben, ami például pattanásokhoz vezethet. 

 

Ettől eltekintve azonban a mogyoróvaj igazi csodaszer, ha testépítésről, és fitt kajákról van szó, igaz elég drága mulatság lehet megvásárolni. A jó hír az, hogy házilag is készíthetsz, ami - ha nem is fillérekbe kerül - de jóval olcsóbban megúszod, mint a bolti verziót. 

 

Házi mogyoróvaj recept

 

Ehhez nincs szükség másra, mint: 

  • kókuszolajra
  • 25 dkg sótlan földimogyoróra
  • és 1 kávéskanál sóra

 

Az egészet tedd aprítógépbe, majd kezdd el összezúzni őket. Ha szükséges, adagolj hozzá kókuszolajat, hogy selymesebb állagot kapj. Ha szeretnéd édesíteni, tegyél bele 1-2 teáskanál mézet is. 

 

Ha mégsem szeretnél vele vacakolni, akkor mogyoróvajat nálunk is tudsz vásárolni

 

Viszont elég addikt cucc, vigyázz vele, nehogy túlzásba vidd a fogyasztását. 

 

A zab kiváló rostforrás

 

#5 Egyél zabot

Szerintem a magas kenyérárak egyik nagy nyertese hosszú távon a zab lesz, ami olyan szempontból nem baj, hogy egy nagyon kiadós, és egyébként olcsó gabonáról van szó. 

 

Sokkal magasabb a fehérjetartalma, mint a kenyérnek 100 gramm gabonában 16 gramm fehérje található. Plusz nem szabad elmenni a zab magas vitamin, és ásványianyag tartalma mellett sem. 

 

A zab ráadásul tartalmaz egyfajta oldható rostot, az úgynevezett béta-glükánt. A béta-glükánban gazdag élelmiszerek segíthetnek csökkenteni az LDL- és összkoleszterin szintet, így a zabpehely kiváló választás a szív-és érrendszer egészségének megőrzésére. 

 

A zab egyéb egészségügyi előnyeiről a linkre kattintva olvashatsz.

 

#6 Fogyassz tejsavófehérjét és/vagy túrót

A tejsavófehérje por a sajtkészítés során visszamaradt tej folyékony részéből készül.

 

A tejsavófehérje-por olcsó módja a fehérjebevitel növelésének, hiszen napi 1, 25 grammos adag is elegendő. 1 kg-os kiszerelésben nálunk jelenleg 7490 forintért vásárolhatsz, ami 40 napig elegendő. Vagyis mindössze napi 187 forintért juthatsz hozzá az izomtömeg növeléséhez szükséges fehérjéhez. 

 

Emellett pedig ehetsz túrót is, ami alacsony kalória-és magas fehérjetartalmú tejtermék. Egy 200 grammos adag teljes zsírtartalmú túró több mint 23 gramm fehérjét tartalmaz, és csupán 206 kalóriát. 

 

Egy 500 grammos túrót most kb. 7-800 forint körül vásárolhatsz meg, azonban a tejsavófehérje mellett elég heti 1-2x fogyasztani.

 

Megéri-e multivitamint szedni?

 

#7 Fogyassz multivitaminokat

Ha nincs pénzed arra, hogy külön-külön megvásárold az ilyen-olyan vitaminokat és ásványi anyagokat, akkor vedd be őket komplex, multivitamin formájában

 

Az egészséges, változatos étkezés mellett fontos, hogy ügyelj a megfelelő napi vitaminbevitelre is, hiszen most már sajnos a zöldségek és gyümölcsök nem tartalmaznak annyi nyomelemet és vitamint, mint régen, így az étrend-kiegészítőket nem lehet kibekkelni. 

 

Ahogy feljebb is láthatod, az élet nem áll meg akkor sem, ha a pénz most a rezsire, és a kajára kell, csak egy kis kompromisszumot kell kötni, és máshogy optimalizálni a dolgokat.