Fittprotein blog

Hogyan tudod felkészíteni az immunrendszeredet a téli hónapokra?

Tomi
Tomi
2020.10.08 20:18
Hogyan tudod felkészíteni az immunrendszeredet a téli hónapokra?

Ha jön a hideg idő, akkor vele együtt az influenzaszezon is. Télre pedig érdemes feltölteni a vitaminraktárakat, hiszen a napfény és a vitaminok hiánya, valamint a mozgásszegény életmód rányomja a bélyegét a mindennapjainkra.

De vajon tényleg a hidegtől leszünk betegebbek télen?

 

A influenza-szerű tüneteket leggyakrabban az ún. rhino vírus okozza. Egy egereken végzett kísérlettel kimutatták, hogy ha csökken a külső hőmérséklet, akkor a légutakban található sejtek védekezőképessége is csökken.

 

Ebben az esetben nem küldenek jelet a szervezetnek, ami miatt a test nem kezd el akkora mennyiségben fehérjéket termelni, amivel a vírust le lehetne küzdeni. Ez persze nem azt jelenti, hogy egész télen a lakásban kell maradni, hiszen a szervezetnek szüksége van a mozgásra, a friss levegőre.

 

Épp ezért a legjobb módszer az, ha felturbózzuk az immunrendszerünket, valamint odafigyelünk az egészséges bélflórára. 

 

Ráadásul zárt térben jobban terjed a vírus is, így ez még egy plusz ok arra, hogy ha lehet, sétáljunk a szabad levegőn. 

 

Télen nem csak szabad, kell is sportolni.

 

Szabad-e sportolni télen?

 

Nulla, illetve mínusz 5-8 fok körüli hőmérsékleten még teljesen biztonságosan sportolhatunk, azonban oda kell figyelni néhány dologra.

 

Figyeljünk arra, mit veszünk fel.

 

Melegen kell felöltözni, azonban oda kell figyelni arra is, hogy a testmozgás közben keletkezett izzadtság és pára távozni tudjon. Ugyanis ha a ruha magába szívja, akkor könnyen fel-, és megfázhat az ember. 

 

Sapka-sál, ahogyan a gyerekeknél

 

Fontos, hogy a fület ne érje szél, és oda kell figyelni arra is, hogy az arcot, illetve az ajkakat megvédjük a hidegtől. Ennek a legegyszerűbb módja, ha sálat tekerünk köré. Viszont az orrot hagyjuk szabadon, és azon keresztül lélegezzünk.

 

A téli sport egyébként nem csak szabad, hanem ajánlott is - ugyanis a hideg, friss levegő oxigénhez juttatja az agyadat és az izmaidat. Így pedig sokkal fittebb leszel, és jobban tudsz koncentrálni a teendőkre is - nem lesz úrrá rajtad a téli punnyadás.

 

A mozgás és a vitaminok is erősítik a test természetes védekezőképességét.

 

Ezek a legjobb immunerősítő vitaminok a hideg időben

 

Habár szinte az összes vitamin-, és ásványi anyag pótlása fontos, az immunerősítés szempontjából mégis hármat, a D-vitamint, a cinket és a C-vitamint emelnénk ki. 

 

A D-vitamin és a szolárium

 

Télen a legfőbb problémát a napfény hiánya okozza. Ennek ellensúlyozására sokan járnak szoliba, azonban ez nem pótolja a kieső D-vitamint. A D-vitamin ugyanis az UV-B sugárzás hatására termelődik, azonban a szoláriumban lévő lámpák többsége UV-A sugarakat bocsát ki. 

 

Épp ezért, ha ebből a célból mennél szolizni, inkább válassz magasabb D-vitamin tartalmú ételeket, és étrendkiegészítőket.

 

D-vitamin: ételek és táplálékkiegészítők

 

A májban, a tojásban és a halakban magasabb a D-vitamin tartalom, mint a többi élelmiszerben. Azonban még ezekből sem lehet annyit enni, amennyi fedezné a téli, napi vitaminszükségletet.

 

Ennek kiküszöbölésére a szakemberek szerint érdemes akár 2000-3000 NE D-vitamint is fogyasztani naponta.

 

A D-vitamin hiánya vezet ugyanis részben a depresszióhoz, lehangoltsághoz. Másrészt pedig fontos szerepet játszik a csontok egészségének megőrzése, valamint a vitaminok felszívódása szempontjából.

C-vitamin

 

A C-vitamin a vitaminok Supermanje, szinte mindenki ismeri az áldásos hatásait. Mivel fokozza a fehérvérsejtek termelődését, nagyon jó immunerősítő és antioxidáns. Ráadásul megakadályozza a fogínyvérzést, segíti a vas felszívódását, és csökkenti a koleszterinszintet - ezzel pedig védi az érrendszert.

 

Ételek közül a spenótban, a citrus jellegű gyümölcsökben (grapefruit, narancs, citrom), az áfonyában és a homoktövisben található meg nagyobb mennyiségben. Azonban, ahogyan a D-vitamin esetében is, úgy itt sem elegendő csupán táplálékkal bevinni - szükség van étrendkiegészítőre is.

 

Amennyiben ugyanis napi 500mg C-vitamint szeretnénk bevinni a szervezetünkbe, 8 narancsot kellene megennünk naponta. 

 

Egyébként a napi ajánlott mennyiség 60-80mg, ez azonban csupán arra elég, hogy megelőzzük vele a skorbutot, és a szervezet legyengülését. Hogy valójában mennyit kell belőle szedni, abban még a szakemberek sem jutottak dűlőre.

 

Ugyanis van, aki szerint elegendő a napi 500 mg is, azonban egyes kutatók szerint a magas dózisú, akár 2000-3000 mg C-vitamin napi bevétele is szükséges. Ezzel kapcsolatban mindig a "C-vitamin atyját" Szent-Györgyi Albertet hozzák fel, aki naponta 1000 mg-ot, betegség esetén pedig 8-9000 mg-ot is szedett.

 

A túlzott dózissal szemben ellenérvként leginkább az szól, hogy egyszerűen a vizelettel távozik, vagy rosszabb esetben vesehomokot, vesekövet is okozhat. (Az összefüggést azonban ezzel kapcsolatban még nem sikerült klinikailag is kimutatni.)

 

Cink

 

A cink szedése mintegy 1/3-dal lerövidítheti a megfázás időtartamát - tehát az immunrendszer szempontjából egy kiemelkedő ásványianyagról van szó. Ráadásul a herpesszel, vagy egyéb bőrgyógyászati problémákkal küzdőknek (acnék, fertőzések) is segít. Ráadásul védi a sejtmembránt is, így azok kevésbé vannak kitéve a káros, külső hatásoknak.

Összegzés

 

Télen tehát a megfelelő mennyiségű mozgás (ez lehet akár napi szintű, egyszerű séta is), és a vitaminok pótlása kulcsfontosságú. Ha pedig már ősszel elkezdjük immunerősítőkkel felturbózni a szervezetünket, biztosak lehetünk benne, hogy megfázás esetén sem esünk napokra ágynak, hanem könnyűszerrel legyűrjük.