Fittprotein blog

Ne hagyd magad elkopni - porcerősítés haladóknak

Tomi
Tomi
2019.09.02 08:44
Ne hagyd magad elkopni - porcerősítés haladóknak

Egy-egy keményebb edzés után biztosan te is érezted már, hogy ezt bizony túltoltad. Fájt a lábad, a kezed, a derekad - az egész tested. Az ilyen keményebb körök után azonban az ember tudatosabb is lesz - és bemelegít az edzések előtt, valamint fut pár levezető kört.

De valóban elég ennyi? Sajnos nem. A jó hír azonban, hogy az ízületi gyulladások és a kopás - a különböző porcvédő készítményekkel - könnyedén megelőzhető. Azonban nem mindegy, milyet használsz.

Mitől kopnak a porcok?

 

Sokan legyintenek és azt mondják, hogy felesleges ezzel foglalkozni, hiszen a porckopás úgyis csak az idősebbeket érinti. Pedig nem is tévedhetnének nagyobbat!

Az ízületi porckopás ugyanis nem válogat: ha nem figyel oda az ember, bármilyen életkorban előfordulhat. Elsősorban az egyoldalúan végzett, terhelő edzések miatt alakul ki: főleg a térdben, a csípőben és a gerincben. Azonban a durvább, súlyzós edzések során előfordulhat, hogy a könyöknél, a csuklónál vagy a vállnál keletkezik - attól függően, melyik területet terhelted a leginkább.

A porc folyamatosan megújul és kopik, azonban ha nem figyelsz rá oda, és nem építed, nem pótlod folyamatosan a szükséges “kenőanyagot”, akkor porckopás, vagyis az artrózis alakul ki. Ilyenkor az ízületeket védő porc vékonnyá, töredezetté válik, majd eltűnik.

Maga a porc a működéshez szükséges tápanyagokat és oxigént jobb híján a szervezetből vonja el: a csontból és az ízületi folyadékból. Ha nincs meg ez a zselés anyag, akkor előbb vagy utóbb megindul a kopásos folyamat.

Hogyan eddzek úgy, hogy ne kopjak?

 

A legegyszerűbb módja a porckopás megelőzésének az, ha változatos gyakorlatokat végzel. Például X napon csak a felsőtested dolgoztasd meg: a mellet, a kart, a hasat és a hátat; Y napon pedig a lábat és a vállat.

Ugyanakkor az is fontos, hogy tarts pihenőnapokat, az izmoknak ugyanis szükségük van regenerálódásra.

Pro tipp: Pihenőnapokon is ugyanúgy érdemes fehérjét és kreatint is szedni, amit érdemes lassú felszívódású szénhidráttal kombinálnod.

Amikor azonban gyors fejlődésre van szükséged, versenyre készülsz, magas intenzitású edzéseket végzel, vagy egyszerűen úgy érzed, hogy valami nincs rendben az ízületeiddel, akkor nélkülözhetetlen a porcvédő készítmények használata.

Az ízületvédők segítenek megelőzni

 

Mivel a porckopás már nem megállítható folyamat, így érdemes a megelőzésre helyezni a hangsúlyt. Itt a lényeg az, hogy biztosítsd az ízületeid számára a legfontosabb tápanyagokat.

Mik a legjobb ízületvédő készítmények?

 

A legjobb ízületvédők általában tartalmazzák a következő összetevőket:

  • Glükozamin: segít a víz megkötésében, és kenőanyagként funkcionál. Védőréteggel javítja a porc állagát és nem engedi, hogy az ízületek súrlódjanak és ezáltal kopásnak induljanak. Sérülés esetén pedig segíti a gyorsabb regenerációt.

  • Kollagén: a kollagénről már részletesebben is írtunk korábban. A kollagén a porcok 67%-át alkotja, és pókhálószerűen, egyfajta zselés anyaggal szövi át a szövetek között teret. Ez a "háló" pedig kiválóan megakadályozza, hogy a porcok összeérjenek, így megvédi őket a kopástól.

  • MSM: a metil szulfonil metán kiváló gyulladáscsökkentő, továbbá segíti a kollagén termelődését.

  • Kalcium: elengedhetetlen ásványi anyag, az erős csontok egyik legfőbb alkotóeleme - a D-vitaminnal együtt, amely segíti a kalcium beépülését a csontokba, így kiváló porcerősítők.

Melyik ízületvédőt szedjem?

 

BioTech Arthro Guard Liquid 500 ml

BioTechUSA Arthro Guard Liquid

A Biotech folyékony kiszerelésű terméke nagy dózisban tartalmaz MSM-et és glükozamint, valamint kollagént és hialuronsavat is - amely szintén kiváló zselésítő anyag.

Az ízületvédőt glutén-, és laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Olimp Flex Power™ ízületvédő - 504g

Flex Power Ízületvédő

Az Olimp por állagú terméke egyszerűen mindent tartalmaz, amelyre a porcoknak szüksége lehet: kollagént, MSM-et, kalciumot és D3-vitamint, magnéziumot, C-vitamint és egy szupererős, természetes gyulladásgátlót is.

Mint láthatod, számos módja van annak, hogy az ízületeidet megóvd. Ha váltott edzést folytatsz, valamint a megelőzésre és a regenerációra is odafigyelsz, akkor garantáltan nem lesz problémád még ötven éves korodban sem.