Fittprotein blog

Veszélyes-e a tojás diéta vagy inkább ez az út a gyors fogyáshoz?

Tomi
Tomi
2021.01.19 12:27
Veszélyes-e a tojás diéta vagy inkább ez az út a gyors fogyáshoz?

Szinte megszámlálhatatlanul sokféle diéta létezik: ennek a halmaznak egy kis szelete a tojásdiéta. Talán onnét lehet a leginkább ismerős, hogy Adrien Brody is ezzel a típusú fogyókúrával dobott le kicsivel több, mint 13 és fél kilót, hogy felkészüljön a Zongorista című filmre.

 

A híres színész mindössze hat hét (tehát másfél hónap alatt!) fogyott ennyit - ami finoman szólva sem mondható túl egészségesnek. Nézzük meg, hogy mi a diéta lényege, mit evett Brody a fogyás érdekében, illetve mik a diéta előnyei és hátrányai!

 

Mi az a tojás diéta?

A diéta alapvetően egy alacsony szénhidrát-, és magas fehérjetartalmú diéta. A lényege, hogy úgy segítsen gyorsan fogyni, hogy közben nem veszítesz izomtömeget. Nem csak egyféle tojásdiéta létezik, hanem van egy csomó alváltozata is: 14 napos-, 3 napos-, expressz-, orvosi-, keto- tojás diéta - csak hogy a legnépszerűbbeket említsük.

 

Mivel a tojás sok kalciumot, vasat, káliumot, foszfort és cinket tartalmaz, ezenkívül B-vitaminokban, D-, és E-vitaminban gazdag, ezért jogosan gondolhatnánk úgy, hogy a tojás diéta remek fogyókúrás forma. Hiszen szinte minden található benne - akkor mi a buktató? 

 

Mielőtt erre részletesen is rátérnénk, először nézzük meg, hogy milyen előnyei vannak úgy unblock az összes, különböző típusú tojás diétának.

 

Mik a tojás diéta előnyei? Megmutatjuk!

 

A diéta előnyei 

 

A tojás-kúrának több egészségügyi előnye is van.

#1 Tápanyagban és jó koleszterinben gazdag étel

 

A tojásban tehát többféle vitamin-és ásványianyag is megtalálható. Mindezek mellett magas a "jó koleszterin", vagyis a HDL-tartalma. Ez a koleszterin nem növeli a vérnyomást, és nincs roncsoló hatással az érrendszerre - ezért is nevezik "jó koleszterinnek" - szemben az LDL-koleszterinnel.

 

#2 Olcsó

 

A diéta során napi 10 tojást kell megennünk, zöldségekkel és néhány gyümölccsel (ezekről picit lejjebb is lesz majd szó, részletesen). Akárhogy is számolja az ember, napi 1000 forintnál nem kerül többe, így egy 6 hetes "Brody-féle kúra" is nagyjából 42.000 forintba kerül.

Webáruházunkban is található tojás alapú kiegészítő a kényelmesebb fogyasztás érdekében.

 

#3 (Túl) gyors fogyást eredményez

 

Ha azt vesszük alapul, hogy az egészséges fogyás heti 0,5-1,2 kg között mozog, ami havi 3-5 kg körüli, akkor a tojás diéta rendkívül gyors, már-már veszélyes fogyást eredményez.

 

Ez ráadásul leginkább annak köszönhető, hogy több napig, vagy akár hétig nagyon kevés kalóriát viszünk be a szervezetbe, így fennáll a jojó-effektus veszélye. (Vagyis, hogy jobb esetben visszahízol, rosszabb esetben pedig még többet fog mutatni a mérleg, mint diéta előtt.)

 

A tojás diéta veszélyei

 

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a tojás diéta több hátránnyal rendelkezik, mint előnnyel. 

 

#1 Fáradtság, levertség

 

Mivel a tojás diéta alkalmával rendkívül kevés, nagyjából napi 1000-1200 kalóriát veszel magadhoz, és szintén nagyon csekély szénhidrátot, fáradtság és levertség lehet úrrá rajtad. 

 

#2 Emésztési problémák

 

A rosthiány miatt emésztési problémák is előfordulhatnak, például székrekedés, puffadás. 

 

#3 Kalciumhiány

 

Ráadásul - habár relatíve magas a tojás kalciumtartalma (nagyjából 24 mg/darab) - a 10 tojás közel sem fedezi a napi, szükséges 1000-1200 mg-ot, amit a szervezet igényelne. Így egy több hetes tojás diéta akár súlyosabb kalcium-hiányt is okozhat. 

 

Most, hogy tisztáztuk a tojás diéta előnyeit és a hátrányait, nézzük meg, hogy pontosan mit is lehet enni a diéta alkalmával, és hogy milyen különböző típusai vannak.

 

Mit lehet enni (orvosi) tojás diéta alatt?

 

Mit lehet enni a tojásdiéta alatt?

 

Először is nézzük meg, hogy mit evett Adrien Brody, amivel drasztikusan sokat fogyott, rövid idő alatt. Elmondása szerint a menüje a következő volt:

 

  • Reggelire tojást evett, köret nélkül
  • Ebédre kevés grillezett csirkét, szintén köret nélkül
  • Vacsorára pedig halat és gyümölcsöt fogyasztott.

 

A diéta lényege, hogy egy nap 8-10 tojást ehetsz, szétosztva reggelire-ebédre és vacsorára. Kevés gyümölcs engedélyezett csak, azonban zöldségből lényegében bármennyit lehet enni. A sütéshez csak növényi alapú olaj - leginkább MCT olaj használható (ilyen például a kókusz olaj). 

 

Ahogyan Brody étrendjéből is láthattad, húsokat is lehet enni, azonban csak kis mennyiségben megengedett, és csak sovány húsokat: csirkét, pulykát, illetve halat. Napi 3 liter víz fogyasztása javasolt, hiszen a tojás sárgája koleszterint tartalmaz, így szükség van arra, hogy véred ne sűrűsödjön be - ezzel ugyanis csökkenteni lehet a fáradtságot, tompaságot.

 

Cukrot, alkoholt semmilyen formában nem lehet fogyasztani, tehát - ahogy láthatod - meglehetősen egyoldalú az étrend. Épp ezért nem ajánlott több héten keresztül folytatni, és mielőtt belevágsz, mindenképpen érdemes konzultálni egy orvossal. 

 

A tojás diéta fajtái

 

2 hetes tojásdiéta

 

Mennyit fogyhatsz vele?

Kb. 7 kg 

 

A 2 hetes, vagy ismertebb nevén 14 napos tojás diéta lényege, hogy napi háromszor (reggel, délben és este) kell étkezned, és minden étkezéshez tojást kell fogyasztanod. Ajánlott alacsony szénhidráttartalmú zöldséget is fogyasztani, például brokkolit vagy spenótot. A 14 napos diéta alkalmával csak főtt tojást ehetsz, sütve vagy buggyantva nem lehet.

Grapefruit és tojás diéta

 

Tojás és grapefruit diéta

 

Mennyit fogyhatsz vele?

Kb. 7 kg 

 

Lényegében a 14 napos diéta egyik "alváltozata", hiszen ugyanannyi ideig tart. Azonban a különbség azt, hogy minden étkezéshez egy fél grapefruitot is meg kell enni, más gyümölcs pedig nem engedélyezett.

 

3 napos vagy expressz tojás diéta

 

Mennyit fogyhatsz vele?

Kb. 2-3 kg

 

A 3 napos változat lényegében ugyanaz, mint a 14 napos, csupán 3 napra vetítve. Itt is főtt tojást érdemes előnyben részesíteni a rántott, buggyantott tojásokkal szemben.

 

"Orvosi" tojás diéta

 

Mennyit fogyhatsz vele?

Kb. 3 kg, attól függően, mennyi ideig végzed

 

Az "orvosi" tojás diéta neve onnan ered, hogy az orvosok gyakran ezt az étrendet javasolják a műtétek előtti súlycsökkentésre - de ennek persze köze sincs a valósághoz. Mindenesetre a név valamiért megmaradt, és a lényege, hogy napi 1 szelet kenyeret és 1 tojást szabad enni - azonban zöldséget és gyümölcsöt lényegében bármennyit. 

 

Az időtartama általában egy hét, így nagyjából 3 kg-ot tudsz vele fogyni.

 

Összegzés

 

A tojás diéta egyik legnagyobb hátránya, hogy amint visszaállsz a normál étrendre, úgy a kilók is visszajönnek. Épp ezért érdemes olyan megoldást, diétát választani, aminek a lényege, a teljes életmódváltás

 

Ha ennek ellenére mégis szeretnél vele megpróbálkozni, ügyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyél be a szervezetedbe, valamint szedj kalciumtartalmú étrendkiegészítőket. A diéta során fellépő gyengeséget pedig jól ellensúlyozhatod BCAA-aminosavakkal.

 

Forrás:

https://www.verywellfit.com/is-the-egg-diet-healthy-4157909