Fittprotein blog

Mit tegyél a tavaszi fáradtság ellen?

Tomi
Tomi
2020.02.21 12:00
Mit tegyél a tavaszi fáradtság ellen?

A tavaszi fáradtság egy meglehetősen gyakori, de alattomos - és elsőre talán érthetetlen - dolog. Hiszen minden megújul, süt a nap, csicseregnek a madarak, friss a levegő. Te pedig mégis fáradtan, kedvtelenül mászol ki az ágyból, és úgy érzed magad, mint akit előző este agyonvertek.

A “tünet” nem egyedi eset: szinte mindenki küzd ilyen vagy olyan módon a tavaszi levertséggel. Azonban ez nem azt jelenti, hogy együtt is kell élned vele! Cikkünkben megmutatjuk, hogyan éld túl ezt a nehéz időszakot.

Mik a tavaszi fáradtság okai?

 

Ahogyan azt tőlünk megszokhattad, először mindig a probléma okát keressük - hiszen megoldást is csak ennek fényében tudunk mutatni.

A tavaszi fáradtság leginkább a szervezet lassú átállására vezethető vissza. Télen ugyanis szinte alig éri napfény a szervezetet, a nappalok rendkívül rövidek, az éjszakák pedig lehetetlenül hosszúak.

A szervezetünk pedig okosan alkalmazkodik is ehhez: több melatonint, azaz alváshormont termel, így megnő az alvásigényünk is. Amikor beköszönt a tavasz, és ezáltal a nappalok-éjszakák aránya is megváltozik, a testünk csak lassan reagál erre a változásra. Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor a gázrózsát nagyon lassan takarékra tekered vissza: egy ideig ettől függetlenül a víz még ugyanúgy forró, és buborékos marad.

Ugyanakkor télen, mivel nincs napfény, a szervezetben jelentős szerotonin (boldogsághormon)-hiány alakul ki. Azonban a szerotonin termelés szintén nem indul be azonnal, amint a szervezet észleli az első napsugarakat: ez is egy lassabb folyamat.

Miért eszünk télen többet?

 

Talán említeni sem kell a karácsonyi, szilveszteri lakmározásokat - ugyanis már ezekből is jól látszik, hogy a téli táplálkozásunk eredendően a zsírosabb szénhidrát dúsabb étkezés felé tolódik.

Ez alapvetően evolúciós hátterű, hiszen több ezer évvel ezelőtt télen nem jutottunk megfelelő mennyiségű táplálékhoz, ezért ősszel raktároztuk el ezeket.

A másik oka szintén a már fent említett melatonin. Az alváshormon ugyanis nem csupán az alvást segíti elő, hanem egyúttal az étvágyat is növeli. Ráadásul, sokunk bánatára, leginkább a szénhidrát, kalóriadús ételek iránti vágy lesz jelentős.

A sok zsíros étel leterheli a szervezetet: megnő a koleszterinszint, gyarapodnak a kilók és, hosszú távon, a közérzetünkre is negatív hatással van.

Télen ráadásul viszonylag kevés vitamint fogyasztunk, így a szervezetünk vitamin- és ásványianyag raktára jeletősen megcsappan a tavaszi hónapokra.

Tavaszi fáradtság ellen

Mennyi ideig tart a melankólia?

 

Arra sajnos nem lehet egzakt választ adni, hogy pontosan mennyi ideig is tart a tavaszi fáradtság, hiszen meglehetősen egyénfüggő.

Van, aki pár nap alatt legyűri, megint mások pedig akár hetekig is küzdhetnek vele. Szerencsére azonban fel lehet gyorsítani a folyamatot. Ha betartod a következő tippeket, akkor még a legdurvább tavaszi fáradtságot is könnyűszerrel, néhány nap alatt legyűrheted.

Tavaszi fáradtság ellen

 

Legyél többet a friss levegőn, és szellőztess gyakran

 

Tavasszal sokkal több oxigén van a levegőben, így már egy laza, fél órás séta is felér egy kisebb csodával.

Kezdj el kocogni, kerékpározz, vagy járj el focizni a kollégákkal - attól függően, hogy az egyéni testmozgást, illetve a csapatjátékot részesíted előnyben. A mozgás ugyanis kitágítja az ereket, ezáltal sokkal több oxigén jut az agyba és az izmaidba - így pedig búcsút mondhatsz a nehéz reggeleknek és az “ólmos végtag” érzésének.

Ha nincs rá módod, már azzal is sokat tehetsz a frissességed érdekében, ha szimplán szellőztetsz néhány órát.

Ezeket érdemes fogyasztani, hogy feltöltsd a raktárakat

 

Ezerszer elkoptatott közhely, de ilyenkor, kora tavasszal fokozottan kell rá ügyelni: igyál legalább napi 2 liter vizet. Ezenkívül figyelj oda, hogy mindennap fogyassz valamilyen gyümölcsöt vagy zöldséget, hiszen a szervezet vitaminszükséglete igencsak megnő a téli hónapok után.

Sokat segíthet az is, ha reggelre például zabot eszel, hiszen ez rengeteg rostot tartalmaz, így megtisztítja a bélrendszert a fölösleges salakanyagtól. Ezt még tovább fokozhatod, ha darált chia maggal hinted meg: ez a növény ugyanis rengeteg esszenciális aminosavat tartalmaz, mindemellett értékes növényi fehérjeforrás is.

Tavasszal a bélflórára is fokozottan oda kell figyelni, hiszen a téli, nehéz ételek hatására a savas közegben elszaporodhatnak a rossz baktériumok, többek között a candida gomba is. Amennyiben nem vagy laktóz-, vagy tejcukor érzékeny, egyél heti legalább háromszor élőflórás joghurtot vagy kefirt és kerüld a péksüteményeket, cukros üdítőket.

Tavaszi fáradtság ellen

A legjobb tavaszi fáradtság elleni vitaminok

 

A tavaszi fáradtság elleni küzdelemben sokat segítenek a B-vitaminok. A B6-vitamin például kiváló energetizáló, ráadásul a bélen keresztül segíti a tápanyagok felszívódását. Mindazonáltal hatékonyan felveszi a küzdelmet a levertséggel, és az ideggyengeséggel is.

A B3-vitamin, vagyis hétköznapi néven a niacin, segíti az emésztőrendszer megfelelő működését. A folsav (B9-vitamin) hiánya könnyen vezethet ideggyengeséghez, depresszióhoz, így szintén nélkülözhetetlen a pótlása.

A B12-vitamin szintén energetizáló hatású, hiánya könnyen megmutatkozhat gyengeség, illetve levertség formájában. Mivel nagy mennyiségben megtalálható a húsban és a májban, ezért a vegánoknak, illetve vegetáriánusoknak táplálékkiegészítővel kell pótolniuk.

A B-vitaminok ráadásul növelik a szervezet szerotonin-szintjét is, így hozzájárulnak a boldogsághormon termelődéséhez.

Az örökzöld C-vitaminról talán beszélnünk sem kell. Kiváló immunerősítő, megköti a káros szabadgyököket, illetve számos szerv számára nélkülözhetetlen. Tartós hiánya skorbuthoz vezethet.

A D-vitamint napsütés formájában is magunkhoz vehetjük, ugyanakkor tavasz elején még nem jutunk elég napfényhez, így fontos a pótlása. Főképp azért javasolt, mert tél végére már rendkívül kimerül a szervezet D-vitamin készlete. Ez többek között fáradtság, rossz közérzet formájában mutatkozik meg.

Az ásványi anyagok közül a magnézium segíti a normál idegműködést, így ideges eredetű izompanaszok, valamint nyugtalan alvás esetén is javasolt. Az omega-3 pedig - számos egyéb, előnyös tulajdonsága mellett -, gyulladáscsökkentő hatással bír, és a depresszió elűzésében is segít.

Mindenképp érdemes tehát kibújnod a négy fal közül, és ha minimálisan is, de mozogni egy kicsit. Ugyanakkor érdemes feltölteni a vitaminrakárakat. Ha pedig nem tudod, mit sportolj, tudd meg, hogy melyik sport illik hozzád, és töltsd ki a tesztet!