Fittprotein blog

Ezeket a vitaminokat pótold télen

Tomi
Tomi
2022.12.08 23:08
Ezeket a vitaminokat pótold télen

Bizony, nem csak a képzeleted játszik veled, amikor úgy veszed észre, hogy télen hajlamosabb vagy megbetegedni, sőt fáradtabb és enerváltabb vagy az átlagnál. (Ilyenkor irigyli az ember a medvéket és a többi, téli álmot alvó állatot, hogy ők ezeket a hónapokat egy kiadós szunyálással bekkelik ki.)

 

Ha nem szeretnél minden második héten ágynak esni, akkor viszont érdemes felturbózni az immunrendszered. Az alábbiakban olyan vitaminokat gyűjtöttünk össze, amelyekkel nemcsak átvészelheted a téli hónapokat, hanem energikusan meg is élheted, és élvezheted őket.

 

5 téli vitamin, probiotikum és ásványi anyag, amit érdemes szedni

Télen elsőképp arra kell odafigyelned, hogy pótold a hiányzó napfényt, valamint erősítsd az immunrendszered.

 

1. B-vitaminok

Ez a vízben oldódó vitaminok egy csoportja, amelyet együttesen B-vitamin-komplex néven ismerünk. 

 

Közéjük tartozik:

  • a B1 (tiamin), 
  • a B2 (riboflavin), 
  • a B3 (niacin), 
  • a B5 (pantoténsav), 
  • a B6 (piridoxin), 
  • a B7 (biotin), 
  • a B9 (folsav) 
  • és a B12 (kobalamin). 

 

Bár mindegyiknek más és más funkciója van, egy valami azért közös bennük: segítik és gyorsítják a sejtek anyagcseréjét.

 

A B-vitaminok felpörgetik az immunrendszeredet, megnyugtatják az idegrendszeredet, jó hatással vannak az agyra, valamint folyamatosan megújítják a sejteket.  A közös tulajdonságok taglalása után viszont nézzük meg, miben segítenek külön-külön is a B-vitaminok

 

  • A B1-vitamin például igazi agyvitamin, hiszen javítja a szellemi teljesítményt és jó hatással van az idegrendszerre is.
  • A B2-vitamin segít a B-vitaminok felszívódásában, valamint részt vesz a vörös vérsejtek képződésében, sőt segít abban is, hogy a bőr, a köröm valamint a haj egészséges legyen.
  • A B3-vitamin semlegesíti a káros szabadgyököket, és védi a sejteket.
  • A B6-vitamin egy csomó életfolyamatban vesz részt, többek között segíti a szénhidrátok anyagcseréjét, részt vesz az aminosavak létrehozásában, serkenti az agyműködést és optimalizálja az idegrendszer neurotranszmittereit. Itt egy picit álljunk is meg, hiszen piridoxin szükséges például a dopamin és a szerotonin, más néven a boldogsághormonok előállításához is.
  • A B7-vitamin hiánya hajhullást és alacsony vérnyomást okoz, így szintén szükséges a pótlása. 
  • A B9-vitamin, ismertebb nevén a folsav hiánya depresszióhoz vezethet, a kismamák számára pedig nélkülözhetetlen vitamin a magzat egészséges fejlődéséhez. 
  • A B12-vitamin hiánya memóriaproblémákhoz, kimerültséghez, depresszióhoz vezet. 

 

B-vitaminjainkat a linkre kattintva találhatod.

 

A C-vitamin szedése télen is fontos

 

2. C-vitamin

A C-vitamint szerintem senkinek sem kell bemutatni, hiszen még azok is ismerik, akiket különösebben nem érdekel az étrend-kiegészítők világa. Mi azért röviden összefoglaljuk, mit érdemes róla tudni, bár tény és való, hogy kisregényt lehetne írni a (pozitív) hatásairól.

 

A vízben oldódó vitamin, más néven aszkorbinsav egy szuper antioxidáns, amely segít megvédeni a szervezetedet a szabadgyökökkel szemben.

 

A szabadgyökökről érdemes tudni, hogy egyébként egészséges és szükséges a jelenlétük a szervezetben, viszont ha a természetes egyensúly felborul, és elszaporodnak, akkor bizony károssá válnak. 

 

Az egyensúlyi állapot pedig olyan külső és belső tényezők miatt billenhet ki, mint a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, a dohányzás, az egészségtelen, szénhidrátdús ételek fogyasztása, vagy épp a stressz.

 

Ez ugyanis oxidatív stresszt és sejtszintű károsodást okoz, ami egy sor betegség, sőt daganatok kialakulásához is vezethet. Ezért is írnak annyit a C-vitaminról, hiszen az egyik legjobb antioxidáns, ami megvédi a sejteket ettől az oxidatív stressztől. Na de ennyit a káros szabadgyökökről és a stresszről, térjünk vissza Szent-Györgyi Albert csodaszerére.

 

Mivel a szervezet nem termel C-vitamint, elengedhetetlen, hogy vagy táplálkozással (például brokkolival, citrusfélékkel, édesburgonyával és eperrel) vagy étrend-kiegészítőkkel jussál hozzá. 

 

Sajnos az élelmiszerek C-vitamin tartalma nagyon alacsony, köszönhetően a földek kiaknázásának és kiszopolyázásnak, valamint a vegyszereknek, így érdemes és ajánlott is étrend-kiegészítőt szedni. (Nem, ezt nem csak azért mondjuk, mert mi is étrend-kiegészítőket árulunk; olvass utána.)

 

A C-vitamin ráadásul szuper védelmet nyújt a vírusok és fertőzések ellen, javítja az immunitást is. Érdemes egyébként olyan kiegészítőket választani, amik extra bioflavonoidokat tartalmaznak, mert ezek javítják a C-vitamin hatékonyságát. 

 

C-vitamint a linkre kattintva vásárolhatsz.

3. D-vitamin

Na igen, a napfény vitaminja. 

 

Télen különösen oda kell figyelni a pótlására, mert spoiler: kevés a napfény. Ráadásul a magyarok nagyjából 95%-a szenved tél végére D-vitamin hiányban, ami rettenetesen rossz szám.

 

Na de mit érdemes tudni a hatásairól? 

 

A D-vitamin segít beépíteni a kalciumot a szervezetbe, ezért ha közvetett módon is, de hozzájárul az erősebb csontokhoz, az egészségesebb fogakhoz. 

 

Ezek mellett a D-vitamin az immunrendszer hatékonyságát is nagymértékben javítja, épp ezért a hiánya esetén sokkal fogékonyabbak az emberek a fertőzésekre, megbetegedésekre. 

 

Sőt, a D-vitamin javítja a pikkelysömör tüneteit is. 

 

A D-vitaminokat itt találhatod meg.

 

A cink pótlására télen is oda kell figyelni

 

4. Cink

A vitaminok után pedig egy fontos ásványi anyag, ami szintén segíti a szervezet immunrendszerét a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben .

 

A cink hatékony a megfázás tüneteinek megelőzésében és csökkentésében, valamint segít megakadályozni, hogy a vírusok megtapadjanak az orrjáratban lévő sejtfalakon. Ezek mellett pedig a cink részt vesz az ellenanyag-termelésben is, épp emiatt nélkülözhetetlen a szervezet számára. 

 

A cink ráadásul gyorsítja a herpesz gyógyulását, sőt a rendszeres szedése meg is akadályozza a herpesz kialakulását. (Ha gyakran küzdesz herpesszel, akkor a cink mellett még lizint érdemes fogyasztanod.)

 

Cink étrend-kiegészítőinket a linkre kattintva érheted el.

 

5. Probiotikumok

Ezek az élő mikroorganizmusok (vagyis inkább "jó baktériumok"), segítenek az egészséges bélflóra fenntartásában. Hippokratész óta tudjuk, hogy az "egészség a belekben kezdődik", ezért különösen fontos, hogy kellő figyelmet fordíts rá.

 

A probiotikumok segítenek kordában tartani az olyan káros baktériumokat és gombákat, amik gyulladást okoznak a szervezetben. 

 

Ez a gyulladás pedig végső soron egy egész lavinát indít el (téli hasonlat), mert az immunrendszer ahelyett, hogy a vírusok és a fertőzések semlegesítésével törődne, az erejét arra fordítja, hogy minél inkább csökkentse ezt a gyulladást, ami az egész szervezetre kiterjedhet. 

 

A probiotikumok hiánya könnyen észrevehető: ha gyakran vagy beteg, puffadsz az ételek fogyasztása után, bőrproblémáid vannak és alhasi diszkomfortérzeted, szinte biztos, hogy nincs elég probiotikum a szervezetedben. 

 

A legjobb probiotikus ételek például:

  • a joghurt,
  • a kefir, 
  • a savanyú káposzta,
  • a kovásszal készült kenyér,
  • és a kovászos uborka.

 

Nagyon leromlott állapot, vagy antibiotikum szedése esetén viszont a probiotikumot étrend-kiegészítő formájában is pótolni kell.

 

Probiotikum termékeinket a méregtelenítés kategórián belül találhatod meg.