Fittprotein blog

Milyen táplálékkiegészítőket érdemes szedni a futáshoz?

Tomi
Tomi
2020.07.06 09:12
Milyen táplálékkiegészítőket érdemes szedni a futáshoz?

Kezdő (vagy haladó) futóként te is észrevehetted már, hogy az A-nap még felszántod a rekortán pályát, a B-nap pedig, már 1-2 kilométer után, azt sem tudod, fiú vagy-e vagy lány. Ha A-nap dekára pontosan ugyanazt és ugyanannyit eszel, mint B-nap, akkor is jelentős eltérések lehetnek a napok között. 

 

De vajon mi okozza ezeket az anomáliákat? Miért nem lehet minden futás ugyanolyan?

 

Miért nem megy a futás?

Az első, és legkézenfekvőbb ok a fáradtság. Ha úgy is érzed, hogy jól aludtál és megvolt az “előírt óraszám”, akkor is van különbség alvás és alvás között.

A másik opció, hogy kevés folyadékot vittél be a szervezetbe, ezáltal a véred besűrűsödik, és nem tud elég oxigént szállítani az izmokba. Ennek hatására az izmok gyors savasodásnak indulnak, aminek a következményét már te is tudod: gyenge teljesítmény, és önhibáztatás.

Milyen táplálékkiegészítőket érdemes szedni a futáshoz?

 

Ezenkívül előfordulhat az is, hogy túledzetted magad - azonban ezt a legtöbb sportoló érzi, és ilyenkor kissé visszavesz a fiatalos lendületből.

 

Ha pedig sokszor hullámzó a teljesítményed, az is lehet, hogy nem a megfelelő táplálékkiegészítőt választottad a futáshoz.

 

 

Ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat használd a futáshoz

Ahhoz, hogy a lehető legjobbat hozd ki az adott fizikai, és szellemi állapotodból, a szervezeted számára minden szükséges ásványi anyagot és nyomelemet biztosítanod kell.

 

Elektrolitok

A futás izzadással, az izzadás pedig folyadék- és sóvesztéssel, ezenkívül elektrolit-hiánnyal jár. De miket nevezünk elektrolitoknak? Tulajdonképpen oldott ásványi sók, amik a testfolyadékban találhatóak. 5 elektrolitot különböztetünk meg:

 

  • Kalcium
  • Nátrium
  • Kálium
  • Foszfát
  • Klorid
  • Magnézium

 

Az izzadás legnagyobb mértékben nátrium-vesztéssel jár, így a pótlása különösen fontos. Ha felborul az elektrolit-egyensúly, akkor az izmok sokkal könnyebben savasodnak, izomgyengeség lép fel, zavart és kimerült leszel, valamint fejfájás is gyötörhet.

Mikor fogyaszd? Futás után

BCAA-aminosavak

A BCAA-aminosavak esszenciális aminosavak, tehát a tested önmagában nem képes őket előállítani. Mivel ezek az aminosavak az izmod közel 20%-ában megtalálhatóak, már sejtheted, miért is olyan fontos a fogyasztásuk. 

 

Természetesen az első, és legfontosabb, hogy segít az izom tömegének növelésében, valamint megakadályozza a katabol folyamatokat. Ezenkívül javítja az állóképességet is. 

Mikor vedd be? Futás előtt vagy után

Tejsavó-fehérje, fehérjepor

Az izomnövekedéshez elengedhetetlen, a megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása. Azonban a pozitív hatása nem csak ebben merül ki: a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel segíti az emésztőrendszert, és gyorsítja az anyagcserét. 

 

Ráadásul a kalóriaégetés során a szervezeted nem az izmokból, hanem a zsírraktárakból vonja el a szükséges energiát.

Mikor fogyaszd? Futás után

Glutamin

A BCAA-aminosav mellett az egyik legfontosabb táplálékkiegészítő a futáshoz nem más, mint a glutamin. Ahogyan ugyanis bármilyen sport, így a futás esetében is a szervezetedet stressz éri. És a stressz miatt beindulnak a szervezetedben a fent is említett katabol, azaz izomlebontó-folyamatok. A glutamin többek között ezt akadályozza meg.

 

Ezenkívül segít a futás utáni regenerációban is: kevésbé fogod érezni az izomlázat, és gyorsabban felépülsz majd. 

Mikor szedd? Futás előtt és/vagy után

L-karnitin

Az l-karnitin talán az egyik legismertebb zsírégető szer, hiszen a zsírt gyorsan és hatékonyan képes energiává alakítani. Ezenkívül javítja az izmaid oxigénellátását, emiatt fokozza a teljesítőképességet is.

Mikor vedd be? Futás előtt

 

Omega-3

Az omega-3 zsírsav rendkívül jót tesz az ízületeknek, ráadásul gyulladáscsökkentő hatással bír. Ezenkívül javítja a szív-és érrendszer egészségét is. Egy egészséges, erős szív pedig több vért képes pumpálni, ezáltal nő a szervezeted oxigén-ellátottsága. 

Mikor érdemes bevenni? Futás előtt vagy után

Kreatin

A kreatin energiával látja el a szervezeted - és így az izmaidat is - ettől pedig jelentősen jobb lesz a teljesítményed. A másik fontos dolog, hogy szabályozza a vércukorszintet, így futás közben is stabil marad, és nem esik le hirtelen. Ugyanakkor a kreatin fokozza az állóképességed is, ami hosszú távú futás esetében igencsak hasznos lehet. 

Milyen táplálékkiegészítőket érdemes szedni a futáshoz?

Még egy észrevétel

A (hatékony) futáshoz azonban a fentieken túl nem csak erős fizikumra és megfelelő vitaminokra, de mentális fittségre is szükséged lesz. A kipihentség, a lelki egyensúly, és a stressz minimálisra csökkentése, plusz az egészséges táplálkozás ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, mint a fentiekben felsorolt táplálékkiegészítők.