Fittprotein blog

Egészséget karácsonyra: ötletek, hogy mit ajándékozz (és mit ne)

Tomi
Tomi
2021.11.10 00:58
Egészséget karácsonyra: ötletek, hogy mit ajándékozz (és mit ne)

A mézeskalács-, a karácsonyi süti-, a halászlé- és töltött káposzta-tengerében úszva kevésbé gondolunk az egészségünkre (jó lesz az majd újévi fogadalomnak). 

 

Viszont, ha te szeretnél felülemelkedni a hétköznapi ajándékokon, a szénhidrátdús ételeken, és valami egészségeset ajándékoznál a szeretteidnek, akkor mutatunk néhány szuper ötletet: gyerekektől a nagymamákig. 

Hogyan válassz étrend-kiegészítőket életkor szerint?

Talán vitán felül áll, hogy nem venné ki jól magát, ha a fa alatt a nagyi egy narancsbőr elleni krémet találna, a barátnőd pedig egy Senior mulitivitamin-pakkot. 

 

Ráadásul könnyű megbántani az embereket olyan ajándékokkal, amit nem kellően átgondolva dobálsz bele a virtuális kosárba (erről még később bővebben is írunk).

 

Előbb viszont nézzük meg, mit adj a legkisebbeknek!

 

Karácsonyi étrend-kiegészítő ajándékok gyerekeknek és fiataloknak

 

Főleg a rosszul evő gyerekeknél lehet szükség a vitaminpótlásra. Ilyenkor a legjobb ötlet a valamilyen ízű multivitamin - igazából a lényeg, hogy rágható/szopogatható és finom legyen. 

(Ezeket persze szigorúan nagyobbaknak, a picik ugyanis lenyelnék.) 

 

Ha a gyerekek gyakran lebetegednek, fontos hogy meglegyen a megfelelő C-vitamin pótlás - ez a téli időszakban egyébként is fontos.

 

Tipp: nézd meg a Fittprotein ízletes gyerek vitaminjait!

Megmutatjuk, milyen étrend-kiegészítőt vegyél karácsonyra!

Étrend-kiegészítő ajándék ötletek felnőtteknek és időseknek

Amikor a 19-50 év közötti szeretteidnek vásárolsz ajándékba táplálékkiegészítőt, gondolj arra, hogy milyenek az életkörülményeik, mi a hobbijuk. 

 

Ha valaki tanul, egyetemre jár, vagy szellemi munkát végez, akkor vásárolj olyan vitaminokat, amik segítik a koncentrációt.

 

Ha a szeretted imád gyúrni, vagy sportol, akkor válassz állóképesség-javító tápkiegeket. 

 

Kisgyermekes szülőknek veszel valamit? Akkor bizony multivitaminra és Echinaceára is szükség lesz, mert a gyerek biztos egy csomó nyavalyát hazahoz az oviból. 

 

Stresszel a testvéred, mert hamarosan jön a vizsgaidőszak? Vegyél neki stresszoldó vitaminokat.

 

A barátaid babát szeretnének? Akkor sperma-, és potencianövelő vitaminokra is szükség lesz, valamint vasra és folsavra a leendő kismamának.

 

Ahogy látod, a sort még a végtelenségig lehetne folytatni. De ha ismered a családodat, barátaidat, úgyis tudni fogod, hogy melyik kategóriába esnek. (A konkrét tippeket néhány bekezdéssel lejjebb gyűjtöttük össze). 

 

Az 50 év felettieknek szüksége van kalciumra , a D-vitaminra, a B6-, és B12-vitaminra, valamint folsavat tartalmazó étrend-kiegészítőkre - érdemes tehát ezek között szétnézni (például a linkekre kattintva).

 

Az alábbiakban pedig konkrét tippeket is adunk, kinek milyen ajándékot érdemes vásárolni: nézzük is meg!

 

A legjobb étrend-kiegészítők, a szellemi munkához és a vizsgaidőszakhoz

Az agynak éppúgy szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, mint a szervezet többi részének - mégis sokszor méltatlanul elhanyagoljuk. Ha a szeretted szellemi munkát végez, vagy egyetemre jár, akkor az alábbi vitaminokat érdemes összeválogatni neki.

 

A legfontosabb vitamin kétségkívül itt is a C-vitamin, ami nemcsak remek antioxidáns, de segít a neurotranszmitterek termelődésében is (ezek azok a kémiai molekulák, amelyek segítségével az agyi idegsejtek kommunikálni tudnak egymással). 

 

A D-vitamint nyáron napozással lehet bevinni, azonban télen szinte lehetetlen elegendő "napfény vitaminhoz jutni" természetesen - épp ezért szükséges az étrend-kiegészítő.

 

A B-komplexek pedig segítenek megőrizni a neurotranszmitterek természetes egyensúlyát, valamint hozzájárulnak a mentális egészség megőrzéséhez.

 

Az l-glutamin erősíti a kognitív funkciókat, a memóriát és segít a koncentrációban is. 

 

Táplálékkiegészítő ajándékba

 

Ajándékötletek sportolóknak és kondisoknak

Az izomtömeg-növeléshez elengedhetetlen a fehérje, a kreatin, valamint a BCAA-aminosavak. De nem elég csak az izmokra és az állóképességre odafigyelni: az ízületeket is védeni kell. 

 

Ehhez a glükózamin, a kurkuma és a kollagén az egyik legjobb mesterhármas. 

 

A legjobb étrend-kiegészítők a stresszes időszakban

Mindenkinek vannak stresszes időszakok az életében (nagyon sokaknak például pont a karácsonyi időszak ilyen). 

 

Ha tudod, hogy a szeretted is feszültebb, ingerlékenyebb a kelleténél, ajándékozd meg citromfű teával, magnéziummal és B-komplexszel, amelyek segítenek helyrebillenteni az idegrendszer egyensúlyát. 

 

Milyen étrend-kiegészítők jók a magas vérnyomás esetén?

A magyar lakosság több mint 40%-a küzd magas vérnyomással, amit ha nem kezelnek időben, szív- és érrendszeri betegségekhez, agyvérzéshez és akár halálhoz is vezethet.

 

A rendszeres mozgás mellett érdemes C-vitamint és koenzim-Q10-et is fogyasztani, amelyek vérnyomáscsökkentő hatásúak. 



Milyen étrend-kiegészítők segítik elő a fogyást?

A magyarok jelentős részét érinti az elhízás és biztosan van olyan a családi, rokoni körben, aki szintén ezzel küzd. Ez tipikusan egy olyan élethelyzet, amikor vékony a jég, és érdemes vigyázni, nehogy a meglepetésünkkel megbántsuk az ajándékozottat.

 

Diszkrét ajándék lehet a zöld tea és a zöld kávé-kivonat, ami felpörgeti a zsírégetést és az anyagcserét, mégsem virít nagybetűkkel a dobozon a "FOGYI TABI" felirat. 

 

Mi a legjobb alvássegítő?

Az alvászavar sokkal elterjedtebb, mint gondolnád - rengeteg az alváshiánnyal küzdő nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világban. 

 

Ha a szerettednek nyugodt alvásra van szüksége, ajándékozd meg kamillát, kamilla-kivonatot vagy macskagyökér-kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítővel: ezek ugyanis segítenek az alvásban. 

 

Egészséges karácsonyi ajándék ötletek

 

Tippek karácsonyi ajándékok kiválasztása előtt

Ezeket a tippeket jó, ha megfogadod, mielőtt ajándékot rendelnél (nemcsak étrend-kiegészítőt, hanem bármi).

 

Időben add le a rendelésed

Lépten nyomon azt olvasni, hogy hiány van. Habár ez a hiány egyelőre nem fenyegeti az étrend-kiegészítők piacát, jobb minél előbb lépni, és megrendelni a termékeket. Ráadásul így legalább nem kell aggódnod a tömeg miatt a plázákban.

 

Csak biztonságos helyen vásárolj

Bankkártyás fizetés előtt ellenőrizd, hogy biztonságos-e a rendszer (mi például Bariont használunk, ami az egyik legjobb az országban). Habár manapság szerencsére egyre kevesebb a kókler webshop, mégsem lehet elég óvatos az ember. 

 

Praktikus > egy kütyü, amit sohasem használ

Gondolj csak bele, hogy mennyivel praktikusabb egy olyan ajándék, ami hozzájárul a szeretted egészségének megőrzéséhez, mint egy kütyü vagy egy ruha, amit lehet, hogy soha nem vesz majd fel (csak akkor, ha veled találkozik).